MHP’nin Türkeş rahatsızlığı!

MHP’nin Türkeş rahatsızlığı!
Türk siyasi tarihinin önemli figürlerinden Alparslan Türkeş’le ilgili olarak TBMM’nin “Devlet Adamları Yayın Serisi” kapsamında yayınlayacağı kitap, MHP yönetiminde rahatsızlığa yol açtı.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin sunuş yazısına kitapta yer verilmemesi ve Türkeş’in bugün “yanlış anlamalara” sebep olacak bazı sözlerinin “herhangi bir izahat yapılmadan” yayınlanmasının MHP’de önemli bir rahatsızlık konusu olduğu, bu nedenle kitabın içeriğine ilişkin itirazlarda bulunduğu belirtiliyor. 

TBMM Kültür Sanat ve Yayın Kurulu’nun MHP’nin 40. yıl anısına bastırmak istediği “Alparslan Türkeş’in TBMM’deki Konuşmaları” kitabının içeriğinden MHP’nin rahatsız olduğu ortaya çıktı. MHP, kurulun Türkeş’e sansür uyguladığını öne sürerken, kurul ise tam aksine, Türkeş’in Meclis konuşmalarının sansürsüz biçimde, aynen yayınlanmasından bazı çevrelerin rahatsız olduğu görüşünde. Çünkü Türkeş bu konuşmalarında hem Kürt, hem Ermeni meseleleriyle ilgili olarak, bugün MHP yönetiminin ortaya koyduğu siyasi çizgiye ters düşecek ifadeler kullanıyor. Türkeş, bu konuşmalardan birinde açıkça “Türkiye halkı” ifadesini kullanıyor ve Türklerle Kürtlerin “mümin kardeşliği” ile birbirine bağlı olduklarını söylüyor.

MHP’nin merhum Genel Başkanı Alparslan Türkeş, Meclis kürsüsünden yaptığı ve “Türkiye halkı” ifadesini kullandığı konuşmasında şunları söylüyor: “... Türkiye’mizde siyasi çözümden bahsedilmektedir. Türkiye Cumhuriyeti içinde yaşayan bütün vatandaşlarımız eşit haklara sahiptir. Birinin diğerine üstünlüğü yoktur. Eşit ve hürdürler. Mümin müminin kardeşidir; bu görüşle 900 yıl Türkiye halkı yaşamıştır.”

BU DA TÜRKEŞ’İN ERMENİ AÇILIMI
Türkeş’in Ermenistan’la ilişkiler konusundaki konuşması ise şöyle: “Ateşkes sağlanmalıdır, savaş durmalıdır, bunun karşılığında size dostluğumuzu gösteririz. Onların elektrik ihtiyaçları var, veririz; buğday ihtiyaçları var, onu da veririz. Hatta Kazakistan petrolü için en kısa hat Ermenistan’dan geçer. Türkmenistan tabii gaz boru hattı yine en kestirme olarak Ermenistan’dan geçer. Bundan da istifade edeceksiniz. Biz eski ipek yolunu yeniden canlandırmak istiyoruz, bu da en kestirme yol olarak Ermenistan’dan geçecek. Aramızda barış olduğu taktirde size Türkiye’den transit hattı tanırız, Karadeniz’den bir transit limanı açarız. Oradan dünyaya açılırsınız, ticaret yaparsınız, bundan sizin halkınız da çok yararlanır. Kafkasya bölgesi refah bölgesi haline gelir. Türkiye, Azerbaycan ve Ermenistan arasında dostluğa ve barışa dayalı bir anlaşma olsun istiyorum.”

Türkeş, 12 Mart 1993’te Paris’e gitmiş, kendisini dönemin Dışişleri Bakanı Hikmet Çetin’in talimatıyla Türkiye’nin Paris Büyükelçisi Tanşuğ Bleda ile Samson Özararat karşılamıştı. Büyükelçinin arabasıyla dönemin Ermenistan Devlet Başkanı Ter Petrosyan’ın kaldığı Crillon Otel’e gelen Türkeş, burada Petrosyan ile görüşmüş ve Türkiye’nin önerilerini sıralamıştı.

Türkeş’in TBMM faaliyetlerini derleyen kitap, 27 Mayıs 1960 darbesinin ardından Milli Birlik Komitesi Başkan ve üyelerinin 24 Haziran 1960 tarihinde TBMM’de yemin etmeleriyle başlıyor ve Türkeş’in 23 Nisan 1995 tarihinde TBMM’nin 75. kuruluş yıldönümü sebebiyle MHP Genel Başkanı sıfatıyla yaptığı konuşmayla son buluyor.

Kitapta Türkeş’in, Ermenistan’la ilişkiler ve Kürt sorunu gibi konularda TBMM kürsüsünden yaptığı konuşmalara aynen yer veriliyor. Türkeş o dönemde, Kürt sorununun yanı sıra Ermenistan ile ilişkilerin geliştirilmesiyle ilgili bugün ortaya konulanlardan daha ileri bir perspektif sunuyordu.

Ali Eyvaz-VAKİT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.