Neden her iki kolun ölçüsü alınır?

Neden her iki kolun ölçüsü alınır?
Ceket diktirirken dikkat, bir kolunuz daha uzun olabilir

Müşteri, terzi ceketin ikinci kolunun da ölçüsünü alırken şaşırdı. Neden, pantolondaki gibi birini diğerine göre yapmadığını sordu. Mehmet usta, kendinden emin, "O iş öyle olmaz." dedi, "Ya bir kolun, ötekinden daha uzunsa?"

Hazır giyimi tercih ediyorsanız, tecrübeli terzilerin bildiği bu sırdan haberiniz yok demektir. Dolayısıyla bu incelikli konfordan da faydalanmıyorsunuz. Terzi Mehmet Köse, yaklaşık 45 yıllık meslek hayatında, iki kolunun uzunluğu birbirinden farklı onlarca kişi görmüş. Bir süre önceye kadar siparişle takım elbise diken Köse, kollar ayrı ayrı ölçülmezse hata olabileceğini vurguluyor: "İnsanların en çok kullandığı kolu, diğerinden biraz daha uzun olur. Hele devamlı ağır yük de taşıyorsa fark çoğalır. Onun için ceket ve gömlek dikerken ayrı ayrı ölçü almak lazım."

Köse bugüne kadar gördüğü en büyük kol uzunluğu farkını 1,5 santimetre olarak ölçmüş. Ancak genelde bu farkın 0,5-1 santimetre arasında olduğunu belirtiyor ve hazır giyimde böyle bir ayrıntıya dikkat edilmediğini vurguluyor.

Terziliğin önemli bir ayrıntısı olan bu durumu, ortopedi uzmanları da doğruluyor. İzmir'deki Buca Seyfi Demirsoy Devlet Hastanesi Başhekimi Opr. Dr. Ali Kasap, kolların ve hattâ bacakların, genetik yapı, spor veya çok kullanmaya bağlı olarak uzunlukları ve kalınlıklarının farklılaşabileceğini belirtiyor. Bunun bir hastalık olmadığına dikkat çeken Başhekim Kasap, bu durumun günlük hayatta fark edilmesinin güç olduğunu söylüyor. Opr. Dr. Kasap, kollarda şimdiye kadar en çok 1 santimetre fark gördüğünü kaydediyor. Özel Şifa Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Dr. İlker Şenses de en çok kullanılan kolun, çok az da olsa uzayabileceğini söylüyor. Bunun gözle fark edilemeyeceğini vurgulayan Uzman Dr. Şenses, böyle bir farkın genellikle 5 milimetreyi geçmediğini sözlerine ekliyor. (CİHAN)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.