İstiklâl Savaşı alimlerin öncülüğünde yapıldı

İstiklâl Savaşı alimlerin öncülüğünde yapıldı
İstiklal Savaşında Din Adamlarının hizmetleri ve görevleri konusunda bir konferans veren Prof. Dr. Hacı Duran, İstiklal Savaşı'nın din adamlarının öncülüğünde yapıldığını söyledi.

Camiler ve din görevlileri haftası münasebetiyle, Müftülük konferans salonunda Adıyaman İl müftülüğünce düzenlenen etkinlikte, Prof. Dr. Hacı Duran, İstiklal Savaşında Din Adamlarının hizmetleri ve görevleri konusunda bir konferans verdi.

Türkiye'nin bir istiklal savaşından sonra kurulduğunu, bu savaşın dönemin en güçlü devletleri olan İngiltere, Fransa, İtalya, Amerika ve Onların taşeronu durumunda olan Yunanistan' a karşı yapıldığını söyleyen Prof. Dr. Hacı Duran, "İstiklal savaşı Müslümanların 20. yüzyılda yaptıkları ve başarıya ulaştıkları ilk kurtuluş savaşıdır. Bu kurtuluş savaşının öncüleri ve örgütleyicileri her yerde din adamları, müftüler, vaizler, imamlar ve dersiamlar olmuştur." dedi.

Konuşmasına "Savaşın bir askeri bir de halk kanadı vardı." diyerek başlayan Prof. Dr. Hacı Duran sözlerini şu şekilde sürdürdü:

"Halk kanadının örgütleyicileri her yerde din adamları olmuştur. Sivil yöneticilerin, varlıklı sınıfların düşmanla işbirliği yapma isteklerine rağmen, din adamları bu girişimlere direnmiştir. İşgal altında düşmanla işbirliği yapılamayacağını açık ve net bir şekilde belirtmişlerdir. İzmir valisi İzzet bey'in yunan işgaline karşı halkı sükunete çağırmasına karşın, İzmir müftüsü Rahmetullah bey, 'Vali bey bu sakalım kanımla kızarabilir, ama bu alına Yunan alçağını sükunetle selamlamış olmanın kara lekesini sürerek Huzur-ı İlahiye çıkamam.' demiştir."

Türk kurtuluş savaşının hala emperyalist işgal altında ezilen birçok Müslüman halka örnek olması gereken bir savaş olduğunu söyleyen Prof. Dr. Duran, bu savaşın başlamasına ve başarıya ulaşmasına öncülük eden din adamlarına minnettar olduğumuzu, Onların M. Kemal komutası altında bir mücahit olarak savaşmasının örnek bir davranış olduğunu kaydetti.

Prof. Dr. Duran, Kurtuluş Savaşı'nda din adamlarının rolünün ders kitaplarında yeterince işlenmediğini, laiklik kaygısından dolayı savaşın halk kanadının ve dini muhtevasının daha sonra karartılmaya çalışıldığını sözlerine ekledi. Bu çabaların mukaddes istiklal savaşımızı gölgelediğini belirten Duran, "Atatürk'ün nutku dahil dönemin hatıratı niteliğinde bütün kaynaklarda din adamlarının istiklal savaşının örgütleyicisi, savaşçısı ve cumhuriyetin kurucu unsuru olduğu belirtilmektedir" diyerek konferansını tamamladı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.