Artuklu Üniversitesi'nde Yaşayan Diller Enstitüsü

Artuklu Üniversitesi'nde Yaşayan Diller Enstitüsü
Mardin Artuklu Üniversitesi'ndeki Yaşayan Diller Enstitüsü'nün altyapısı tamamlandı.

Mezopotamya bölgesinde konuşulan bütün dilleri bünyesinde toplayacak Enstitü'de Kürt Dili ve Edebiyatı Bölümü de yer alacak. Derslik altyapısını tamamladıktan sonra Prof. Dr. Kadri Yıldırım'ı bünyesine katarak öğretim görevlisi ihtiyacını gideren Enstitü, eylül ayında lisansüstü öğrenci kabulüne başlayacak. İlk etapta 30 yüksek lisans öğrencisi alacak olan Enstitü, ardından lisans düzeyinde öğrenci alacak.

Enstitüdeki Kürtçe bölüm hakkında bilgi veren Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Serdar Bedii Omay, "Kürt kökenli vatandaşlarımızın yıllardır ihmal edilen kültürel talepleri var. Bu talepler hayatın her alanıyla ilgili olduğu gibi üniversite ayağı da vardı. Attığımız bu adımın, kurmaya çalıştığımız diller ve medeniyetler üniversitesi vizyonuna müteallik bir boyutu var. Herkesin temel bir insan hakkı olarak anasıyla babasıyla konuştuğu dili öğrenmesi, bilmesi kadar doğal bir şey yok. Ve biz üniversite olarak, bu konuda akademik bir gayret peşindeyiz." dedi.


ARTUKLU, DİNLERİN VE DİLLERİN ÜNİVERSİTESİ OLACAK

Yaşayan Diller Enstitüsü'nü, Ortadoğu'da konuşulan lisanların ilmi araştırmalarının yapılacağı bir irfan yuvası haline getireceklerini ifade eden Omay, özelikle Kürtçe, Arapça, Süryanice ve Farsça'ya ağırlık vereceklerini vurguladı.

Kürtçe ile ilgili çalışmaların bir yıldır devam ettiğini anlatan Omay, Süryani dili ile ilgili çalışmalarının devam ettiğini kaydetti. Rektör Omay, şöyle konuştu: "Notre Dame Üniversitesi'nden (ABD) Süryanice dilbilimcisi Prof. Abdulmassih Saadi'nin yönlendirmesi ile bir ilim müfredatı hazırlama çabamız devam ediyor. Arap dili ve Fars dili kuruluş müracaat dosyalarını da hemen hemen tamamlamak üzereyiz. Onları da Yükseköğretim Kurulu'na takdim edeceğiz. Mardin Artuklu Üniversitesi, artık yüzünü dünyaya ve gerçeklere yöneltmiş bir üniversite olma yolunda önemli mesafeler kaydetti. 7 bin yıllık tarihi geçmişi ile Mardin, eskiden olduğu gibi, bundan sonra ilimle dünyaya açılacaktır."

Üniversite bünyesinde kurulan Enstitü'de Kürtçe dersler verecek olan Prof. Dr. Kadri Yıldırım da, "Ülkemizdeki ilk Kürt Dili ve Edebiyatı Bölümü'nde ders vermek bize nasip oldu. Bu bölümde Kürt edebiyatının yüzlerce yıllık bakiyesini ortaya çıkarmak, edebiyat biliminin çağdaş ölçüt ve kuramları çerçevesinde yorumlamak asıl amacımızı teşkil etmektedir. Diğer diller gibi Kürtçe de lehçeler ve ağızlara bölünmüş bir dildir. Bu anlamda dilbilim alanından da Kürtçe'ye yönelik yeni bir bakış açısı geliştirmeyi amaçlamaktayız." diye konuştu.

(CİHAN)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.