Truva'nın ilk kurbanları!
Çanakkale merkeze 35 kilometre uzaklıktaki Truva Antik Kenti'nde savunma hendeklerinde sürdürülen arkeoloji kazılarında, Truva Savaşı'nın ilk kurbanları olabileceği düşünülen insan iskeletleri bulundu.
Bu yılki kazı çalışmalarının savunma hendeklerinin devamını bulmaya yönelik kazılar yürütüldüğünü söyleyen Truva Antik Kenti Kazı Heyeti Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Rüstem Aslan, bu kazı esnasında sürpriz bir buluntu ile karşılaştıklarını belirtti. Aşağı kentin savunma hendeğinin iç kısmında ortaya çıkan buluntuların Truva Savaşları'na ışık tutacak olmasından dolayı çok büyük bir öneme sahip olduğunu vurguladı.
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç Dr. Rüstem Aslan, Truva Savaşı dönemine denk gelen erkek, kadın ve 9 aylık bir bebeğe ait olduğu düşünülen iskeletlerin Truva Savaşı'nın ilk kurbanları olabileceğini düşündüklerini ifade etti. Önceki yıllarda tespit edilen Truva aşağı kentindeki savunma hendeğinin güney girişinden sonraki devamını tespit etmek için sürdürülen çalışmalarda Truva hazineleri kadar değerli olan iskeletlerin bulunmasının kazı ekibini heyecanlandırdığını hatırlatan Aslan, "Bu kazılar sırasında sürpriz bir buluntu ile karşılaştık. Hemen hendeğin iç tarafında iki iskelet gömüsü söz konusuydu. Bu gömülerin tarihleri kesin olmamakla beraber şimdiye kadar elde ettiğimiz veriler Troya 6. ve 7'inci dönemi yani Homeros Truvası'na denk gelen Truva Savaşı'na denk gelen dönemle çakışıyor. İskeletler üzerindeki analiz çalışmaları devam ediyor. Analiz çalışmaları özellikle tarihleme ile ilgili sorunlara kesin cevap verebilecek. Eğer tahminlerimiz doğruysa bu iskeletler bir kadın bir erkek, kadın büyük bir ihtimalle çocuğuyla ya da 9 aylıkken gömülmüş. Hemen üstü çabucacık gömülerek özensiz bir şekilde gömülmüş. Eğer bu tahminlerimiz doğruysa bu iskeletler Truva Savaşı'nın ilk kurbanları diyebiliriz.'' diye konuştu. (CİHAN)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.