Çalışkanlar liseyi 3 yılda bitirecek
Milli Eğitim Bakanlığı'nın, okul yöneticileri ve bakanlık yöneticilerinden bir komisyon oluşturarak lise sisteminin yeniden yapılandırılması çalışması başlattığı ortaya çıktı.
Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, 2012 yılı itibariyle okulların bakım ve onarımları için 21 milyon 721 bin liralık kaynak gönderdiklerini belirterek, "Zaman kaybetmeden okullarımızın bakımları yapılabilsin diye. Ortaöğretimle ilgili de kaynaklarımızı önümüzdeki haftalarda gerekirse göndereceğiz" dedi.
İzmir Valiliği Konferans Salonu'nda ildeki ilçe milli eğitim müdürleri ile bir toplantı yapan Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, toplantı sonrası gazetecilerin sorularını yanıtladı. Basın mensuplarının milli güvenlik dersinin kaldırılması ile ilgili soruları üzerine Dinçer, milli güvenlik dersi içeriğinin başka dersler aracılığıyla da verilebileceğini belirterek, "Amaç aidiyet duygusu ve vatan sevgisi kazandırarak, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) yapısı hakkında bilgiler vermek. Bunları zaten sosyal bilgiler, Atatürk ilke ve inkılapları dersi ile tarih derslerinde veriyoruz. AB ülkeleri ve dünyada da bu ders veya benzeri ile ilgili ders yok. Sadece Polonya'da 'savunma eğitimi' adı altında benzer bir ders var. Dünyadaki genel uygulamaları gözden geçirdik. Amaç ülkemizin kazanımlarını korumak" dedi.
"İstiklal Marşı ve Andımız"ın da kaldırılacağı iddialarına ilişkin soruya ise Bakan Dinçer, "İstiklal Marşı ile ilgili böyle bir şey olamaz. Bunu tartışmanın makul olmayacağını düşünüyoruz. Benden duymadığınız konulara beklenti ya da duyum gözüyle bakmanızı tavsiye ederim. Andımız ile ilgili olarak çalışmalarımız olursa sizinle paylaşıyoruz zaten. Şu anda böyle bir şey yok" yanıtını verdi.
"Arapça dersi zorunlu olacak mı?" sorusu üzerine Dinçer, "Türkiye'de Arapça'ya ihtiyaç yok. Eğer çok talep edilirse seçmeli ders olarak konulabilir, ancak bence ihtiyaç yok" diye konuştu.
İzmir'de süt dağıtımı konusuna da değinen Bakan Dinçer, "İzmir'in ne kadar süt dağıttığını da bilmiyorum. Biz Milli Eğitim Bakanlığı olarak, Tarım Bakanlığı, Maliye Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı ile ilköğretim okullarımızın birinci kademelerinde süt dağıtımı projesi üzerinde çalışıyoruz. Gerektiği zaman size de konuyu iletiriz" şeklinde konuştu.
NELER DEĞİŞECEK?
Lise sistemindeki yeni yapılandırmayla ilgili çalışmalar kapsamında yaklaşık 2 aydır yapılan toplantılarda şu değişikliklerin ön plana çıktığı belirtildi:
- Öğrenciler istedikleri dersi erken alıp, başarılı oldukları takdirde 3 yılda mezun olabilecek.
- Başarısız olan öğrenciler 6 yıla kadar derse devam edebilecek.
- Lisede sınıf yerine derslik sistemine geçilecek. Öğrenciler matematik ders saatinde dersliğe gidecek, Türkçe dersi saatinde diğer dersliğe gidecek.
- Ezber derslerinden ziyade uygulamalı derslere geçilecek.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.