‘Perukla sınava girilmesi yasak değil’
NAZİF KARAMAN
SKANDAL! PERUĞU YERE ATTI - HABERE ULAŞMAK İÇİN TIKLAYIN
11 Nisan günü gerçekleştirilen YGS’ye perukla giren bazı öğrencilerin gözetmenler tarafından engellenmesi ile ilgili Vakit’in sorularını cevaplandıran ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan, “Perukla sınava neden girilmesin. Önemli olan, kişinin dinleme cihazı takıp takmadığının tespiti. Kulak göründükten sonra perukla sınava girilmesinde mesele yok” dedi.
PERUKLA GİRİLMESİNDE PROBLEM YOK
Son YGS’de İstanbul ve Şanlıurfa’da yaşanan peruğa yönelik engellemeleri hatırlattığımız Ünal Yarımağan, sınav yönergesinde öğrencilerin başının açık olacağı ifadesinin yer aldığını kaydetti. Öğrencilerin peruk taktıkları durumunda başlarının açık olup olmadığının tespitinin gerektiğini engellemelerin de bu noktadaki belirsizlikten kaynaklandığını kaydeden ÖSYM Başkanı, “Perukla öğrencinin başı açık olur mu, olmaz mı? Bunu birileri karara bağlarsa, biz de rahat eder, bu tip tartışmaların içinde olmayız. Hem de bahsi geçen mağduriyetler yaşanmaz” dedi. Böyle bir karar verilmesi durumunda sınav yönergesine peruk ile ilgili hükmü yazabileceklerini kaydeden Ünal Yarımağan, “Yönergeye yazıldıktan sonra hiçbir problem kalmaz ortada” dedi. Şahsi olarak kendi fikrinin kulağın açık olması yönünde olduğunu dile getiren Ünal Yarımağan, “Kulağın açık olmasını önemsiyorum. Çünkü kopya için dinleme cihazı takan öğrenciler oluyor. Kulak göründükten sonra peruk neden olmasın. Öğrenciler kulağı açık olduktan sonra sınava perukla girebilirler” dedi.
İSTANBUL VE ŞANLIURFA’DA İŞGÜZARLIK YAPILMIŞTI
Bilindiği gibi 11 Nisan’da Türkiye genelinde gerçekleştirilen YGS’de Bostancı’daki Leman Kaya İlköğretim Okulu’nda girmek isteyen Ümit Köse isimli öğrenci, okul sorumlusu Doç. Dr. Barbaros Okan tarafından engellenmekle kalmamış, Köse’nin başındaki peruğu çekip alan Barbaros Okan, öğrenciyi de bina dışına çıkarttırmıştı. Yine Şanlıurfa Koç İlköğretim Okulu’nda YGS’ye girmek isteyen Emine Bolat isimli öğrenci perukla sınava girmek isteyince, gözetmeni tarafından peruğunu başından çıkartmaya zorlanmış, Bolat da sınavı terketmek zorunda kalmıştı. Şanlıurfa ÖSYM İl Başkan Yardımcısı Prof. Mehmet İriadam, Emine Bolat’ın yaşadıklarını Vakit’e değerlendirirken sınav yönergesinde peruğa yasak getiren bir hüküm olmadığını belirtmiş, öğrencinin sınava girdiği sınıfın gözetmeninden şikâyetçi olmasını istemişti. Emine Bolat isimli öğrencinin ÖSYM’ye yapacağı şikâyetin yanısıra olayın adli boyuttan da soruşturulması talebiyle Şanlıurfa Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunulacağı öğrenildi.
===============
“Peruk” zulmüne tepki
Şanlıurfa Koç İlköğretim Okulu’nda Yükseköğretime Geçiş Sınavı’na (YGS) giren Emine Bolat, yıllardır ablalarının yaşadığı zulmü yaşamış ve sınav salonunu terk etmek zorunda kalmıştı. Bu durumu protesto eden Eğitim Bir Sen ise; “Şanlıurfa peygamberler şehridir. Bu şehre bu zulüm yakışmıyor” şeklinde bir açıklama yaptı.
Yükseköğretime Geçiş Sınavı’na (YGS) Şanlıurfa Koç İlköğretim Okulu’nda giren Emine Bolat, yıllardır ablalarının yaşadığı zulmü yaşadı. Bolat, perukla sınava girdiği için salondan çıkmak zorunda kalmış ve gözyaşlarına boğulmuştu.
28 ŞUBATVARİ BİR UYGULAMA
Şanlıurfa’da meydana gelen ve Vakit’in ortaya çıkarttığı bu zulme yönelik tepkiler devam ediyor. Dün, Eğitim-Bir-Sen Şanlıurfa Temsilciliği tarafından düzenlenen eylemde zulme büyük tepki gösterildi. Eğitim-Bir-Sen Şanlıurfa Şube Başkanı İbrahim Coşkun, yaptığı konuşmada, Türkiye’nin önündeki yasakçı zihniyetin terk-i diyar etmesini beklerken üniversiteye giriş sınavlarında 28 Şubat artığı uygulamalara şahit olduklarını dile getirdi. Coşkun; “Bize verilen kitapçıklarda, kılık kıyafet yönetmeliğine yapılan atıflar, sadece başörtülü kızları içine alan bir çerçeveye sahipti. Peygamberler şehri olarak bütün dünyaya nam salan ilimizde vatandaşlarımız böyle bir olay ile nasıl karşılaşırlar. 11 Nisan 2010 tarihinde Şanlıurfa Koç İlköğretim Okulu’nda sınava giren öğrenciler ÖSYM görevlilerinin öyle uygulamalarına maruz kaldılar ki, olayı duyan Urfalıların kanı dondu. ÖSYM yetkilileri gençlerin huzurunu kaçırmak için ellerinden gelen her şeyi yaptılar. Başörtüsünü çıkarmak istemeyen bir kızımıza psikolojik baskı uygulayan görevliler, perukla sınava giren bir kızımızı da dışarı atmak istemişler” şeklinde konuştu.
“BU YARAYI TEMİZLEMEK HERKESİN BOYNUNUN BORCUDUR”
Yıllardır kanayan bu yarayı temizlemenin herkesin boynuna borç olduğunu söyleyen Coşkun, şöyle devam etti: “Eğitim-Bir-Sen Şanlıurfa Şubesi olarak bu hukuksuzluklara ve keyfi uygulamalara karşı sesimizi daha gür bir şekilde çıkararak, vereceğimiz hukuki mücadelemiz de devam edecektir.”
VAKİT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.