Evet ama yetmez
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) öğrencilerin okul kıyafetlerini düzenleyen yönetmeliği tümden değiştirerek, İmam Hatip öğrencilerine başörtüsü özgürlüğü, diğer öğrencilere de belirli sınırlar dahilinde istedikleri kıyafetleri giyebilmelerine fırsat veren devrim niteliğinde bir reforma imza attı. Yönetmeliğe göre artık okullarda kılık kıyafet serbest, ama belirli şartları var. Öğrenciler vücut hatlarını belli eden şort, tayt gibi kıyafetler ile diz üstü etek, derin yırtmaçlı etek, kısa pantolon, kolsuz tişört ve kolsuz gömlek giyemeyecek.
KUR’AN DERSİNDE BAŞÖRTÜSÜ SERBEST
Değişikliklerle birlikte İmam Hatipli kız öğrencilere başörtüsü özgürlüğü tanınmış oldu. Kız öğrenciler, İmam Hatip ortaokulu ve liseleri ile çok programlı liselerin İmam Hatip programlarında tüm derslerde, ortaokul ve liselerde ise seçmeli Kur’an-ı Kerim derslerinde başlarını örtebilecek.
OKUL İÇİNDE BAŞ AÇIK OLACAK
İmam Hatipler dışındaki okullarda ise, seçmeli Kur’an-ı Kerim dersi dışında başörtüsü yine yasak. Yönetmelikte “Okul içinde baş açık, saçlar temiz ve boyasız olarak bulunur, makyaj yapamaz, bıyık ve sakal bırakamaz” ifadesi yer aldı.
ÖNÜMÜZDEKİ EĞİTİM ÖĞRETİM YILINDA BAŞLANACAK
Mevcut kılık kıyafet uygulaması 2012-2013 öğretim yılı sonuna kadar devam edecek ve yeni uygulamaya önümüzdeki eğitim öğretim yılında başlanacak. Türban uygulaması ise hemen uygulamaya konulacak. Öğrenciler, 2012-2013 ve daha önceki öğretim yılları için okul yönetimlerince belirlenen önlük veya okul üniformalarını 2013- 2014 öğretim yılında da giyebilecek.
STK’LARDAN İTİRAZ
Reformu desteklediklerini ifade eden Demokrat Eğitimciler Sendikası (DES) Genel Başkanı Gürkan Avcı, Kıyafet serbestliğinin yalnızca öğrencilerle sınırlı kalmamasını, öğretmenleri de kapsaması gerektiğini söyledi. Avcı, öğrencilerin kendilerini rahat hissedebilmesi ve psikolojik gelişim sürecini sağlıklı geçirebilmesi açısından kıyafet özgürlüğünün önemli olduğunu belirterek, belirli sınırlar içerisinde herkesin istediği gibi giyinebilmesi gerektiğini kaydetti.
ÖĞRENCİYİ OKULDAN SOĞUTUYORDU
Avcı, Eğitim psikolojisiyle ve pedagojiyle uyuşmayan tek tip kıyafet uygulamasının, gelir düzeyi farkını yansıtmama ve yine okullarda kural ve disiplin oluşturduğu yönündeki iddiaları gerçekçi bulmadığını kaydederek, tek tip kıyafet uygulamasının eğitimde ‘monolitik’ bir kültürel kimlik ve antidemokratik öykünmeler oluşturma gibi sakıncalı bir sonuçları olduğunu belirtti.
“ÖRTÜ YASAĞI AYNEN DEVAM EDİYOR”
Özgür-Der Başkanı Rıdvan Kaya; Milli Eğitim Bakanlığı’nın yeni kılık kıyafet yönetmeliğinin özgürlük alanını genişletmek ve mağduriyetleri gidermek noktasında beklentileri karşılamaktan uzak bir adım olduğunu söyledi. Kaya, “Bakanlıkça gelecek öğretim döneminden itibaren uygulanmak üzere hazırlanan ve Resmi Gazete’de yayımlanan kılık kıyafet yönetmeliği ile eğitim alanında süregelen yasakçı zihniyetin sona erdirildiği iddiası boş bir iddiadır” diye konuştu.
“BASKICI MANTIK KORUNDU”
Rıdvan Kaya şunları söyledi:
“Milli Eğitim Bakanlığı’na Bağlı Okul Öğrencilerinin Kılık ve Kıyafetlerine Dair Yönetmelik içinde yer alan ‘okul içinde baş açık’ ifadesi bu ülkede İslâmî kimliğimize yönelik baskıcı mantığın korunduğunun bir göstergesidir. İnanç özgürlüğünün açıkça ihlâlini içeren ve insanların serbest iradesine ipotek koyma anlamına gelen bu yasak ve sınırlamanın insan hakları ilkelerine de, hukuk devleti mantığına da aykırı olduğu tartışmasızdır.”
“YANLIŞTAN BİR AN ÖNCE DÖNÜLMELİ”
Rıdvan Kaya, dolaylı biçimde de olsa başörtüsü yasağı içeren yeni yönetmeliğin yanlış, zaaflı bir düzenleme olduğunu hatırlatarak, “Başörtüsü ve yasak kavramlarını herhangi bir biçimde ve herhangi bir yerde yan yana getiren, bir arada zikreden, tahayyül eden bir uygulamanın asla kabul edilmemesi, içselleştirilmemesi gerektiğinin altını çiziyor; yanlıştan bir an önce dönülmesini talep ediyoruz” dedi.
“HALKIMIZA ŞİKÂYET EDİYORUZ”
Mustazaflar Cemiyeti Genel Başkanı Abdurrahman Cens de, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve 25 bakanın, dün yasalaşan kılık ve kıyafet yönetmeliği ile ilköğretimde başörtüsü diye bir sorunun olmadığına imza atmış olduğunu hatırlatarak, “İlköğretimde başörtüsünü resmen yasakladılar” dedi.
Abdurrahman Cens şunları söyledi: “Söz konusu yönetmelikle inancını yaşamak isteyenlerin sorunlarına sırt çevirdiklerini, görmezden geldiklerini, okullara alınmayan, tecrit edilen ve dövülen kız çocuklarının dramlarına duyarsız kaldıklarını, ilgisiz olduklarını, bu sorunu umursamadıklarını, bu hak arayışını haklı bulmadıklarını tescil etmiş oldular.
Başörtüsü sorununu çözeceğiz deyip çözmeyenleri, güçlük çıkaranları, başörtüsünü ağzına dolayıp seçim malzemesi yapanları halka şikâyet ediyoruz. Müslüman insanların sorunlarına duyarsız kalıp, dertleri ile dertlenmeyenleri Müslüman halkımıza şikâyet ediyoruz.”
KORKUT: AİLELER RAHATLADI
Öte yandan, İmam Hatip Mezunları ve Mensupları Derneği (ÖNDER) Başkanı Hüseyin Korkut, Milli Eğitim Bakanlığı’nın okullarda kıyafet serbestliği sağlayan yönetmeliği yayımlanmasıyla ilgili, ‘’Temel insan hakları, din ve vicdan özgürlüğü açısından da özgürlükleri genişletici bu uygulama, toplumumuzu ve aileleri de rahatlatmıştır’ ifadelerini kullandı.
Korkut, yazılı açıklamasında, Milli Eğitim Bakanlığı’nın kılık kıyafet yönetmeliğinde yaptığı değişikliklerin memnuniyet verici olduğunu belirtti. Korkut, ‘’Artık bu yönetmelikle birlikte tek tip kıyafet dönemi sona ermiştir. Temel insan hakları, din ve vicdan özgürlüğü açısından da özgürlükleri genişletici yöndeki bu uygulama, toplumumuzu ve aileleri de rahatlatmıştır. Emeği geçenlere teşekkür ederiz’’ değerlendirmesinde bulundu.
YASAKLAR KALDIRILMALI
Okullardaki kılık-kıyafetle ilgili yeni düzenlemeyi genel olarak olumlu bulduklarını belirten Eğitim-Bir-Sen Genel Sekreteri Ahmet Özer, çalışma hayatında devam eden kılık kıyafet yasağına da bir an önce son verilmesini istedi.
Yeni Akit
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.