Kibyra'da bulunan Medusa başı dünyada ilk

Kibyra'da bulunan Medusa başı dünyada ilk
Burdur'un Gölhisar ilçesi sınırlarındaki Kibyra Antik Kenti'nde bu sene gün yüzüne çıkan Medusa başının hem büyüklüğü hem de renkli mermerlerden çizilmiş olması bakımından tek ve eşsiz olduğu bildirildi.

Kibyra kazısı bilimsel heyetinde yer alan Prof. Dr. Fahri Işık, bulunan eserin özellikleri bakımından sadece Türkiye'de değil dünya tarihinde bir ilk olduğunu söyledi.

Burdur'un Gölhisar ilçesindeki Kibyra Antik Kenti'ndeki orkestra salonunun döşemesinde, mitolojide insanları taş yaptığına inanılan tanrı Medusa'nın başının renkli mermerlerden çizilmiş bir resmi bulundu. Antik dönemdeki koruyucu kimliğiyle daha çok mezar yapılarında betimlenen Medusa başı, Kibyra Antik Kenti'nde orkestra salonunun zeminini kaplıyor. Burdur Valisi İbrahim Özçimen de Gölhisar ilçesindeki ziyaretinde, bulunan eserin ve ortaya çıkan meclis binasının çok önemli olduğunu belirterek, "İlerleyen yıllarda bu meclis binasının restorasyonu tamamlandıktan sonra büyük etkinliklerin yapılabileceği bir mekan haline gelmesini temenni ediyoruz. İnsanların buraya görmesini çok arzu ediyorum." dedi.

Anadolu arkeoloji tarihinde bir ilk olma özelliğine sahip mermer döşeme (Opus sectile) Medusa başı ile ilgili bilgi veren Prof. Dr. Fahri Işık, "Medusa başı, Zeugma'nın Çingene kızı ile Ayasofya'nın meleği kadar önemli. Orkestra salonlarında mermer döşeme vardı. Ancak ilk defa resim olarak mermer döşemeye burada rastlanıldı. Kibyra, Medusa resmiyle simgeleşecek." diye konuştu.

ESERİN TAMAMI SAĞLAM

Kibyra kazısının bilimsel heyetinde yer alan Yrd. Doç. Dr. Şükrü Özüdoğru, Medusa başının ebatları yanında, orkestranın tam merkezinde kırmızı, beyaz ve yeşil mermerden yapıldığını aktardı. Başın tamamıyla sağlam olarak ortaya çıkarıldığını vurgulayan Özüdoğru, "Yılanlardan oluşan saçlarıyla ve bakışlarıyla insanları taşa çevirdiğine inanılan, antik dönemdeki koruyucu kimliğiyle özellikle mezar yapılarında betimlenen Medusa başını görenler mitolojideki gibi taş kesiliyor. Bir orkestra salonunun zemin döşemesinde böylesine bir Medusa resmi, Anadolu arkeolojisi için tekil örnek." diye konuştu. (CİHAN)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.