Alanya Kalesi UNESCO listesine girmeye aday

Alanya Kalesi UNESCO listesine girmeye aday
Alanya Kalesi 2011'de UNESCO dünya kültür mirası listesine girmeye aday

Tarihi Alanya Kalesi'nin 2011 yılında UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'ne gireceği bildirildi.

Çalışmaların aralıksız sürdüğünü belirten Alanya Belediye Başkanı Hasan Sipahioğlu, dosyayı ilgili birimlere teslim ettiklerini söyledi. Sipahioğlu, Alanya Kalesi'nin yaklaşık 2 yıl sonra listede yerini alacağını, bundan şüphelerinin olmadığını ifade etti. Sipahioğlu, hazırlamış oldukları dosyayla ilgili olarak eksikliklerin şubat ayında ortaya çıkacağını, bunları tamamlayarak tekrar ilgili birimlere ileteceklerini kaydetti. Sipahioğlu, "Surlarının uzunluğu 6,5 kilometreyi bulan kale, denizden 250 metreye kadar yükselen yarımada üzerinde bulunuyor.

Kandeleri adıyla da bilinen Alanya yarımadasındaki yerleşim, Helenistik döneme kadar iniyor. Günümüze kalan tarihi dokusu 13. yüzyılda Selçuklular tarafından yapılmıştır. Kale, 1221 yılında kenti alıp yeniden inşa ettiren Selçuklu Sultanı Alaaddin Keykubat tarafından yaptırılmıştır. Kalenin 83 kulesi ve 140 burcu vardır." dedi.

Büyüleyici bir atmosfere sahip olan Alanya Kalesi'nde, Ortaçağ'da kentin su ihtiyacını karşılamak için surların içine yerleşmiş 400'e yakın sarnıç yapılmış. Sarnıçların bir kısmı şu anda hala kullanılırken, takip edilen surlardan Ehmedek, İçkale, Adam Atacağı, Cilvarda burnu üstü, Arap Evliyası Burcu ve Esat Burcu'nu inerek Tophane ve Tersane'yi geçip Kızılkule'ye kadar inilebiliyor. Yarımadanın zirvesinde ise 'Açık Alan Müzesi' olarak değerlendirilen içkale bulunuyor. Ayrıca Sultan Alaaddin Keykubat, sarayını burada yaptırmış. Kalede yerleşim şu anda da mevcut. Kalede bulunan ahşap ve kagir tarihi evlerin önünde tahta tezgahlarda ipek ve pamuklu dokuma yapılıyor. Değişik figürlerde su kabakları boyanarak satılıyor. Küçük bahçelerde otantik yemek servisi de var.
(CİHAN)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.