Yaşar Üniversitesi akıllı kampüs kuruyor
Üniversitenin teknolojik alt yapı çalışmaları ve bu alanda ulaşılan son nokta, bir basın toplantısıyla duyuruldu. Selçuk Yaşar Kampüsü'ndeki toplantıda Rektör Barkan ve YÜ Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Aydın Öztürk, mevcut modern bilgi ağı üzerinde kurulu sistemle ilgili bugüne kadar yapılanlar ve önümüzdeki dönemlerde yapılacaklar hakkında bilgi verdi. Şu ana kadar akıllı kart sistemi, finans otomasyonu, kütüphane bilgi sistemi ve öğrenci bilgi sistemini hayata geçirdiklerini belirten Prof. Dr. Barkan, üniversiteye giriş ve çıkışları izlenebilen öğrencilerin, kampüs içinde nakit paraya gerek kalmadan alışveriş yapabildiğini dile getirdi. Finans otomasyonunun son derece kapsamlı ve gelişmiş olduğunu aktaran Rektör Murat Barkan, her türlü finans işleminin yapılabildiğini, öğrenci bilgi sistemine entegre edilmesiyle harçların doğrudan banka hesabına yatırabildiğini belirtti. Geliştirdikleri sistemlerle ileride işlemlerin bilgisayarlar yardımıyla izlenebileceğini, hedeflerininse kâğıt kullanılmayan bir kampüs olduğunu ifade etti. Öğrencilerin mezuniyetten sonra da izleneceğinin altını çizen Rektör Barkan, ekonomik ve iş imkanı olarak yardımcı olunacağını açıkladı. Yaklaşık bir yıldır devam eden çalışmalar sonunda YÜ Öğrenci Bilgi Sistemi'nin yeniden kurulduğunu belirten Prof. Dr. Barkan, bütün eski verilerin yeni sisteme aktarıldığını, bu amaçla Avrupa'nın en büyük üniversite konsorsiyumlarından CINECA'nın Türkiye temsilcisi Kion firmasıyla işbirliği yapıldığını ve ihtiyaçlarına göre bir yazılım geliştirildiğini anlattı.
Prof. Dr. Öztürk ise web tabanlı, çok dilli ve kullanıcı dostu olan sistemin en önemli özelliğinin, ülkeler arasında öğrenci ve öğretim görevlilerinin hareketliliğinin arttırılması amacını taşıyan Bologna Süreci'ne uyum sağlamak olduğunu söyledi. Sistem sayesinde diploma derecelerinin okunabilir ve karşılaştırabilir olması, ECTS kredi sisteminin desteklenmesi, öğrenci ve öğretim üyesi hareketliliğinin izlenmesi ve tanıtımın mümkün olabildiğini söyledi. Öztürk ayrıca öğrencilerin, notlarını cep telefonlarından da takip edilebildiğini belirterek, Avrupa Birliği standartlarına uyum sağlayıp yenilikçi teknolojiler çizgisinde geliştirmek istediklerini söyledi. Aydın Öztürk, yeni akademik yılda kayıtların bu sistemle yapıldığını vurgulayarak tanıtım, yeni öğrenci yönlendirme, kayıt kabul, mezuniyet ve işe yerleştirme şeklinde "Öğrenci Yaşam Döngüsü" adını verdikleri bir akış izlendiğini dile getirdi. Öztürk, "ABD ve Avrupa'nın bazı ülkelerinde, bu sistem sayesinde öğrencilerle daha lisedeyken bağlantı kuruluyor. Notları ve kredisi de sisteme entegre oluyor. Öğrenci mezun olsa bile neler yaptığı, hangi işlerle uğraştığı biliniyor. Batı ülkelerinde bu sistemin, mezunlar dernekleri için önemi büyük." şeklinde konuştu.
TÜBİTAK destekli diğer projelerinden de bahseden Prof. Dr. Öztürk, son yıllarda bilgisayar grafiklerinin ve üç boyutlu animasyonlarının ön planda olduğunu belirterek, şunları kaydetti: "Geliştirdiğimiz görüntüleme uygulamalarıyla grafik ve animasyon alanında daha gerçekçi ve hızlı sonuçlara ulaşmayı başardık. Bilgisayar ortamındaki formülasyonlara dayalı hesaplamalar sonucu modellenen objeler, bu yöntemle dijital ortama gerçeğine en yakın şekilde aktarılabiliyor. Bir diğer projemiz olan 'Stereo Videolar İçin Kalite Değerlendirme Sistemi'yle de üç boyutlu görüntüleme laboratuvarında, gelecek nesil televizyon yayınları için kaçınılmaz olan üç boyutlu videolar, stereo projeksiyon yöntemiyle gösterilebiliyor."
Hedeflerinin, bütün işlevleriyle akıllı bir kampüs meydana getirmek olduğunu söyleyen Aydın Öztürk, öncelikle bütün birimlerin bağlı olduğu bir internet alt yapısı oluşturulduğunu, aradaki veri aktarımının gelişmiş teknoloji ürünleriyle sağlandığını dile getirdi.
CİHAN
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.