Devlet sanatçısı Kodallı Mersin'de toprağa verildi

Devlet sanatçısı Kodallı Mersin'de toprağa verildi
Mersin'in Erdemli ilçesinde önceki gün geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybeden devlet sanatçısı Nevit Kodallı(85)'nın cenazesi toprağa verildi.

Besteci ve kompozitör Nevit Kodallı için Mersin Kültür Merkezi'de bir tören düzenlendi. Kodallı'nın eşi Olcay ile oğulları, Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde öğretim görevlisi Prof. Dr. Nihat Kodallı ve İstanbul Opera ve Balesi Şefi Murat Kodallı, salonda taziyeleri kabul etti. Törende konuşan Kodallı'nın oğullarından Nihat Kodallı, babasının lafı ne eksik, ne de fazla söylemeyen bir insan olduğunu vurguladı. Kodallı, "Böyle durumda da söyleyeceği tek şey 'hakkınızı helal' edin olacaktı. Bizi kucaklayan ve destekleyen Mersin'imize teşekkür ediyoruz." dedi. 

Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü Rengim Gökmen ise Nevit Kodallı'nın güçlü bir kişi olduğunu belirterek, bu gücünü de bilimsel ve sanatsal birikiminden aldığını ifade etti. Bazı noktalarda Nevit Kodallı'ya karşı eksik kaldıklarını belirten Gökmen, "Oysa ki o görevini yerine getirmiş bir sanatçıydı. Biz ise ona karşı görevimizi tam olarak yapabildik mi? Bundan sonra onun eserlerini yaşatarak ona olan eksik görevimizi tamamlamaya çalışacağız. Onun yapmış olduğu hizmetlerin 10'da birini gerçekleştirebilirsek, sanıyorum büyük iş yapmış olacağız." diye konuştu.

Mersin Valisi Hüseyin Aksoy ise önemli bir değeri kaybetmenin üzüntüsünü yaşadıklarını söyledi. Kodallı'nın, kültür ve sanat faaliyetlerinin daima içinde yer alan ve her türlü etkinlikte yapabileceği katkıyı sunmak için büyük bir özveri içerisinde çalışan değerli bir insan olduğunu dile getiren Vali Aksoy, "Onun eserleri ve çalışmalarını yaşatmak bizlerin görevi olacak. Mersinli olarak böyle bir sanatçıya sahip olduğumuz için gururluyuz, ancak böyle bir değeri kaybettiğimiz için de üzgünüz." ifadelerini kullandı.

Büyükşehir Belediye Başkanı Macit Özcan ise Kodallı'nın kentte kültür ve sanatın gelişmesine önemli katkılar sunduğunu söyledi. Özellikle Uluslararası Mersin Müzik Festivali'nin gelişmesinde önemli payı olduğunu belirten Özcan, adının yaşatılması adına bir caddeye isminin verilmesi ve heykelinin dikilmesi için valilik ile istişare içinde çalışacaklarını kaydetti.

Konuşmaların ardından salonda bulunanlar Kodallı'nın cenazesinin önünden tek tek geçerek saygı duruşunda bulundu. Buradan polis mangası eşliğinde alınan cenaze, Müftü Camii'ne götürüldü. Kodallı'nın cenazesi, öğle namazına müteakip kılınan cenaze namazının ardından Mersin Şehir Mezarlığı'nda toprağa verildi. (CİHAN)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.