Sorumlulardan hesabı sorulsun
28 Şubat kalıntısı katsayı zulmünün tamamen uygulamadan kaldırılması memnuniyetle karşılanırken, aradan geçen 13 yıl içinde mağdur edilen yüzbinlerce İHL ve meslek liselinin uğradığı haksızlığın giderilmesi için de bir çözüm yolu bulunması ve sorumlulardan adalet önünde hesap sorulması isteniyor.
YÖK’ün 1998 yılından bu yana üniversite giriş sınavında uygulanan farklı katsayı uygulamasını tamamen ortadan kaldırmasının yankıları sürüyor. Özelde imam hatipliler genelde ise meslek liseliler artık üniversiteye giriş sınavına düz lise öğrencileri ile eşit şartlarda girecekler. 2012 üniversite sınavından itibaren böyle bir haksızlık yaşanmayacak.
MAĞDURLAR NE OLACAK?
Ancak aradan geçen 13 yıl içinde mağdur edilen yüzbinlerce İHL ve meslek liselinin uğradığı haksızlığın giderilmesi için de bir çözüm yolu bulunması isteniyor. Türkiye İmam Hatipliler Vakfı Başkanı Ecevit Öksüz, Habervaktim’e yaptığı açıklamada, mağdurların haklarını arayacaklarını ifade ederek, şimdiye kadar katsayı adaletsizliğinden ötürü mağdur olanlar için bir çözüm yolu bulunması gerektiğini söyledi.
13 YIL KAYIP DÖNEM OLDU
YÖK tarafından yapılan bu değişikliği “gecikmiş bir hakkın teslimi” olarak değerlendiren TİMAV Başkanı Ecevit Öksüz, “13 yıl, imam hatip ve meslek lisesi mezunları için kayıp bir dönem oldu. Bu dönem, gelecekleri için plan yapamayan, heyecanı eksik bir nesil ortaya çıkardı. Bu hem o nesil için hem de Türkiye için büyük bir kayıptır” diye konuştu.
“KATSAYICILAR ADALET ÖNÜNDE HESAP VERMELİ”
İmam-Hatip Mezunları ve Mensupları Derneği Genel Başkanı Hüseyin Korkut ise, “Bu uygulamanın kaldırılmış olması yeterli değil. Onca sene yüzbinlerce imam-hatipli ve meslek liseli evlatlarımız katsayıdan dolayı haksızlığa uğradı. Onların bu gasp edilen hakkını belki geri vermek zor ancak, bu uygulamayı başlatanlar adalet önünde mağdurlara hesap vermelidir. Biz de bununla ilgili her türlü desteğe açığız” şeklinde konuştu.
ÖZGÜR-DER: “BİR AYIP ORTADAN KALKTI”
Özgür-Der Genel Başkanı Rıdvan Kaya ise, katsayı uygulamasının kalkmasını sevindirici bulduklarını ifade ederek, şimdiye kadar uygulanan katsayı uygulamasının hukuka, ahlaka ve vicdana aykırı olduğunu söyledi. Kaya, “Böylece bir ayıp ortadan kalkmıştır. Katsayı uygulamasını hayata sokanların Müslümanlara karşı nasıl bir kin ve nefret içinde oldukları ortaya çıkmıştır” dedi.
“MİLLETİMİZ, SORUMLULULARI SİYASETEN MAHKUM ETTİ”
Bu uygulamayı hayata geçirenlerin siyaseten mahkum olduklarını belirten Kaya, “28 Şubat sürecinden sonra bu uygulamanın hayata geçirilmesinde kimin parmağı varsa siyaseten milletimiz gerekli cevabı vermiş, yargılamasını yapmış, neticesinde Meclis’ten dışarı atmıştır. Dün, imam-hatipli öğrencileri fişleyenler bugün Ergenekon’dan, Balyoz’dan yargılanmaktadır. Bunlar hesabı da muhakkak bir bir sorulacaktır” diye konuştu.
EĞİTİM SENDİKALARINDAN DA YÖK’E DESTEK GELDİ
YÖK’ün kararına eğitim sendikalarından da destek geldi. Başta Eğitim-Bir Sen ve Türk Eğitim-Sen olmak üzere birçok sendika YÖK’ün aldığı kararı desteklediklerini ifade ederek, kararın 2009’daki gibi bir Danıştay engeline takılmaması temennisinde bulundu.
“EĞİTİME GİYDİRİLMİŞ DELİ GÖMLEĞİYDİ”
Eğitim-Bir Sen yaptığı açıklamada katsayı uygulamasını “28 Şubat’ta direktifle giydirilmiş deli gömleği” olarak tanımladı. Bu konudaki yanlışın geç de olsa giderilmiş olmasının memnuniyet verici olduğunu ifade eden Eğitim Bir-Sen “Ülkemiz, 28 Şubat sürecinin eğitimdeki vesayeti olan katsayı ayıbından kurtulmuştur. Katsayı uygulaması, o günden bu yana eğitimcilerin vicdanında yer bulmayan bir konuydu. Katsayı bariyerinin kaldırılıp 28 Şubat’la eğitime giydirilen deli gömleğine ilişkin düzenlemenin yapılmış olması, milletimiz adına bizleri son derece sevindirmiştir. Alınan kararla eğitimde fırsat eşitliği tekrar sağlanmıştır” dedi.
TÜRK EĞİTİM SEN: RAHAT BİR NEFES ALINDI
Türk Eğitim Sen’den yapılan açıklamada ise “Sonunda meslek liselerine darbe vuran bu uygulamaya son verilmesi, meslek lisesi öğrencilerine ve ailelerine rahat bir nefes aldırmıştır. Bu uygulama nedeniyle gelecekleri kararan gençlerimiz, artık eşit koşullarda rekabet edebilmenin mutluluğunu yaşayacaktır. Bu konu artık hiçbir siyasi partinin istismar konusu olmamalı, siyasi partilerimiz bundan nemalanmamalıdır. Kararın, öğrencilerimize ve milletimize hayırlı olmasını diliyoruz” denildi.
MHP: YASAL DÜZENLEME İLE PERÇİNLENSİN
Öte yandan, MHP, desteklediği katsayı kararına yasayla koruma hazırlığı yapıyor. MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural da, Meclis’te düzenlediği basın toplantısında, katsayıyla ilgili TBMM’ye kanun teklifi vereceklerini açıkladı. 2009’da Danıştay’ın iptal etmesi benzeri bir yargı kararının çıkma ihtimaline karşı böyle bir teklif hazırladıklarını ifade eden Vural, YÖK tarafından verilen bu kararın idari bir karar olduğunu, tekrar aynı hadiselerin yaşanmaması için yasa değişikliğine ihtiyaç olduğunu söyledi. Vural açıklamasında, "YÖK'ün aldığı bu tip kararlar mahkemeye götürülerek iptal ediliyor. Bu bir idari karardır idari karar olunca bu sefer bir başkası katsayıyı geri getirebilir. O zaman bu katsayı eşitsizliğini ortadan kaldırmak için muhakkak bir yasa değişikliği yapılması gerektiğini ifade etmek istiyorum. Biz 10 Şubat 2010 yılında bir kanun teklifi vermiştik. Teklifimizi yenileyerek tekrar sunacağız" dedi.
BAŞ AKTÖR ÇEVİK BİR İLE KEMAL GÜRÜZ
28 Şubat sürecinde Anadolu çocuklarının önünü kesmek amacıyla getirilen farklı katsayı uygulamasının altında dönemin YÖK Başkanı Kemal Gürüz’ün ismi bulunuyor. Gürüz’ün dönemin Genelkurmay İkinci Başkanı Çevik Bir’in talimatıyla katsayı uygulamasını hayata geçirdiği belirtilirken; dönemin Mesut Yılmaz gibi siyasi aktörleri ile TÜSİAD yöneticilerinin de uygulamada rolleri olduğu biliniyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.