'Eğitim sistemi nitelikli insan yetiştiremiyor'

'Eğitim sistemi nitelikli insan yetiştiremiyor'
Eğitimciler Birliği Sendikası (Eğitim-Bir-Sen) Adana 2 No'lu Şube Başkanı Ali Uslu, açılımların konuşulduğu bir dönemde öncelikli sorunlardan biri olan eğitim konusunda da ciddi adımların atılmasını istedi.

Yaklaşık 16 milyon öğrenci ve 680 bin öğretmenin girdiği yarıyıl tatili dolayısıyla sendika binasında düzenlenen basın toplantısında konuşan Uslu, "Bugünkü eğitim sistemimiz, ne yazık ki, nitelikli insan yetiştirmeye değil, sınavlara öğrenci hazırlamaya dönük bir çabayı yansıtmaktadır. Amaç, hayata hazırlık değil, sınavlara hazırlık haline gelmiştir. Eğitimin felsefesi yeniden oluşturulmalı, tek tip insan yetiştirme yanlışından vazgeçilmelidir." dedi.

Uslu, ülkede sosyal barışı tesis ederek, her alanda kalkınmayı hedefleyen yaklaşımları; bu anlamda demokratik açılımları önemsediklerini kaydetti.

Bu çerçevede eğitim sisteminin vatandaşı biçimlendiren değil, yetiştiren, geliştiren, ufuk açan bir paradigmaya dayandırılması gerektiğini savunan Ali Uslu, inancının gereğini günlük hayatına da yansıtan kızların özgürlüklerinin okul kapılarında son bulmamasını hatırlattı.

Dünyada demokratik sistemle yönetilen hiçbir ülkede insanlar kılık kıyafetine göre bir ayrımcılığa tabi tutulmadığını vurgulayan Uslu, "Bu ilkel bir bakıştır. Bu utançtan biran evvel kurtulmamız için çağdışı yasaklara son verilmelidir." diye konuştu.


ÖĞRENME ORTAMLARI YETERLİ HALE GETİRİLMELİ

Eğitim-Bir-Sen Stratejik Araştırmalar Merkezi'nin (EBSAM) 78 ilden bin 918 öğretmen üzerinde gerçekleştirdiği "Öğrenme Ortamlarının Değerlendirilmesi" konulu araştırmasına göre, öğretmenlerin yüzde 53,5'inin öğrenme ortamlarını yetersiz bulduğunu aktaran Uslu, şöyle devam etti: "Öğrenme ortamlarının yetersizlikleri sıralandığında; çok amaçlı salon ve spor tesisleri yüzde 77,7, laboratuarlar yüzde 58,6, kütüphane yüzde 57,7, kantin yüzde 53,1, okulun ve sınıfların fiziksel şartları yüzde 52,4, eğitim araç-gereçleri yüzde 52,4 olarak görülüyor. Öğrenme ortamlarını meydana getiren bileşenler önem derecesine göre acilen gözden geçirilmeli ve yeterli hale getirilmelidir. Eğitimin niteliğinin artırılmasının yolu, aynı zamanda öğrenme ortamlarının kalitesinin artırılmasından geçmektedir."


EĞİTİM SİSTEMİ SINAV VE DERSHANE ODAKLI OLMAKTAN KURTARILMALIDIR

Eğitim sisteminin sınav ve dershane odaklı olmaktan kurtarılmasını gündeme getiren Uslu, bunun okullardaki yönlendirme çalışmalarının güçlendirilmesinden geçtiğini belirtti.

İlköğretimdeki öğrencilerin eğilimleri belirlenip yetenekleri doğrultusunda yönlendirilmesi gerektiğini dile getiren Uslu, bu şekildeki bir yönlendirmenin üniversite kapılarındaki yığılmaları önleyeceğini, eğitimdeki ve insan kaynaklarındaki verimliliği arttıracağını ifade etti.

Eğitim kurumlarında, hizmetli yetersizliğinden dolayı yeterince temizlik ve hijyen sağlanamadığına dikkat çeken Uslu, birçok okulda hizmetli bulunmadığını, mevcut olanların da verimli çalıştırılamadığını anlattı.

Eğitim çalışanları, hayatlarını normal geçim düzeyinin altında sürdürdüğünü ileri süren Ali Uslu, hükümetin yaptığı yüzde 2.5+2.5 zammın yeni yılda gelen zam dalgası karşısında eridiğini bildirdi.

Eğitimin çözümü öncelik gerektiren sorunlarının başında öğretmen istihdamının çarpıklığı geldiğini açıklayan Uslu, "2009'da KPSS'ye giren öğretmen adayı sayısı 250 bine ulaşmaktadır. Sınava giren öğretmen adaylarının o yıl içerisinde yüzde 15-20'si öğretmen olarak atanmaktayken, yüzde 75-80'i ise ya yeniden KPSS'ye hazırlanmakta ya dershanelerde düşük bir ücret karşılığında mesleğini icra etmektedir. Bakanlığın her yıl 15-20 bin öğretmen atayarak, 100 bini bulan öğretmen açığını kapatması mümkün değildir." şeklinde konuştu.


(CİHAN)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.