Dumlupınar Şehitliği ziyaretçi bekliyor

Dumlupınar Şehitliği ziyaretçi bekliyor
Başkomutanlık Meydan Savaşı'nda şehit olan Türk askerleri anısına Kütahya'nın Dumlupınar ilçesinde yaptırılan Kütahya Dumlupınar Kurtuluş Savaşı Şehitliği ilgi bekliyor.

Şehitlikte, adları tespit edilebilen 500 er ve 100 subayın mezarı yer alıyor. Ziyaretçiler için burada namazgah, şadırvan, otopark bölümleri de mevcut. Kurtuluş Savaşı'nda önemli bir merkez olan ve tarih sayfalarına Afyon-Dumlupınar Muharebeleri olarak geçen, halen Mili Park sınırları içinde yer alan bölge, aynı zamanda tarihi SİT alanı olarak tescilli.

26 Ağustos 1922 Dumlupınar Meydan Muharebesi ve onun son devresi olan 30 Ağustos Muharebesi Türk tarihinin en önemli bir dönüm noktasını teşkil ediyor. 26 Ağustos Çarşamba günü Dumlupınar Meydan Muharebesinin 87. yıldönümü. Dumlupınar Şehitliği, geçmiş yıllarda olduğu gibi 87. yıldönümünde ziyaretçi ve ilgi bekliyor.

Dumlupınar Kaymakamı Mehmet Nuri Çetin, Başkomutanlık Meydan Savaşı'nda şehit olan Türk askerleri anısına 1992 yılında Kültür Bakanlığı tarafından ilçede yaptırılan şehitliğe diğer şehitlikler kadar ilgi gösterilmediğini ve ziyaret yapılmadığını söyledi. Çetin, şehitliğin daha çok ilgi görmesi ve ziyaretçi çekmesi için tarih bilincinin yerleşmesi gerektiğini ifade etti. Japonların gençlerini Hiroşima ve Nagazaki'ye götürüp, tarihi bilgiler verdikten sonra 'Çalışmazsanız bu haldesiniz.' dediklerini hatırlatan Kaymakam Çetin, "Bizde gençliğimize tarih bilincini ancak bu yollarla verebiliriz. Tanıtım, okulların öğrencileri buraya göndermesiyle olabilir.

Türkiye İzci Federasyonu Dumlupınar'ı tanıtmak için öğretmen kamp programı düzenleyecek." dedi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın Dumlupınar için 2010 ile 2014 yılları arasında projeleri olduğunu hatırlatan Çetin, projenin plan aşaması bittiğini, ocak ayından itibaren artık yapılaşmanın başlayacağını belirtti. Çetin, proje kapsamında buraya müzeler, konferans salonları yapılacağını kaydetti.

Türkiye İzcilik Federasyonu Başkanı Hasan Subaşı da, yaparak ve yaşatarak öğretildiği zaman çocukların aklından bazı şeylerin hiç çıkmadığını söyledi. Okunan bilgilerin unutulacağına dikkat çeken Subaşı, "Oysa bir şehitliğin başında oturup, o şehitliğin otlarına okşamak, dedesinin saçlarını okşar gibi. Bu, çocuklarımıza ve gençlerimize çok daha fazla mutluluk veriyor." diye konuştu.

Subaşı, şöyle devam etti: "Dumlupınar çok güzel tabiata sahip bir yer. Ama hiç unutmamak lazım ki tabiat içindeki insan ile güzeldir. Hele o insan şehitse çok daha güzeldir. Dumlupınar Marşı'nı söyletecek bir kurum kalmadı artık Türkiye'de. Gençlerimizi buraya getirip, göstermedikçe onlara anlatılan her şeyin hava olduğunu unutmamamız lazım." 

(CİHAN)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.