'Bursalı gelinin çeyiz sandığı' Almanları büyüledi

'Bursalı gelinin çeyiz sandığı' Almanları büyüledi
Bursa'yı 'müzekent' konumuna taşımayı hedefleyen Büyükşehir Belediyesi'nin 'Bursalı Gelinin Çeyiz Sandığı' sergisi, Almanya'da da büyük yankı uyandırdı.

Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sanat Danışmanı Ahmet Ömer Erdönmez, 2005 yılında Bursa'da hazırladığı sergiden seçilen 80 parçalık "Bursa Kent Müzesi Ahmet Erdönmez Koleksiyonu" ile geçen yıl Almanya'daki '19. yüzyıldan bugüne kadar Türk ve Alman Düğün Kıyafetleri ve Nikah Törenleri' sergisine katıldı. Dortmund Sanat ve Kültür Tarihi Müzesi ve Mannheim Reis Engelhorn Müzesi ile birlikte "Alman Geleneğinde Düğünler - Türk Geleneğinde Düğünler iki kültürün buluşması" fikriyle gerçekleştirilen sergi, Bursa'nın tanıtımına önemli katkı sağladı.

Erdönmez, Bursa Kent Müzesi'nde sergilenen ve Bursa'daki çeyiz gelenekleri ile örf ve adetlerinin anlatıldığı serginin Almanya'da da sergilenmesi konusunda Alman Dortmund Sanat ve Kültür Tarihi Müzesi yetkililerinden teklif aldıklarını bildirdi. Erdönmez, "Almanya'dan Bursa'ya gelerek Kent Müzesi'ni gezen yetkililer, ülkenin iki kentinde Türk ve Alman düğün gelenekleri ile çeyiz eşyalarının yer aldığı bir sergi açmak istediklerini belirttiler." dedi. Erdönmez, çeyiz sandığı, yağlık, havlu, altın işlemeli kaftan ve ipek atlas üzerine gelinlik gibi eserlerden oluşan Bursa Kent Müzesi Ahmet Erdönmez Koleksiyonu'nun 2008 yılı Ağustos ayından itibaren altı ay Dortmund Sanat ve Kültür Tarihi Müzesi'nde, altı ay da Mannheim Reis Engelhorn Müzesi'nde sergilendiğini ifade etti.

Serginin iki kültür arasındaki ortak noktaları ortaya çıkardığını kaydeden Erdönmez, "Türk ve Alman kültürleri arasında düğün gelenekleri bakımından benzerlikler var. Ancak Türk kültüründeki gelinlikler çok zengin görselliğe sahip." diye konuştu. Almanya'da yaşayan Türkler kadar Almanların da sergiye büyük ilgi gösterdiğini dile getiren Erdönmez, serginin üstünlük gözetmediğini ve iki kültür arasında birliktelik ve dayanışma içeren bir çalışmanın hayata geçirildiğini anlattı.

Sergi sayesinde Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin ve Kent Müzesi'nin ciddi bir tanıtımının da yapıldığını dile getiren Erdönmez, iki ülkenin müze kültürünü karşılaştırarak, "Almanya'da birçok müze gezdik. Aramızdaki en büyük fark, Almanlar'da müzeye koyacak eser sayısının az olmasına rağmen modern müzeciliğin en güzel örneklerini görmek mümkün olmuştur. Bizde sergilenecek eserler çok ama müzecilik konusunda çok büyük atılımlar yapmalıyız." şeklinde konuştu. Türkiye'de gerek fiziki anlamda gerekse yetişmiş eleman bakımından eksikliklerin bulunduğuna dikkat çeken Erdönmez, müzecilik anlamında Almanya ile Türkiye arasındaki tahmini 30 yıllık farkın ciddi bir planlama ile 5 yılda kapanabileceğine inandığını ifade etti.

Orjinal adlı "Evet - Ja, Ich Will" olan serginin Dortmund'daki açılışını Türk ve Alman dışişleri bakanları Ali Babacan ve Dr. Frank Walter Steinmeier yapmıştı. Erdönmez koleksiyonunun büyük ilgi gördüğü sergide ayrıca Topkapı Sarayı, Türk İslam Eserleri, Sadberk Hanım, Ankara İslam Eserleri ve Yapı Kredi Vedat Nedim Tör müzelerinden eserler de sergilenmişti. (CİHAN)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.