Side Antik Kent'te düzenleme çalışması tamam

Side Antik Kent'te düzenleme çalışması tamam
Anadolu Üniversitesi, Side Antik Kent ticari agorada düzenleme çalışmasını tamamladı

Anadolu Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Doç. Dr. Hüseyin Sabri Alanyalı, Side Antik Kent'te 28 Temmuz'da başladıkları kazı çalışmaların 4 Eylül'de sona ereceğini bildirdi. 

Kazı çalışmalarında ticari agorada çevre temizliği ve düzenleme çalışmalarının da tamamlandığı belirtildi.

Bu yıl Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Anadolu Üniversitesi işbirliğinde yapılan kazı çalışması 30 kişilik ekiple yürütüldü. Antik şehir hakkında bilgi güncellemesi için ilk etapta Side Antik Tiyatro ve Diyonisos Tapınağı'nda sondalama çalışması yaptıklarını belirten Alanyalı, agorada yaptıkları düzenleme çalışmasında vinç kullanımının büyük katkı sağlayarak işlerini kolaylaştırdığını dile getirdi. Agora da yaptıkları temizleme çalışmasıyla 2010 yılı kazılarına ön hazırlık yapmış olduklarını belirten Alanyalı, ticari agora içinde beton dökülen alanları önümüzdeki yıl kazı çalışmalarında kırarak temizleyeceklerini söyledi.

Alanyalı, "Bu yılki çalışmalarımız gelecek yıl yapacağımız kazı çalışmalarımıza ön hazırlık oldu. Ticari agoradaki düzenleme çalışmamızı tamamladık. Vinç yardımıyla 37 metre yüksekliğe çıkarak yukarıdan numaralandırma yapacağımız taşların fotoğraflandırma çalışması yapıyoruz. Yukarıdan taşların görülmesi deha net oluyor. Kazı çalışması yaptığımız alanların örtülmesi için kum eleme çalışmalarına başladık. 4 Eylül'de kazı çalışmamız sona erecek." diye konuştu.

Alanyalı, agoradaki daire planlı Tholos Tapınağı'nda kazı çalışmalarını 2010 yılında yapacaklarını belirtti.

Anadolu Üniversitesi Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Feriştah Alanyalı ise arkeolojik alanlarda uygulamaya konulan lazer tarayıcıları Side Antik Tiyatro'da kullanmaya başladıklarını kaydetti.

Anadolu Üniversitesi Uydu ve Uzay Bilimleri Araştırması Enstitüsü Fotogrametrik Görüntü Alman Sistemi (FOGAS)'yle 3 boyutlu görüntü elde edebileceklerini anlatan Alanyalı, cihazın yaptıkları çalışmada koruma ve uygulama projelerine büyük katkı sağlayacağının altını çizdi.

Geniş çaplı kazı çalışması için bu Anadolu Üniversitesi Fizik, Malzeme Bilimi ve Mühendisliği bölümlerinin ortak çalışma yürüttüğünü belirten Alanyalı, böylece disiplinli bir çalışmayla kazı alanlarından aldıkları numuneleri kayıtlandırdıklarını kaydetti.

Side Antik Kent'te ilk kazı çalışması 1948 yılında İstanbul Üniversitesi arkeologlarından Ord. Prof. Dr. Arif Müfid Mansel'le başlamıştı.

Arif Müfid Mansel, kazı çalışmalarını 1960 yılında Perye'ye kaydırınca, Side'de çalışmaları 1966 yılında Prof. Dr. Jale İnan devraldı.

Tarihi kentte kazı çalışmalarını Jale İnan 1983 yılına kadar sürdürdü. Side'de 1983 yılında 2008 yılına kadar kazı çalışmalarını ise Kültür ve Turizm Bakanlığı restorasyon ve konservasyon uzmanı Dr. Ülkü İzmirligil yapmıştı.

(CİHAN)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.