Tahtayı koruyucu bitkisel madde üretildi

Tahtayı koruyucu bitkisel madde üretildi
Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Orman Fakültesi ile Türk İş Adamları Platformunun (TİAP) iş birliğiyle, ahşap yüzeylerin uzun süre doğal renklerini koruyabilmesini ve kalitelerini yitirmemesini sağlayacak bitkisel koruyucu sıvı madde üretildi.

SDÜ Orman Fakültesi Orman Endüstri Mühendisliği Bölüm Başkanı Doç. Dr. Turgut Şahin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tahta yüzeylerin dış etkenlerle belli bir süre sonra kalitesini kaybettiğini, doğal görünümlerinin bozulduğunu ve aşınmaya uğradığını kaydetti. 

Tahtaların kalitesinin uzun süre korunması amacıyla gerek yurt içinden gerekse yurt dışından gelen projeler eşliğinde deneyler yaptıklarını ifade eden Doç. Dr. Şahin, bu doğrultuda Türk İş Adamları Platformu Genel Koordinatörü Hakan Başlık tarafından da bir proje sunulduğunu belirtti.

Projede, güneş ışınlarına maruz kalmış tahtaların doğal görünümlerinin bozulduğu, bunun önlenmesi amacıyla sıvı madde üretildiğini ifade eden Şahin, TİAP tarafından geliştirilen proje kapsamında, kestane ve kiraz odunu üzerine yapılan ön çalışmalarda, ultraviyole ışınlarının etkisi altında bırakılmış odunların, yüzey renk özelliklerinin belli oranlarda korunduğunun ve parlaklık, renk solması gibi kalite düşmesinin belli derecelerde azaldığının anlaşıldığını söyledi.

Odunların özellikle güneş ışınlarının etkisiyle doğal renklerinde oluşan bozulmaların önemli olduğuna işaret eden Şahin, ''Ahşap malzemenin doğal renginde oluşan bu kalite düşürücü etkinin azaltılması için piyasada birçok vernik ve yüzey koruma maddesi bulunmaktadır. Bitki ekstrelerinden değişik formülasyonla hazırlanmış yüzey işlem maddesinin odunların doğal renklerinde oluşan renk koyulaşması ve renk solması gibi kalite düşürücü etkiyi belli oranda azalttığı anlaşılmıştır'' dedi.

Aydın'da üretilen sıvı maddenin deney çalışmalarının SDÜ Orman Fakültesi laboratuvarında gerçekleştirildiğini bildiren Şahin, ön çalışmaların olumlu sonuç verdiğini ancak deneysel çalışmaların devam edeceğini kaydetti.

Denemelerin 6 ay süreceğini söyleyen Şahin, ''Tamamen olumlu sonuç aldığımız takdirde 'İşte bu madde tüm ahşaplarda kullanılabilir' diyebiliriz. Şu anki ön çalışmalarda bile olumlu sonuçlar alıyoruz'' diye konuştu.

Turgut Şahin, SDÜ bünyesinde ahşap yüzeylerin korunmasına ilişkin farklı deneyler de yürüttüklerini belirtti.

-''PROJE SİZDEN, ÇÖZÜM BİZDEN''- 

TİAP Genel Koordinatörü Hakan Başlık da nanoteknoloji uygulayarak böyle bir üretim yaptıklarını kaydetti.

Sıvı olarak tüketilen ürünün tamamen bitkisel olduğunu, kesinlikle sentetik bileşeni bulunmadığını ifade eden Başlık, ''Bu madde, arabalarınızın cilalama ve boya koruma özelliğini de taşıyor. Kullanılan yüzeylerde su tutmadığı için leke bırakmıyor, toz tutmuyor. Buzlanmayı ve kireçlenmeyi önlüyor ve gideriyor'' dedi.

Bu sıvı maddeyi daha da geliştirmeye yönelik çalışma içinde olduklarını belirten Başlık, çalınma tehlikesi nedeniyle içindeki bileşenleri açıklamadıklarını kaydetti.

TİAP olarak birçok bilimsel projeye destek verdiklerini, vermeye devam edeceklerini söyleyen Başlık, Türkiye'de çok değerli projeler olduğunu ancak değerlendirilemediği için raflarda kaldığını savundu.

Uygulanabilirliği olan tüm projelerin hayata geçirilmesi gerektiğini ifade eden Başlık, projesine destek arayanlara kapılarının açık olduğunu bildirdi.

SDÜ ile ciddi iş birliği içinde olduklarını kaydeden Başlık, SDÜ'deki öğretim üyeleriyle ortak güzel çalışmalara imza attıklarını söyledi.

Hakan Başlık, ''Proje sizden, çözüm bizden'' sloganıyla hareket ettiklerini belirterek, artık raflardaki projelerin uygulanması gerektiğini savundu.

AA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.