Üniversite Hayali Kuranlar Dikkat
Yaklaşan üniversite sınavı, gençler için önemli bir dönüm noktası olacak. 1 milyonu aşkın öğrenci Haziran'da yapılacak Lisans Yerleştirme Sınavı'nda ter dökecek. Heyecanlı bekleyiş içine giren öğrenciler, iyi puan alarak üniversiteye girme telaşı yaşarken; uzmanlar, gençlere meslek tercihleri konusunda önemli uyarılarda bulundu.
HIZLI BÜYÜYORLAR
Üniversite mezunu işsizler arasına girmemek için doğru meslek seçiminin büyük önem taşıdığını belirten uzmanlar, hızlı büyüyen 8 sektöre dikkat çekti. Uzmanlara göre; yıldızı parlak bu sektörler enerji, telekom ve bilgi teknolojileri, perakende, lojistik, sağlık, eğitim, havacılık, güvenlik...
503 BİN KİŞİ AÇIKTA
Türkiye İstatistik Kurumu'nun açıkladığı veriler de gençlere meslek seçiminde yol gösterecek cinsten. 2012 yılı itibariyle işgücü içerisinde 4 milyon 996 bin yüksekokul ve üniversite mezunu bulunuyor. Yüksekokul ve üniversite mezunlarının 503 bini işsiz, bu kapsamdakilerin işsizlik oranı yüzde 10.1 düzeyinde. İşsizlik oranı en düşük alanlar, güvenlik hizmetleri, sağlık, hukuk, veterinerlik, öğretmen eğitimi ve eğitim bilimleri, beşeri bilimler, mühendislik, sosyal bilimler, mimarlık ve inşaat olarak sıralanıyor.
İŞSİZLİK DERDİ OLMAYANLAR
Güvenlik hizmetleri ........1
Sağlık ............................2.1
Hukuk............................3.4
Veterinerlik ..................4.3
Öğretmen eğitimi ve eğitim bilimleri ........6.7
Beşeri bilimler ..............7.3
Mühendislik ..................8.6
Sosyal bilimler ve davranış bilimleri ....9.3
Mimarlık ve inşaat ........9.4
KİMLERE İHTİYAÇ VAR?
ENERJİ: Mühendisler, elektrik santrali işletme teknisyenleri, bakım teknisyenleri ve süpervizörler, elektrik dağıtım sistemleri teknikeri ve teknisyeni, enerji izinleri teknikeri, şebeke yönetim teknikeri.
SAĞLIK: Doktor ve hemşire.
PERAKENDE: Satış uzmanından yönetim kademelerine kadar pek çok pozisyon.
LOJİSTİK: Hem meslek yüksek okulu lojistik bölümü hem de mühendislik mezunları.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.