İdeolojik filmler toplumları yönlendirebilir

İdeolojik filmler toplumları yönlendirebilir
İdeolojik filmlerin, gerçekleri saptırıp kitleleri yönlendirebileceği belirtildi. Doç. Dr. Lale Kabadayı, bu tür filmlerin toplamları kendi istedikleri yere sevk edebileceğine dikkat çekti. Sinemanın da bir "kara propoganda" aracı olarak kullanılması, üçü

"İdeolojik ve Akademik Film" konulu panelde konuşan Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Kabadayı, iki film türünü karşılaştırdı. Günümüz sinemasında genellikle bir ülkedeki problemleri ortaya koyan ideolojik filmlerin büyük ölçüde marksist teori doğrultusunda çekildiğini vurgulayan Doç. Dr. Kabadayı, gerçeği saptırabildiğini ve sahip olunan düşünce doğrultusunda kitleleri yönlendirmeye çalışabildiğini ifade etti. Kabadayı, "Hollywood filmlerini seyredince, ABD'nin ne kadar temiz ve müreffeh bir ülke olduğu izlenimine kapılmamak mümkün değil. Mesela Barack Obama'nın, yani bir siyahinin ABD Başkanı seçilmesi şaşırtıcı gelmemektedir." dedi.

Akademik filmlerine gelecek öngörüsünde bulunduğunu anlatan Lale Kabadayı, bu türe büyük oranda teknolojiye dayanan bilim kurgu filmlerinin örnek gösterilebileceğini söyledi. Doç. Dr. Kabadayı, akademik filmlerde daha çok teknolojinin yoğun kullanıldığına dikkat çekerek, "Topluma, gelecekte karşılaşması muhtemel olaylar sinema hayalciliğiyle verilir. Matrix, buna iyi bir örnektir. Gelişmiş kapitalist sisteme sahip ülkelerde, bu tür filmlerin çekilme imkanı mevcuttur. ABD de bunu iyi kullanmaktadır." şeklinde konuştu. (CİHAN)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.