Güneş Sistemi dışında hayat avı
Arizona üniversitesinden astronom Michael Meyer, Amerikan Uzay ve Havacılık Kurumunun (NASA)Spitzer uzay teleskobuyla Güneş'e benzer yıldızların yüzde 20, hatta yüzde 60'a yakınının Dünya gibi kayalık gezegenlerin oluşumunu sağlayan şartları barındırdığını saptadı.
Boston'daki Amerikan Bilimde İlerleme Derneğinin yıllık toplantısında çalışmalarını sunan Meyer, ilk bakışta Dünya gibi gezegenlerin oluşma sıklığının Jüpiter gibi gazla kaplı büyük gezegenlerin oluşma sıklığından daha fazla olduğunun anlaşıldığını söyleyerek, bunu heyecan verici bir saptama olarak değerlendirdi.
Meyer, asıl sonuçların Şubat 2009'da fırlatılması beklenen Kepler uzay aracından alınacağını da belirtti.
San Francisco üniversitesinden Debra Fisher de Meyer ve diğer bilim adamlarıyla düzenlediği ortak basın toplantısında, son 12 yılda gezegenlerin nasıl oluştuğunu gösterdiklerini belirterek, "Artık karbon ve su molekülü gibi hayatın temel unsurlarının evrende ortak olduğunu biliyoruz" dedi.
Bilim adamları, uzun süredir Dünya'nın eşsiz olabileceğine inanıyordu, ancak son 10 yıldır Güneş sistemi dışında daha fazla gezegenin bulunması, Samanyolu'nda "hayata" rastlama olasılığının sanıldığından fazla olabileceğini gösteriyor.
(AA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.