Üniversitelerde 2 büyük devrim
Alınan bilgiye göre, üniversitelerde hem atılmayı kaldıran hem de sınavlara teknolojiyi dahil eden bir sisteme gidilecek. Konuyla ilgili son şekli verilen Yükseköğretim Kanunu’nun 44. maddesinde değişiklik öngören kanun taslağına göre, üniversitelerde yeterlilik, seviye tespit veya ders başarılarını ölçen tüm sınavlar kağıt ortamında ve eş zamanlı olarak yapılabileceği gibi alan ve zorluk düzeyine göre tasnif edilerek, güvenli biçimde saklanan bir soru bankasından her bir adaya farklı zamanlarda farklı soru sorulmasına izin verecek şekilde elektronik ortamda da yapılabilecek.
Sınavlarda yöneltilecek soruların hazırlanması, soru bankasının oluşturulması ve şifrelenmesi, sınav sorularının kağıt ortamında veya elektronik ortamda saklanması ile sınav güvenliğinin sağlanmasına ilişkin ilkeler YÖK tarafından belirlenecek.
ATILMA KALKACAK, KREDİ SİSTEMİ GELECEK
Kanun taslağında, üniversitelerden atılmayı kaldıran düzenleme öngörüldü. Bu çerçevede, bir yıl süreli yabancı dil hazırlık sınıfı hariç kayıt olduğu programa ilişkin derslerin verildiği dönemden başlamak üzere her dönem için kayıt yaptırıp yaptırmadığına bakılmaksızın, ön lisans programlarını azami 4 yıl, lisans programlarını azami 7, lisans ve yüksek lisans derecesini birlikte veren programları azami 9 yıl, yüksek lisans programını azami 3 yıl, doktora programını ise azami 6 yıl içinde başarıyla tamamlayarak mezun olamayanlar daha fazla harç ödeyerek öğrenimlerine devam edebilecekler. Bu durumda ders ve sınavlara katılma ile tez hazırlama hariç öğrencilere tanınan diğer haklardan yararlandırılmaksızın öğrencilik statüleri devam edecek.
Öğrenciler üniversitelerden belirlenen ders kredilerini tamamlayarak mezun olabilecek. Yükseköğretim kurumlarının ön lisans, lisans ve lisansüstü düzeyindeki diploma programlarına kayıtlı öğrenciler, belirlenen ders kredileri ve diğer yükümlülükleri başarıyla tamamlamaları halinde ön lisans, lisans, yüksek lisans veya doktora diploması alabilecek.
DERS KREDİLERİ
Ders kredileri, YÖK tarafından ilgili programın yer aldığı diploma düzeyi ve alan için “Yükseköğretim Yeterlilikler Çerçevesi”ne göre belirlenen kredi aralığı ve öğrencilerin çalışma saati göz önünde tutularak üniversitelerin senatoları tarafından tespit edilecek.
Konuyla ilgili düzenlemelerin TBMM Plan Bütçe Komisyonu’nda görüşülmekte olan “Torba Tasarı” içinde ele alınması öngörülüyor.
ATILANLARA AF
Bu arada, YÖK Başkanı Prof.Dr. Yusuf Ziya Özcan, üniversiteden atılanlarla ilgili af konusunun ne zamandan itibaren başlayacağı ve kimleri kapsayacağına siyasilerin karar vereceğini, konunun TBMM’de alt komisyonda ele alındığını belirterek, “Rasyonel olan, 2008’den itibaren açıkta kalan öğrencileri kapsaması, ama ona siyasiler karar verecek” dedi.
YÖK Genel Kurulu toplantısına verilen arada gazetecilerin “öğrenci affına” ilişkin sorularını cevaplayan Özcan, konuyla ilgili bir kanun taslağı çalışması yaptıklarını, bu çalışmada belirli kredileri alan öğrencilerin okuldan mezun olmasının ve böylece üniversiteden atılmanın ortadan kalkmasının hedeflendiğini söyledi.
Özcan, şunları kaydetti:
“Biz afla ilgili değiliz. Affın ne zamandan itibaren başlayacağı, nasıl olacağı siyasilerin işi. Onlar Meclis’te karar verecekler. Hangi tarihten bu tarafa olacak, kimler bunun içine girecek, Meclis’te karar verilecek. Rasyonel olan, 2008’den itibaren açıkta kalan öğrencileri kapsaması ama ona siyasiler karar verecek. Ama madem ki artık okuldan atmanın kalkması söz konusu, affı gerektirmeyecek bir sistem söz konusu, o zaman bence mümkün olduğu kadar geriye gidip herkesi içine almak, ondan sonra da yeni sistemi kurmak ve bunu işletmek gerekir.”
Aftan kaç öğrencinin yararlanacağı sorusuna Özcan, “Onu henüz bilmiyoruz. Ama bugüne kadar oldukça fazla sayıda af çıktığı için zaten öğrenciler döndüler” dedi.
Alınan bilgiye göre; üniversitelerde atılanlara son defa çıkarılacak af, 12 Eylül 1980’den bu yana bütün öğrencileri kapsayacak.
Öğrenci affı ‘torba yasa’da
1980 darbesinden bu yana yüksek öğrenimle hangi sebepten olursa olsun ilişiği kesilmiş bütün öğrencilere af getiren madde, Plan ve Bütçe Alt Komisyonu’nda görüşülen torba yasaya girdi. Önerge ile torba yasaya sokulan madde, hangi sebepten olursa olsun ilişiği kesilmiş bütün öğrencileri kapsamına alıyor.
İŞTE ÖNERGEDEKİ O MADDE
Önergedeki madde şöyle: “Yükseköğretim kurumlarında hazırlık dahil bütün sınıflarda intibak, ön lisans, lisans tamamlama, lisans ve lisansüstü öğrenimi gören öğrencilerden, 12 Eylül 1980 tarihinden bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihe kadar, kendi isteğiyle ilişkileri kesilenler dahil her ne sebeple olursa olsun ilişiği kesilenler, bu kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 5 ay içinde ilişkilerinin kesildiği yükseköğretim kurumuna başvuruda bulunmaları şartıyla bu Kanunun 44’üncü maddesinde belirtilen esaslara göre 2011-2012 eğitim öğretim yılında öğrenimlerine başlayabilirler. Bu maddenin uygulanmasına ilişkin usul ve esasları belirlemeye Yükseköğretim Kurulu yetkilidir.”
ALİ EYVAZ/YENİAKİT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.