Rektörün mumu söndü

Rektörün mumu söndü
Bir araştırma görevlisini “Eşi türbanlı. Bu tür insanların üniversitede hizmetlerine ihtiyaç yok” diye fişlediğini ortaya çıkan Fırat Üniversitesi Rektörü Bingöl’ün, getirdiği izahla yalana başvurduğu tespit edildi.

FIRAT'TA FİŞLEME SKANDALI VE REKTÖRÜN EVLERE ŞENLİK SAVUNMASI İÇİN TIKLAYIN

Fırat Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fevzi Bingöl’ün, 2001’de, Ahmet Baylar adlı araştırma görevlisi ile ilgili olarak dönemin Cumhurbaşkanı Sezer’e gönderdiği, “Eşi türbanlı derslere girmiş ve bu nedenle bir ay süre ile üniversiteden uzaklaştırılmıştır. Bu tür insanların üniversitede hizmetlerine ihtiyaç olmadığı kanısındayım” şeklindeki resmi yazıyla ilgili yaptığı açıklamaların gerçeği yansıtmadığı ortaya çıktı. 

Rektör Bingöl, “fişleme” olarak görmediğini belirttiği bu yazıyı kabul ederken, Ahmet Baylar’ın eşinin başörtülü olmasından ötürü değil, jürinin kararı doğrultusunda üniversitede kadroya alınmadığını ileri sürmüştü. 

BAYLAR’IN YERİNE DAHA AZ OY ALAN ATANMIŞ 
20.07.2003 tarihinde Fırat Üniversitesi Rektörlüğü Akademik Personel Alım İlanı’nda yer alan Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Hidrolik Bilim Dalı Yardımcı Doçentlik kadrosuna Ahmet Baylar ile Nihat Kaya’nın başvurduğu; bu kadroya bilim puanı 450, yabancı dil notu ise 87 olan Baylar değil, bilim puanı 55, yabancı dil notu 74 olan Nihat Kaya’nın atandığı ortaya çıktı. Rektör, “Bilimsel jürilerin seçilmesi ve raporların hazırlanmasında rektörlüğün herhangi bir müdahalesi söz konusu olmamıştır. Yukarıdaki açıklamalardan da anlaşılacağı gibi Dr. Ahmet Baylar’ın atanmamasının eşinin başörtüsü ile hiçbir ilgisi yoktur” derken, bu kadroya notu Baylar’dan daha az olan Kaya’nın atanmasında son sözü bizzat kendisinin söylediği belirlendi. İşte Fırat Üniversitesi Yönetim Kurulu’nun 20.02.2004 tarihli kararı. Kararda, sözkonusu kadroya notu Baylar’dan daha düşük olan Kaya’nın atanmasının uygun olduğu bildiriliyor.

MAHKEME HAKSIZLIĞA DUR DİYOR
Bu haksızlık karşısında Ahmet Baylar, “Rektör Bingöl yönetimindeki Fırat Üniversitesi’nin bu kararının 2547 sayılı kanunda öngörülen usule uygun olarak alınmadığı; sözkonusu kadroya atanmayı kendisinin hak ettiği” gerekçeleriyle Elazığ İdare Mahkemesi’ne dava da açmış ve davayı kazanmış. Akit’in ulaştığı belgelere göre, Rektör Bingöl Ahmet Baylar’la ilgili bu mahkeme kararını Danıştay’a götürerek, temyiz etmiş. Danıştay 8. Daire de 07.06.2005 tarihli kararında, idare mahkemesinin kararını onaylayarak, Rektör Bingöl’ü haksız bulmuş. Danıştay 8. Daire’nin kararı şöyle: “İdare Mahkemesince verilen kararın dayandığı gerekçe usul ve kanuna uygun olup, bozulmasını gerektiren bir sebep bulunmadığından, temyiz isteminin reddi ile anılan kararın onanmasına ve yargılama giderlerinin temyiz isteminde bulunan üzerinde bırakılmasına oybirliği ile karar verildi.”

Ahmet Baylar’ın Yardımcı Doçentlik kadrosuna atanma hakkını, Rektör Bingöl’ün haksızlıklarla dolu engelleme çabalarını bu şekilde aşarak elde ettiği anlaşıldı.

FATİH AKKAYA / AKİT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.