YÖK: İmkansız değil, zor
YÖK, dün açıkladığı yeni katsayı oranları ile ilgili kararının gerekçesinde, söz konusu oranın yeni sistemin bütünlüğünü bozmayacak ölçme ve değerlendirme ilkelerine uygun maksimum puanlar olduğunu belirtti. Gerekçede, getirilen 0,03 puanlık katsayı farkı ile Ağırlıklı Ortaöğretim Başarı Puanı (AOBP) en düşük olan öğrenciler arasında alan farkından dolayı 3 puanlık, AOBP'si en yüksek olan öğrenciler arasında ise alan farkından dolayı 15 puanlık bir fark doğduğuna dikkat çekildi. Yığılmanın AOBP'si 70-100 puana sahip olan öğrencilerde olduğu vurgulanan gerekçede, "Kısaca yerleştirmede 3 puanlık bir fark değil, 70-100 AOBP aralığında 8-15 puanlık fark önemli olacaktır." denildi.
Yeni belirlenen katsayı oranlarıyla alanı dışında tercihte bulunan adayların bu alanla ilgili yeterli donanıma ve bilgi birikimine sahip olup olmadıklarının, yeni sınav sisteminde soruların sayısının artırılması ve puanlama ağırlıklarının alanlara göre farklılaştırılması yoluyla ölçülebilir nitelik taşıdığı kaydedilen gerekçede; şu ifadelere yer verildi: "Mezuniyet sonrası ortaöğretimde mezun olduğu alanın dışında bir alanda yükseköğretime devam etmek isteyenlerin karşılaşacağı zorluğun ölçülülük ilkesine aykırı olmaması sağlanmaya çalışılmıştır. Ölçülülük ilkesi uyarınca getirilen bir sınırlama ya da yaptırımın ulaşılmak istenen amaçla orantılı olması, yıkıma yol açmaması ve bir hakkın özüne dokunmaması gerekmektedir. Kurulumuz dava konusu işlemle yargı kararının gereğini yerine getirme anlamında yeni katsayıları belirlerken, tüm bu ölçüleri gözününde bulundurmuştur. Bir yandan yargı kararında belirtilen yönetme gerekçesine uygunluk anlamıda alan içi, alan dışı farklılaşması yapılmış, bir yandan da yöneltme amacını gerçek başarıyı esas alan bir ölçme değerlendirmeyle sağlayan yeni sistemin bütünlüğü göz önünde bulundurulmuştur."
KATSAYILAR, FARKLI ALANA YÖNELMEYİ ZORLAŞTIRIYOR
YÖK Genel Kurulu tarafından belirlenen yeni oranların, eski sistemde olduğu gibi farklı alana yönelmek isteyen öğrencilerin geleceğini belirleme hakkını kullanmalarını imkansızlaştıran değil, yargı kararları doğrultusunda oldukça zorlaştırıcı etki yaratan bir oran olduğu kaydedildi.
Sadece yeteneğin ölçüldüğü tek aşamalı bir sınavda, her bir alana ilişkin soru sorulmaması nedeniyle öğrencilerin yönlendirilmesinde tek araç olarak katsayı farklılaştırılmasının kullanılmasının kabul edilebilir olduğu ifade edilen gerekçede; öğrencilerin kendi alanlarında ortaöğretimde aldıkları bilginin ölçülmesini öngören yeni modelde katsayı farklılaştırılmasının kabul edilebilir ölçüde olmasının, ölçülülük ilkesine ve kamu yararı ile hizmet gereklerine ters düşecek nispette sonuç doğurmaması gerektiğine işaret edildi.
YÖK, BOŞ KALAN KONTENJANLARA DİKKAT ÇEKTİ
Gerekçede, 2010 yılına kadar uygulanan sistemde lisans programlarına yerleştirmede referans alınan 3 puan türü yerine, yeni sistemde LYS sınavı sonucunda 18 puan türü getirildiği hatırlatıldı. Yerleştirmeye esas alınan bu 18 puan türünde, katsayı nedeniyle puan farkının belirlenen orandan daha fazla açılmasının yeni sistemin işlerliğinde önemli bir sorun oluşturacağı kaydedildi.
Gerekçede, "Alan içi ve alan dışı farkın aşılamaz ölçüde belirlenmesi durumunda 2009 yılında yaklaşık 306 bin olan toplam lisans kontenjanının yaklaşık 40 bininin ek yerleştirmeye rağmen boş kalması dikkate alındığında ortaya çıkan sorunun önemi ortaya çıkmaktadır." ifadelerine yer verildi.
Katsayı oranları belirlenirken, bu tablonun da dikkate alınarak seçiciliğin sınav türü bağlamında artırılması ve lisans programlarını tercih edecek potansiyel öğrencilerin sayılarının üniversite kontenjanlarına uygunluğunun sağlanmaya çalışıldığı kaydedildi.
1 PUANLIK FARK BİLE SIRALAMAYI DEĞİŞTİRİYOR
Sınavda bir puanlık farkın bile binlerce öğrencinin sıralamasını değiştirdiğine dikkat çekilen gerekçede, şu ifadelere yer verildi: "Bölüm kontenjanlarının ortalama 40-100 arasında olduğu düşünüldüğünde, yerleştirme puanında meydana gelen 15 puanlık bir fark çok ciddi bir farklılık doğurmaktadır. 15 puanlık farkın, 2009 yılı için yerleştirme sırasını SAY-2 puan türünde 17 bin 381 ile 70 bin 694 arasında (Bu puan türünde lisans programlarına yerleşen tüm öğrencilerin sayısı 121 bin 815'dir.), SÖZ-2 puan türünde 4 bin 994 ile 85 bin 64 arasında (Bu puan türünde lisans programlarına yerleşen tüm öğrencilerin sayısı 36 bin 689), EA-2 puan türünde 15 bin 907 ile 122 bin 241 arasında (Bu puan türünde lisans programlarına yerleşen tüm öğrencilerin sayısı 91 bin 978) değiştiği görülmektedir."
KENDİ ALANLARINI TERCİH EDENLERE 0,06 EK PUAN
Gerekçede, adaylardan öğretmen lisesi ve meslek lisesi mezunu olanların, sınavsız kayıt hakkı olanlar dışında, kendi alanlarındaki programları tercih etmeleri halinde ilgili ağırlıklı oratöğretim başarı puanlarının 0,06 ile çarpımı sonucunda bulunan puanın, hesaplanan toplam puana ayrıca eklenmesine karar verildiğine işaret edildi. Böylece, öğretmen lisesi ve meslek lisesi mezunlarına alanlarında bir bölümü tercih etmeleri durumunda ciddi bir katkı sağlandığı aktarıldı.
(CİHAN)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.