Ertuğrul Bey biraz da bu işlere baksanız

Ertuğrul Bey biraz da bu işlere baksanız
Türkiye’detelif hakları konusunda son dönemde onlarca kanun çıkarılırken, bukanunların Kültür Bakanlığı’nın vurdumduymazlığı yüzünden tam olarakuygulanamadığı ortaya çıktı.

ALİ EYVAZ'IN HABERİ / VAKİT

Telif haklar konusunda Türkiye’nin büyük ilerleme kaydettiğini öne süren Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’a rağmen ülkedeki korsan kitap furyasının hat safhada olduğu, ayrıca bandrol takibinin yapılmaması yüzünden yasal görünümlü korsan yayıncılığın gücünden hiçbir şey kaybetmediği kaydediliyor.

ÇIKAN KANUNLAR BOŞUNA MI?

Türkiye’de telif hakları konusunda son dönemde onlarca kanun çıkarılırken, bu kanunların Kültür Bakanlığı’nın vurdumduymazlığı yüzünden tam olarak uygulanamadığı ortaya çıktı.
Bakanlığın ilgisizliği yüzünden yasal görünümlü korsan yayıncılığın hat safhaya ulaştığı, yayınevleri ve eser sahiplerinin birbirine düştüğü, hak sahipleri yaşadığı halde aynı kitabı birden fazla yayınevinin basarak, her birinin eserle ilgili hak iddia ettiği belirtiliyor.

BANDROLLERİN TAKİBİ YAPILMIYOR

Bakanlık, kitap yayını için verdiği bandrollerin hiç birinin takibini yapmazken, herhangi bir kitap adı verilerek alınan bandrollerden başka kitapların basımı da yapılıyor. Bu sebeple yayınevlerinin kendi aralarında, ayrıca eser sahipleri ile yayınevleri arasında halen devam eden yüzlerce dava bulunuyor.

HEP AYNI TÜR SUÇLAR VE BENZER DAVALAR

Kültür Bakanlığı, herhangi bir kitap için verdiği bandrollerin takibini yapmadığı için, yayınevi kimi zaman 1000 adet basacağını beyan etmesine rağmen aynı kitaptan 10 bin adet basarak, bunu eser sahibinden gizleyebiliyor. Ya da herhangi bir eserin basım ve yayın haklarını elde eden yayınevi, o eseri eski yayınevinin, başka bandroller altında devamlı basarak “stoktaki mal” adı altında pazarlamasını engelleyemiyor.

ATTİLA İLHAN KİTAPLARI YÜZÜNDEN İŞ BANKASI-BİLGİ-CEM BİRBİRİNE GİRDİ

Son yılların en flaş yayın skandallarından birisi de, yine Kültür Bakanlığı’nın denetimini bir türlü sağlayamadığı bandrol tartışmaları yüzünden yaşanıyor. Büyük yayınevleri Attilla İlhan kitaplarının yayın hakları yüzünden mahkemelik oldu.
Attila İlhan’ın telif haklarını alan Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları, yayım ve dağıtım hakları kendilerine ait olan eserleri bastığını iddia ettiği Bilgi, Cem ve Akvaryum yayınevlerine dava açmıştı. Halen devam eden davada adı geçen yayınevleri, itibarlarının kamuoyu önünde zedelendiğini öne sürerek, birbirleri aleyhine bir de tazminat davaları açmaya hazırlanıyorlar.

“STOK MAL” TARTIŞMASI

İş Bankası Kültür Yayınları, Attila İlhan’ın kitaplarını satan yayınevlerini korsan kitap basmakla suçlarken, Bilgi, Cem ve Akvaryum yayınevleri ise ellerinde stok mal bulunduğunu belirterek, yasa gereği bu malların bitimine kadar ellerindeki kitapları satmaları gerektiğini savunuyorlar.
Ancak İş Bankası Kültür Yayınları, başka eserler için alınmış bandrollere Attila İlhan’a ait yeni kitapların basıldığını iddia ediyor. Buna karşın söz konusu yayınevleri kriminal inceleme dahil her türlü araştırmanın yapılmasını isteyerek, adeta hodri meydan dediler.
Oysa Kültür Bakanlığı’nın verdiği bandrollerin takibini yapması halinde, böyle bir ihtilafın hiçbir zaman gündeme gelmeyeceği belirtilerek, Türkiye’de korsan yayıncılık da dahil olmak üzere telif haklar konusunda yüzlerce kanun da çıkartılsa, Kültür Bakanlığı’nın uygulamada hassas davranmaması halinde hiçbir sonuç alınamayacağına dikkat çekiliyor.

TUNCAY ÖZKAN’IN TELEVİZYONU DA AYNI YÖNTEMİ DENEDİ

Yukarıdaki dava konusuna benzer bir skandal da şu an Ergenekon sanığı olan Tuncay Özkan’ın eskiden sahibi olduğu bir televizyon kanalıyla ilgili yaşandı.
Söz konusu kanal yönetimi, yazar Turgut Özakman’ın konuk olarak katıldığı televizyon programlarındaki konuşmalarını vcd ve dvd formatında korsan biçimde kopyalayarak “Şu Çılgın Türkler-Belgesel” adıyla piyasaya sürmüştü. Kendisine hiçbir ödeme yapılmadan ve izin alınmadan gerçekleştirilen bu ticari faaliyetle ilgili olarak Özakman yargıya gitmiş ve söz konusu televizyon kanalına icra götürmüştü. Kültür Bakanlığı’ndan alınan bandroller bu iş için de kullanılırken, asıl vurgunun vcd ve dvd sektöründe yapıldığını, yasal görünümlü korsan cd’lerin prestijli büyük marketlerde bile açıktan satıldığı belirtiliyor.

YASAL PİYASANIN YARISI KORSAN

Emniyet Genel Müdürlüğü’nün verilerine göre; Türkiye’de korsan kitabın yasal piyasanın neredeyse yarısına ulaştığı tahmin ediliyor. Sadece geçtiğimiz Temmuz ayında 1 milyon korsan kitap ele geçirildi. Yayınevleri Emniyet Müdürlüğü'nün çabalarının yanında yargının ve özellikle Kültür Bakanlığı’nın bu işi daha ciddiye alması gerektiğini kaydettiler. Yayıncılar Meslek Birliği (Yaybir) Yönetim Kurulu’ndan yapılan açıklamada, korsanla mücadelenin her şeyden önce devlet tarafından ciddiye alınması gerektiği ve çıkarılan yasaların uygulanmasının son derece önemli olduğu vurgulandı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.