ÖSYM Başkanı'ndan FLAŞ açıklama
Danıştayın farklı katsayı uygulanmasına yönelik YÖK kararının yürütmesini durdurmasının ardından ÖSYM Başkanı Yarımağan, sınavır ertelenip ertelenmeyeceği ile ilgili konuştu.
Kararın, sınav takvimi ve üniversitelerin açılma tarihlerini de etkileyeceği belirtiliyor. ÖSYM kaynaklarına göre sınav takviminin değişmesinin söz konusu olabileceğini belirtiyor.
ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan, Danıştay'ın farklı katsayı uygulanmasına ilişkin YÖK kararının yürütmesini durdurmasının ardından yaptığı açıklamada, ''Sınav yapılacak. Şu anda sınavın ertelenmesi konusunda kesin birşey söyleyemiyorum. Ertelenmesi mutlaka gerekmeyebilir ama gerekebilir de... Gerekmeden de çözüm olabilir, duruma bağlı'' dedi.
YGS'YE GİRECEKLER BAŞVURULARINI MUTLAKA YAPSIN
Yarımağan, Danıştayın farklı katsayı uygulanmasına yönelik YÖK kararının yürütmesini durdurmasının ardından yaptığı açıklamada, YGS'ye girecek adayların aksatmadan, süresi içinde sınava başvuruda bulunmalarını istedi. Yarımağan, 18 Ocakta başlayan başvuru süresinin 12 Şubat Cuma günü sona ereceğini anımsatarak, gerekirse süre uzatımına gidilebileceğini de bildirdi.
YÜRÜRLÜĞÜ DURAN MADDELER NE DİYOR?
Kararın ikinci maddesi, ''AOBP'nin 0.15 ve 0.13 katsayıları ile çarpılmasını'' öngörüyordu. Kararın üçüncü maddesi, ''öğretmen lisesi ve meslek lisesi mezunu olanların kendi alanlarındaki programları tercih etmeleri halinde ilgili ağırlıklı ortaöğretim başarı puanlarının 0,05 ile çarpımı sonucunda bulunan puanın toplam puana ayrıca ekleneceğini'', dördüncü maddesi ise ''Meslek Yüksek Okullarının sınavsız geçişten boş kalan kontenjanlarına açık öğretim programlarına ve meslek liselerinin devamı niteliğindeki lisans programlarına YGS puanları esas alınarak yerleştirme yapılacağını'' düzenliyordu.
Davalı YÖK'ün bu karara itiraz hakkı bulunuyor. İtirazı, Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu görüşecek.
YÖK'ÜN KATSAYI DÜZENLEMESİ NEYDİ?
Katsayı uygulamasının yargıdan dönmesi sonrasında YÖK yeni bir formül bulmuştu. Bu çerçevede adayların, puanları hesaplanırken kendi alanıyla ilgili program tercihinde Ağırlıklı Ortaöğretim Başarı Puanları (AOBP) 0.15, alan dışı tercihte 0.13 ile çarpılacaktı. (Bu sınavda 4-5 net anlamına geliyor...)
Üniversiteye giriş için yapılacak birinci ve ikinci aşama sınavlarında Türkiye genelinde ilk bine giren adaylara lise türü gözetilmeksizin yüksek olan katsayı (0.15) uygulanacaktı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.