Erdoğan stratejiyi açıkladı!

Erdoğan stratejiyi açıkladı!
Başbakan Erdoğan, Esnafa Destek Paketi Strateji Planını açıkladı. Hükümetin esnafa destek stratejisi 7'si öncelikli 30 tedbirden oluşuyor

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ''Esnaf Değişim, Dönüşüm ve Destek Strateji Belgesi ve Eylem Planı''nı İstanbul'da açıkladı.

Erdoğan'ın konuşması şöyle:

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarının açıkladıkları raporlar, Türkiye'nin en hızlı büyüyen ülkeler arasında olduğunu gösterdi. Türkiye dünyanın en büyük ekonomileri arasında yer alacak. Dünyanın ilk 10 ülkesi arasında yer alma hedefimiz güçlenerek devam ediyor. 

İktidarımız döneminde ekonomide önemli adımların atıldığını görüyoruz. Enflasyonun ekonomimiz için öncelikli sorun olmaktan çıktığını görüyoruz. 

Esnaf ve sanaatkarlar sosyal istikrarı ayakta tutuyorlar ve istihdam oluşturuyorlar. 491 meslek kolunda faaliyet gösteren 1 milyon 900 binin üzerinde esnaf ve sanaatkarımız bulunuyor. Her ailede ortalama 5 kişi bulunduğu varsayarsa bu konu rakam olarak baktığımızda 10 milyon vatandaşımı yakından ilgilendiriyor demektir. Her 5 çalışanımızdan birinin bu iş yerlerinde istihdam edildiğini düşünebiliriz. Esnafımızı ahilik geleneğinin bir emaneti olarak görüyoruz. 

İktidarımız sürecinde esnafımızı rahatlatmak için çok önemli adımlarımız oldu. 

2008 yılında TESK'e bir ziyarette bulundum. O ziyaret bu ülkede bir Başbakan'ın TESK'e yaptığı ilk ziyaret olması açısından çok önemliydi. 

Hatırlatayım, bu belge bir ilktir. Büyümeyi ve kalıcı olmayı hedefleyen, ulusal ve uluslararası gelişmeleri takip eden, müşteriye özel mal ve hizmet üretebilen bir esnaf ve sanaatkar kesimi oluşturmayı hedefliyor. Bu strateji belgesi değişim ve dönüşümün desteklenmesidir. 

7 ana başlık belirledik. 

1. Kredi ve finansman şartlarının iyileştirilmesi, 

2. Vergi, istihdam ve diğer yükümlülüklerin azaltılması,

3. Eğitim ve danışmanlık hizmetleri,

4. Alt yapı kümelenme ve ortaklık faaliyetlerinin düzenlenmesi; 

5. Esnaf ve sanaatkarların AB programlarından faydalanmasının sağlanması...

6. Yenilikçilik ve girişimciliğin geliştirilmesi

7. Hukuki düzenlemelerin yapılması

Bu başlıkların gerçekleştirilmesi için 30 tedbir belirledik. Bunu da bir programa bağladık. Bu plan sadece yurt içinde değil küresel pazarlarda da rekabet gücü kazandıracak. 

Bir taraftan kayıt dışı ile mücadele edeceğiz bir taraftan da esnafın üzerindeki yükü kaldırmanın gayreti içinde olacağız. Vergiden muaf esnaf belgesi uygulaması getiriyoruz. 

Eğitim ve danışmanlık hizmetlerinin geliştirilmesi ile ilgili olarak mesleki eğitimi geliştireceğiz. İhtiyaç alanlarına göre uyum programları düzenleyeceğiz. Sorunları çözeceğiz. ARGE çalışmaları ile destekleri arttıracağız. İşini kaybeden esnaflarımız için dönüşüm programları gerçekleştireceğiz. 

Esnaf ve sanaatkarlarla üniversiteler arasındaki iş birliğini geliştireceğiz. Bu konuda da geniş kredi destekleri sağlayacağız. Ortak kullanım alanlarını arttırarak daha kaliteli üretimi amaçlıyoruz.

Esnafımızı temsil eden oda, federasyon ve federasyon gibi dağınık yapının yüklerini görüyoruz. Bu dağınık yapıyı çözmek için kunanda değişiklik yapacak ve meslek örgütlerini daha dinamik ve güçlü hale getireceğiz. Maliyetleri azaltacağız.

Esnaf ve sanaatkarlarımızın AB projelerinden faydalanması için 14 milyon avroluk kaynağı proje oluşturma ve geliştirme kapasitesini arttırmak üzere kullanacağız. Esnaf ve sanaatkak kesimine yönelik önlemlerin alınması kaçınılmazdır. Esnaf ve sanaatkar bunlara ayak uyduramadığı taktirde sorunları bitmeyecektir. Önlerinde bulunan fırsat ve tehditleri birlikte değerlendireceğiz.

SORU VE CEVAPLAR

Büyük Marketler Yasası:
Henüz meclise sevkedilmiş değil. Bakanlar Kurulu'nda bilgiler alındı, değerlendirmeler yapıldı. Anayasa değişikliği ile ilgili bir ösarkma var ama en kısa zamanda meclise göndereceğiz. 

Esnaf ve sanaatker üzerindeki vergi yükü:
Bu konuda da bir çalışma var. Yükü azaltarak onları daha da rahatlatacak bir konuma getirmek istiyoruz. Bunlar da kesinleştiği zaman neticeleri duyurulacaktır. Hedef burada vergi baskısını kaldırmaktır.

KOSGEB'in yapısal değişikliği:
Burada bizim yaptığımız yapısal değişiklik şu. Şimdi kalkınma ajansları ile oluşturulan bir protokolle bir birliktelik sağlanacak. Böylece birlikte çalışmak suretiyle bu süreci rahatlatmış olacaklar. 

İşsizlik ve istihdam konusu:
Şu anda sadece esnaf ve sanaatkarımızın ilave ishitdamına yönelik destekler değil, bir de istihdama verecekleri destek için sağlayacağımız bu destekleri Çalışma Bakanlığımız ilgili kuruluşlarla sürdürüyor bu çalışmaları. Her şey bu malum kaynaklarla yürümemelidir. Biz diyoruz ki siz birer kişi istihdam etseniz, üyelerinizi batırır mı? Hayır batırmaz. Bunu yaptığınız anda 1 buçuk milyon istihdam alanına girdiği anda bizim istihdam oranımızın nereye düşeceğini görün. Bir de yeni düzenlemelerle attığımız adımları hesapladığınız zaman 10 puanın altına düşeriz. Mevsimsellik çok önemli. Hizmet sektörünün de devreye giridiği mevsimler ortada. O dönemlerde de lehte gelişme oluyor. Bu sektörlerin de kalıcı olması için çabalıyoruz. Bunlar tamanlandığında dünya ile çok daha farklı olarak rekabet eder konuma geleceğiz...

Gündemle ilgili bir soru istemiyorum. Esnaf ve sanaatkarımız çok önemli.

Vergiden Muaf Esnaf Belgesi:
Bir kısım esnafımızın bütçesi ile alakalı olarak, daha çok küçük esnafımızı muhatap alan. Bunlara bir belge vereceğiz. Ne zamana kadar onu da belirleyeceğiz.

habervaktim

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.