Perre Antik Kenti'nde kazı çalışmaları başladı

Perre Antik Kenti'nde kazı çalışmaları başladı
Adıyaman'ın tarihi kenti Perre Antik Kenti'nde 2009 yılının ilk kazı çalışması başlatıldı.

Kommagene Krallığı'nın 5 büyük kentinden biri olan antik kentte 2001 yılından beri Adıyaman Valiliği İl Özel İdaresi kaynaklarıyla gün yüzüne çıkartılma çalışmaları yapılıyor. 2009 yılının ilk kazı çalışmalarına Adıyaman Valisi Ramazan Sodan ile İtalyan Kültür Ataşesi Angela Tangianu da katıldı.

Müze Müdürü Arkeolog Fehmi Eraslan başkanlığında Gaziantep Üniversitesi ve Dicle Üniversitesi Öğretim Görevlileri, 4 arkeolog, 2 sanat tarihçisi, 1 Grafiker ve 118 işçi ile birlikte başlatılan 2009 yılı kazı çalışmalarının yaklaşık 2 ay süreceği kaydedildi. Vali Sodan, 2001-2008 yılları arasında Pere Antik Kenti Nekropol alanı ve mozaikli villada yapılan kazı ve temizlik çalışmaları sonucu bugüne kadar 518 bin 748 TL'nin harcandığını belirtti. Vali Sodan, bu kazılar sonucu, 34 Güney Galeri ve 25 Kuzey Galeri olmak üzere 59 galeride yapılan çalışmalarda 49 oda ve 385 lahit mezar olmak üzere toplam 434 mezarın kazı temizliğinin bitirildiğini ifade etti. Vali Sodan, ayrıca 2001-2008 yılları arasında yapılan kazı ve temizlik çalışmaları sonucu 217 adet arkeolojik ve 292 adet sikke olmak üzere toplam 509 adet eserin Adıyaman Müzesi'ne kazandırıldığını kaydetti. Perre Antik Kenti'nin Adıyaman için önemli bir turizm potansiyeli teşkil ettiğini kaydeden Vali Ramazan Sodan, "Buranın temizlik ve kazı çalışmalarını yapmak suretiyle nekropol alanını dünya turizmine kazandırmayı hedefliyoruz." dedi.

Kazı çalışmalarına katılan İtalyan Kültür Ataşesi Angela Tangianu ise nekropol alanda yapılan kazı ve temizlik çalışmalarının insanı büyülediğini ve heyecan verdiğini söyledi.

Vali Sodan, İtalyan Kültür Ataşesi Angela Tangianu'ya üzerinde "Perre 2009" yazılı bir adet beyaz tişört hediye etti. (CİHAN)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.