Pamuk: Nazım Hikmet Türkiye'ye dönseydi...

Pamuk: Nazım Hikmet Türkiye'ye dönseydi...
Orhan Pamuk: Nazım Hikmet, Türkiye'ye dönseydi ya öldürülür ya da hapse atılırdı

Masumiyet Müzesi romanın tanıtımı için Moskova'da bulunan Orhan Pamuk, ilginç açıklamalarda bulundu. Basın mensuplarının sorularını cevaplayan Pamuk, Türkiye'de şimdilerde kısmen özgürlüklerin geliştiğini, Nazım Hikmet dönemine göre demokrasinin daha iyi olduğunu söyledi. Pamuk;" Nazım Hikmet eğer Türkiye'ye dönseydi, ya öldürülür ya da hapse atılırdı" iddiasında bulundu. 

Kendisine yöneltilen, "Neden Nazım Hikmet gibi Rusya'da yazmıyor ve yaşamıyorsunuz?" sorusunu cevaplayan Pamuk; "Ben Amerika'da Columbia Üniversitesi'nde senede bir sömestr ders veriyorum. Onlar iki sömestr de ders vermemi istiyorlar, ama ben istemiyorum. Türkiye'ye dönüyorum. Çünkü; çok şükür durumum Nazım Hikmet'in ki kadar çok kötü değil. Nazım, eğer Türkiye'ye dönseydi ya hapse atılırdı ya da öldürürlerdi." dedi.

Nazım Hikmet'ten bu yana 50 yıldır Türkiye'de bir kısım özgürlüklerin geliştiğini kaydeden Pamuk; "Ben istediğim zaman Türkiye'ye giriş yapıyorum ve istediğim zaman da çıkıyorum. Tabii senede bir sömestr de New York'ta yaşamak hoşuma gidiyor." bilgisini verdi.

Türkiye'nin Avrupa Birliği üyeliği ile ilgili soruları da cevap veren ünlü yazar; "Her zaman söylediğim gibi Türkiye'nin AB'ye girmesini isterim. Ama, Türklerin Avrupa kültürünü taklit etsin diye değil, Türkiye'de demokrasi gelişsin, düşünce özgürlüğü gelişsin, daha düzgün, kanuna saygılı ülke olmak için istiyorum. Türkiye bu reformları kendisi yapabilse o zaman AB'ye ihtiyaç olmadığını düşünüyorum." değerlendirmesinde bulundu.

"MEDENİYETLERİN UYUŞMASINI ARZULUYORUM"

Medeniyetler çatışması ve Hıristiyan dünyası ile Müslüman dünyasının sürekli çatışma içinde olduğu yönündeki soruya cevap veren Pamuk, "Yüzyıllar boyunca Müslüman dünyası ile Hıristiyan dünyası uzlaşı içinde yaşıyor. Bu tam bir aşk romanına uygun soru. Son zamanlarda değil, Hıristiyan dünyası ile Müslüman dünyasının her zaman çatıştığı söyleniyor. Ama ben onlar arasında çatışmaları değil, uyuşmayı görmek isteyen bir insanım. Çatışmayı görmek isterseniz çatışma olur, uyuşmayı görmek isterseniz uyuşma olur. Dolayısıyla ben iki taraf arasında uyuşmayı arzulayan insan olduğum için bana uyuşmayla ilgili soru sorabilirsiniz." dedi. Dinler arasındaki çatışma kavramının Batı'da üretilen bir düşünce olduğunu kaydeden Pamuk, Rusya'da yaşamış olsa bu düşünceye inanmayacağını belirtti.

Nobel ödüllü Türk yazar Orhan Pamuk Rusya ziyareti öncesi Timeout Moskova dergisine verdiği röportajı ile gündeme gelmişti. Mustafa Kemal Atatürk'ün kurduğu cumhuriyet felsefesindeki laiklik anlayışı ile, askeriyenin laiklik anlayışının birbirinden çok farklı olduğunu söyleyen Pamuk, askerin siyasete karışmasından dolayı, halkın AK Parti'ye yöneldiğini savunmuştu.

Derginin "Türkiye'yi Türklere anlatmayı çalışıyorum" başlıkla verdiği demeçte Pamuk, Türkiye ile ilgili ilginç açıklamalarda bulundu. Öncellikle eserleri ile ilgili konuşan Pamuk, yazdığı eserlerde yabancılardan ziyade, Türklere hitap ettiğini belirtti. Pamuk, "Ben Türkiye'yi yabancılara anlatmaya çalışmıyorum. Türkiye'yi, Türklere anlatmaya çalışıyorum." dedi.

Rusya'da çok satan yazarlar arasında bulunan Pamuk, yeni romanının tanıtımı için Moskova ve Sant Petersburg devlet üniversitelerinde konuşmalar yapacak. 

(CİHAN)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.