Şanlıurfa'ya Teknopark kurulacak
Teknoparkın, değerlendirme kurulundan geçtiği, bakanlar kurulunun imzasının ardından önümüzdeki günlerde Resmi Gazete'de yayınlanması ile kurulma çalışmalarına başlanacağı bildirildi.
Teknopark'ın kurulma öncesinde Şanlıurfa'ya gelen ve Harran Üniversitesi Osmanbey Yerleşkesi Fen Edebiyat Fakültesi Büyük Anfi salonunda akademisyenleri ve sanayicileri bilgilendiren Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Ar-Ge Genel Müdür Yardımcısı Zülküf Kanat, teknoparklarda yürütülecek çalışmalara verecekleri hibeleri de açıkladı.
Toplantının açılış konuşmasını yapan Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası (ŞUTSO) Başkanı Sabri Ertekin ilin ihracattaki payını rakamlarla anlattı. Ertekin, Şanlıurfa'da potansiyelin fazla olmasına rağmen ihracatta istenilen seviyenin yakalayamadığını dile getirdi.
Ertekin, Harran Üniversitesi Osmanbey Yerleşkesi Fen-Edebiyat Fakültesi Büyük Anfi salonunda Teknoparkların Üniversite ve Sanayiye Getirdiği Fırsatlar konulu seminerde iki sınır il olan Gaziantep ile Şanlıurfa'nın ihracat rakamlarını da açıkladı. Üniversite ile sanayicinin işbirliği içinde çalışmalarına teknoparkların çok büyük katkılarının olduğunun altını çizen Ertekin, sanayicilerin bu konuda duyarlı olmasını ve Harran Üniversitesi yerleşkesi içinde kurulacak teknoparka ilgili göstermesini istedi. Zülküf Kanat'ın teknoparkların amacını, misyonunu anlattığı seminerde projelere verilen hibeler de açıklandı.
Kanat, Harran Üniversitesi'nde kurulacak Teknopark'ın, değerlendirme kurulundan geçtiğini, Bakanlar Kurulu'nun imzasının ardından önümüzdeki günlerde Resmi Gazete'de yayımlanmasının ardından kuruluş çalışmalarına başlanacağını vurguladı. Araştırmacıların ve akademisyenlerin araştırma yapması için kurulacak teknoparkın daha çok tarıma dayalı çalışacağını dile getiren Kanat, bunun yanı sıra, kurulacak teknoparkta uzay, silah sanayi, meteoroloji gibi konular üzerinde de araştırmaların yapılacağını ifade etti.
Türkiye'nin Teknopark kurma çalışmalarına Avrupa'dan 50 yıl sonra başladığının altını çizen Kanat, "Yani daha 2001 yılında başladık. Bu konudaki mazimiz çok fazla değil. Yeni olduğumuz için Gayri Safi Yurt İçi Hâsıladan Ar-Ge çalışmalarımıza ayırdığız pay 2001 yıllarında binde 6 civarında. Ama bu İsrail'de yüzde 6,4, İsveç'te yüzde 3,2, Japonya yüzde 5. Ama Türkiye binde 6'larda olan rakamını 2008 yılında yani Ar-Ge'ye ayrılan payını yüzde 1'e çıkardı. Gayri Safi Yurt İçi Hâsıladan Ar-Ge çalışmalarımıza ayıracağımız payı giderek artırıyoruz. Düşünebiliyor musunuz kısa sürede Türkiye'de 36 teknopark kurduk. GAP'ın merkezi Şanlıurfa'da kuracağımız teknopark ile bu sayı 37'ye ulaşacak. Şanlıurfa gibi bir ilimiz de var sırada." diye konuştu.
Teknoparkların amacının sanayiye teknolojik bilgi üretilmesi ve bununla da ürün kalitesinin artırılması olduğuna dikkat çeken Kanat. "Teknoloji ile bilginin ticarileştirilmesinin yanı sıra bu teknoparklarla üniversite ile sanayici arasındaki iletişimi sağlamaktır. Hiç şüphesiz teknoparklar kuruldukları bölgelerde küçük işletmelerin büyümesini sağlıyor. Üniversitedeki teorik bilgi ekonomiye dönüştürülüyor. Türkiye'de kurulan 36 teknoparkta bin 189 firma bulunuyor. Burada 11 bin 319 kişi istihdam ediliyor. Bu teknoparklarda tamamlanan proje sayısı da 5 bin 309. Ancak üzerinde çalışılan halen 3 bin 606 proje var. Bu teknoparkların ihracata katkısı ise 540 milyon dolar." şeklinde konuştu.
Teknoparklarda genellikle yazılım, bilişim, elektronik, tıp teknolojileri, yenilenebilir enerji gibi konularda çalışma yapıldığını vurgulayan Kanat, Kobilerin Ar-Ge'ye önem vermesi gerektiğinin altını çizdi.
Arazi temelini, alt yapısını, inşaat giderlerinin karşılanmayan kısmının bütçe ölçüsünde bakanlıkça karşılanacağının belirten Kanat, bununda geri dönüşümsüz olduğunu söyledi.
(CİHAN)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.