Financial Times'tan "Türkiye'ye giren sıcak para" yorumu

Financial Times'tan "Türkiye'ye giren sıcak para" yorumu
İngiltere'nin finans yayınlarından biri olan Financial Times, Türkiye'ye giren sıcak para hakkında önemli değerlendirmelerde bulundu.

İngiltere'nin saygın finans yayınlarından Financial Times, Türkiye'ye son dönemde giren yabancı sıcak paranın potansiyel küresel veya yerel şoklar nedeniyle "hızla" ülkeden çıkabileceğini öne sürdü. Analizde, Türkiye'ye yatırım yapan fonların yüksek faizden yararlanmak amacıyla ülkeye yöneldiği ancak ani piyasa değişimlerine karşı savunmasız kaldığı vurgulandı.

YÜKSEK GETİRİ İÇİN GELEN FONLAR VE 'CARRY TRADE' AKIŞI

"İşlemciler milyarlarca doları Türk lirasına yatırıyor" başlıklı analizde, düşük maliyetli borçlanarak yüksek getiri sağlama stratejisi olan 'carry trade' akışına dikkat çekildi. Türk lirasının yılbaşından bu yana ABD dolarına karşı yüzde 18 kazanç sağladığı ifade edilen haberde, Ekim 2023'ten bu yana Türkiye'ye toplamda 24 milyar dolarlık carry trade amaçlı fon girişi olduğu belirtildi. Aynı dönemde TL tahvillere 12,5 milyar dolarlık yabancı yatırım yapıldığı bildirildi.

HIZLI PARA AKIŞI VE POTANSİYEL RİSKLER

Analizde, Türkiye'ye girişlerin büyük bir kısmının "hızlı para" akışı şeklinde olduğu ve bu nedenle olası bir şokta hızlı çıkış olabileceği uyarısı yapıldı. Abrdn yatırım şirketinden Kieran Curtis, "Bu tür işlemlerde hızlı paranın payı artıyor, bu da tersine dönmeye daha yatkın hale getiriyor" dedi. Curtis, hızlı para akışının ani değişimlere daha duyarlı olduğunu belirterek, bu tür yatırımların Türkiye ekonomisi için risk oluşturabileceğini ifade etti.

YETKİLİLERİN VE UZMANLARIN GÖRÜŞLERİ

Bir Türk ekonomi yetkilisi de benzer görüşleri paylaşarak, dışsal şokların kararsız yatırımcıları Türkiye piyasalarından kaçırabileceğini kabul etti. Hedge fon yöneticileri, Türkiye'ye olan yabancı ilginin yanı sıra yerel tasarruf sahiplerinin Türk lirasına olan güvenini kaybetme riskine de dikkat çekti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.