O. Pamuk kimden etkilendi?
Orhan Pamuk’un tanınmış iki romanının, Milli Eğitim Bakanlığı’nca 100 Temel Eser arasında gösterilen Bahaeddin Özkişi’nin “Sokakta” isimli romanıyla benzeştiğini konu eden dergi, şimdiden adından ziyadesiyle söz ettireceğe benziyor.
Aylık düşünce, kültür, siyaset, sanat ve edebiyat dergisi Yüce Devlet’in ikinci sayısı çıktı. “İslam birliği bir ütopya değildir” diyen Murat Hepsev, “Bir idealdir İslam birliği” diyor ve devamla; “Büyük, güçlü, bereketli bir eylemdir. Gaye ve çalışmadır. Her anımızı kuşatan bir amaç, her günümüzü kapsayan bir iştir. Gönlümüzün muradıdır” ifadelerini kullanıyor.
Ayrıca Bahaeddin Özkişi’nin “Sokakta” isimli kitabıyla ilgili bir yorum yazısı yer alıyor dergide. Milli Eğitim Bakanlığı’nın seçtiği 100 Temel Eser’in içinde yer alan Sokakta’nın yazarı Bahaeddin Özkişi’nin dedesinin bir Nakşi şeyhi, babasının da müderris olduğunu yine dergiden öğreniyoruz. Ayrıca, Ahmed Hamdi Tanpınar’ın Özkişi ile yakından ilgilendiği ve ona “Devam et evladım. Sen on tane Sait Faik edersin” dediği bilgisi de dergide yer alıyor. Bahsi geçen yazıdan fragmanlar:
“1975’te Peyami Safa Roman Yarışması’na katılan Özkişi ‘Sokakta’ ile başarı ödülü alır. ‘Göç Zamanı’ ile de Türkiye Milli Kültür Vakfı Başarı Ödülü’ne layık görülür. Sokakta romanı geleneksel değerlerin geçerli olduğu bir ‘sokakta’ gerçekleşen bir cinayeti konu alıyor. Ama klasik bir polisiye romanı değil. Eserde, derin bir maneviyat havası var; Batıcı yaşantıyla geleneksel değerlerin, materyalizmle maneviyatçılığın karşıtlığı işleniyor. Kökü olmayan bir hayat tarzına karşı sokağın direnci, yoğun, lakin başarılı bir anlatımla dile getirilmiş. Psikolojik çözümlemeler çok başarılı. Cinayetle suçlanan bir meczup ama derin bir adam, sokaktan yetişmiş bir komiser ve bir ruh doktoru eserin başlıca kişileri.
(…)
Özkişi, hayatında ve günümüzde bile çok tanınmış bir yazar değil, lakin kesinlikle çok iyi bir yazar ve eseri ise Sokakta; iyi ki 100 Temel Eser’e alınmış; şimdiye kadar tanınmamış olması edebiyat ve kültür hayatımız için önemli bir kayıp. Kitabı okurken Orhan Pamuk’un Kara Kitap ve Benim Adım Kırmızı romanlarını ister istemez hatırlıyor ve acaba diyorsunuz, Orhan Pamuk da bu kitaplardan etkilenmiş midir?”
Dergideki yazı başlıklarından birkaçı şöyle: Ömer Rızâî, Darendevi Hazretleri/Müslüman zengin kime benzemeli, din ve toplum/Şah-ı Manevi olarak Risale-i Nurlar ve müellifi Bediüzzaman hakkında/Safahat hakkında Fuat Köprülü’nün bir yazısı üzerine/Türkiye muhafazakârlığı hakkında.
Bilgi için: 0505 260 04 91
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.