İftar toplarının yerini Çin işi ses bombaları aldı
Osmanlı döneminde Ramazan ayının en güzel sembollerinden biri olan iftar topları teknolojiye yenik düştü. Özellikle saatin çok yaygın olmadığı dönemlerde iftar ve sahur vaktinin habercisi olarak kalelerden veya şehrin yüksek bir tepesinden atılan Ramazan topları artık çok az ilde yaşatılmaya çalışılıyor.
Teknolojinin getirdiği yenilikler sayesinde asırlık toplar kalelerde nostalji olarak kalırken; artık birçok ilde Çin'den ithal edilen ses bombası ya da havai fişek tercih ediyor.
Çoğunlukla Çin'den ithal edilen ses bombalarının fiyatları ise 10 ile 15 TL arasında değişiyor. Ses bombası satan firmaların sahipleri ise Ramazan ayı nedeniyle işlerinin hareketlendiğini kaydediyor.
Tarihi Ramazan toplarından vazgeçilmesinin birçok nedeni bulunuyor. Kimi belediye başkanına göre bu toplar artık işlevselliğini yitirdi, kimine göre ise Makine ve Kimya Endüstrisi (MKE) bu toplarda kullanılan kara barut imalatına son verdi.
En büyük etken ise tarihi toplardan çıkan ses bazı binalarda hasar oluşturuyor. Özellikle topun atıldığı bölgedeki eski evlerin duvarlarında çatlamaların meydana gelmesi, otomobil ve işyerlerinin alarmlarının çıkan yüksek ses nedeniyle çalışması bu geleneğin yok olmasını tetikleyen sebepler arasında gösteriliyor.
KONYA
Konya'da iftar vaktini ve sahurun sona erdiğini Çin malı ses bombaları haber veriyor. A sınıfı ateşleyici belgesi olan uzman kişiler Alaattin Tepesi'nden ses bombası atarak vatandaşlara iftar ve sahuru haber veriyor. Belediye ramazan boyunca kullanılmak üzere ses bombası satın aldı.
KARAMAN
Karaman'da bir höyük üzerinde bulunan kaledeki tarihi top artık emekliye ayrıldı. Vatandaş belediye yetkilileri tarafından atılan havai fişek ve ezan ile iftardan haberdar ediliyor.
Karaman Belediye Başkan danışmanı Dindar Dilbaz, Ramazan topundan bu yıl vazgeçildiği bilgisini verdi.
Dilbaz, önceki yıllarda kaledeki toptan atılan barutun çıkardığı gürültü nedeniyle höyük üzerine kurulu bulunan Karaman Kalesi'nin duvarlarında çatlaklar oluştuğunu kaydetti.
Dindar Dilbaz, bu nedenle belediye olarak ses bombası kullanmayı tercih ettiklerini anlattı.
YOZGAT
Belediye Başkanı Yusuf Başer ise il merkezinde iftar ve sahurda birkaç yıldır Ramazan topunun kullanılmadığını, Çin'den ithal edilen ses bombası kullandıkları bilgisini verdi.
Her gün düzenli olarak belediyenin terasından yetkili kişiler tarafından atılacak ses bombasının vatandaşlara iftarı haber vereceğini ifade eden Başkan Başer, "Yozgat'ta son yıllarda ses bombası kullanıyoruz. İlimizde gelenek haline geldiği için Ramazandan bir gün önce ikindi namazından sonra 3 adet ses bombası atılır. Vatandaş böylece bir gün sonra oruca kalkılacağını öğrenir. Ayrıca dini bayramlar öncesinde de bu uygulamamız devam ediyor. Ramazan iftarlarında ses bombası sahurlarında ise davulcu geleneğimiz sürüyor." açıklamasında bulundu.
NEVŞEHİR
Ramazan topu geleneğini yaşatan birkaç ilden biri olan Nevşehir'de 90 yıldır vatandaş kaleden atılan top ile orucunu açıyor. Belediye Başkanı Hasan Ünver, tarihi kaleden hem sahurda hem iftarda hem de bayrama bir gün kala top atma geleneğinin sürdürüldüğünü dile getirdi.
Belediye olarak, örf, adet ve geleneklerin yaşatılması için her türlü çalışmayı yaptıklarını anlatan Başkan Hasan Ünver , vatandaşın Ramazan ayını huzur içinde kutlayabilmesi için gerekli adımları attıklarını bildirdi.
NİĞDE
Niğde'de de vatandaşlar iftarlarını Ramazan topu yerine havai fişek ile açıyor. Belediye yetkilileri son yıllarda havai fişek uygulamasının yapıldığı bilgisini verdi.
AKSARAY
Aksaray Belediyesi ses bombası geleneğine uyanlar arasında yerini aldı. Ulucami önünden atılan ses bombaları, Ramazan boyunca vatandaşlara iftarı haber verecek.
KASTAMONU
Kastamonu'nun 95 yıllık Ramazan topu arızalanınca onun yerini havai fişek ve ses ve bombası aldı.
Belediye yetkilileri, iftar vaktinde tarihi Kastamonu Kalesi'nden ses bombalarını ateşleyerek ezan ile birlikte iftarı duyuruyor.
(CİHAN)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.