CHP, Gezmiş'in idamıyla yüzleşmeli
Sosyalist düşüncenin önemli isimlerinden Prof. Zeki Kılıçaslan, Deniz Gezmiş'in idamında CHP'nin büyük rolü olduğunu söyledi. 'CHP blok olarak karşı çıksaydı idam engellenebilirdi' diyen Kılıçaslan, şöyle konuştu: 'Gezmiş'lerin idamı nedeniyle CHP'nin tarihle bir kere daha yüzleşmesi gerekir.'
Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan'ın idamlarının 40. yılında yurdun dört bir yanında anma törenleri yapıldı. İdamların neden yapıldığı ve kimlerin bu sürece katkı sağladığı konusunda tartışmalar devam ederken, CHP lideri Kılıçdaroğlu'nun Gezmiş'in mezarına çiçek bırakması da medyada geniş yer aldı. İdamları ve CHP'nin o gün nerede durduğunu Türkiye Birleşik İşçi Partisi Genel Başkanlığı'ndan istifa ederek HAS Parti'nin kurucuları arasında yer alan sosyalist düşüncenin önemli isimlerinden Prof. Zeki Kılıçaslan ile konuştuk. Kılıçaslan, 'CHP milletvekilleri toplu olarak idama karşı çıksalardı idam engellenebilirdi ama CHP'nin düzenle ilişki açısından AP'den hiçbir farkı yoktu' dedi. Kılıçaslan, idamlardaki Demirel'in rolü ile ilgili olarak sorularımıza şu cevapları verdi:
Gezmişlerin idamına, AP kadar onlara destek veren CHP de pay sahibi. Nitekim 142 kişilik CHP sıralarından asılmalarına ret oyu veren sadece 51 kişi olmuştu. CHP'nin tavrı bugünler için tam bir ders niteliğinde değil mi?
CHP milletvekilleri toplu olarak idama karşı çıksalardı idam engellenebilirdi ama CHP'nin düzenle ilişki açısından AP'den hiçbir farkı yoktu. CHP milletvekilleri o dönem egemen 'asker-sivil' bürokrasi karşısında başka bir tutum takınabilseydi Türkiye'deki sol, solun daha sonraki siyasal duruşu ve beraberinde getirdiği değişimler de farklı olurdu.
CHP o dönem nerede durdu?
AP idam histerisinin başını çekiyordu, CHP'de aynı yoldaydı. CHP blok olarak seçime katılıp ret oyu verebilirdi ve idam meclisten dönebilirdi. Bu şekilde CHP vesayet sistemi ile de arasına bir mesafe koymuş olurdu. Bunu yapmadı, yapamazdı! Çünkü CHP 'düzen blokunun' sarsılmaz kurucu parçasıydı. CHP Deniz Gezmiş'in idamına göz yumdu. Bunu yaparken de eli titremedi.
CHP KEMALİST HATTAN KOPMUŞTU
Gezmiş, CHP'nin Kemalist çizgiden saptığını söylüyordu. Sizce ona göre temel yanlış neydi?
İkinci Dünya Savaşı ardından gelişen ve dünyayı bölen soğuk savaş döneminde CHP'nin yeri belliydi. NATO'ya giriş ve Amerikan üsleri CHP'nin muhalefet ettiği değil ortak olduğu politikalardı. Aynı şekilde Sovyet sosyalizmi karşısında kapitalist piyasa ekonomisi de bazı nüanslara rağmen hem DP-AP çizgisinin hem CHP'nin benimsediği yol oldu. Dolayısıyla emperyalist batı bloku içinde yer alarak, bu politikaları desteklemekle Deniz Gezmiş'ler için CHP zaten Kemalist hattan ayrılmış oluyordu.
CHP'nin tarihiyle yüzleşmesi gerektiği söyleniyor. 'Sabahattin Ali'yi biz öldürdük' diye itiraf eden CHP'nin bugün Deniz Gezmiş idamında da ret oyu kullanmadığı, idamı onadığı için gerçeklerle yüzleşmesi gerektiğini düşünüyor musunuz?
Evet, kesinlikle! CHP'nin ve başkalarının da tarihle yüzleşmesi gerekir. CHP zaten yanlışları ile tarih ve halk önünde hüküm giymiştir ve bunun ceremesini çeker durumdadır. Ama unutmayalım ki kurucu tek parti ve 'devlet hattı' olarak CHP aynı zamanda Türkiye'deki 'merkez sağ', 'merkez sol' politik kanatları yanında hatta bazı unsurları ile 'sosyalist' ve 'İslami' siyasetlerinin de ana rahmi ve etkileyeni olmuştur. Bugün çok net bir şekilde, iyi bir etki bırakmadığı da ortadadır. Dolayısıyla Deniz Gezmiş'lerin idamı nedeniyle CHP'nin tarihle bir kere daha yüzleşmesi gerekir. Ama benzer şekilde bu 'düzen' çizgisinin DP-AP ve 12 Eylül rejim ilişkisi içinde ANAP-DYP hattı bağlamında da yüzleşmeler yaşaması şarttır. CHP'nin yanında bu ana unsurları da unutmamak gerekir. Özellikle de Süleyman Demirel'in, Deniz Gezmiş olayı ile yüzleşmesi gereken kişiler içinde olduğunu düşünüyorum.
Demirel vekilleri kışkırttı
Neden özellikle Demirel? Demirel, idamlarla ilgili ne yaptı?
Süleyman Demirel o dönem, AP'nin başındaydı. AP, başta da söylediğim gibi öfke seli içindeydi. 50 yılın hesabını Deniz Gezmiş ve arkadaşlarından soruyorlardı. Meclisteki sıralarından 'üçte üç' diye sloganlar atıyorlardı. İdamın gerçekleşmesi için adeta başkaldırmış durumdaydılar. Demirel de o gençlerin idamının tez elden gerçekleşmesini istiyordu. Hatta sadece bunu istemekle kalmayıp, gruptaki diğer arkadaşlarını da aynı görüşü paylaşmaları yönünde kışkırtıyordu. Partinin 'kışkırtıcı ana unsuru' olmuştu. O yüzden hesap vermesi şarttır.
Peki, Demirel ve lideri olduğu Adalet Partisi (AP), gençlerin idamlarını neden bu kadar çok istiyordu?
Adalet Partisi o dönem Türkiye de hüküm süren düzenin sağ taraftaki temsilcisiydi. Soğuk savaş döneminde ABD yanlısı, milliyetçi, antikomünist ideoloji devletin resmi ideolojisiydi ve bunun başlıca temsilcisi olarak da AP vardı. Gerçi bazı AP milletvekilleri Menderesler'in idamını kast ederek 'Üç oradan üç buradan' diye bir 'intikam' işareti vermişlerdi ama asıl olan devlete başkaldırı olarak görülen ve düzen karşıtlığını toplumsallaştırma tehlikesi bulunan 68 hareketini filizlenmeden yok etmekti. İdam kararını veren askeri hâkim Ali Elverdi hemen sonra AP'den Bursa Milletvekili seçildi.
Hangisi gerçek Kılıçdaroğlu
CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun, Süleyman Demirel için 'O saygın bir lider. O da bu ülkeye büyük hizmetler verdi, çalıştı çabaladı, alın teri döktü' deyip, diğer taraftan Deniz Gezmiş'i mezarı başında anarak 'Bu ülke için büyük mücadele etti, ülke için savaştı' demesinde büyük bir çelişki yok mu?
Tabii ki büyük bir ironi var. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun o dönemle ilgili olarak hem Süleyman Demirel'i hem de CHP'nin tutumunu eleştirmesi gerekirdi. En büyük eleştirmen kendi olmalıydı. Ancak o zaman söylediklerinin bir ağırlığı olurdu. O dönem gerek CHP'nin gerekse merkez solun siyasi duruşuyla ilgili büyük sorunlar vardı. Bunu Kılıçdaroğlu'nun görmesi ve rahatsız olması gerekir. Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının ölümünde en büyük pay Demirel'e aitti. Bunu Kılıçdaroğlu nasıl olur da bilmez! Deniz Gezmiş'i mezarı başında anması ancak bu şekilde anlamlı olurdu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.