Karma Eğitim Ombudsmanda

Karma Eğitim Ombudsmanda
Kamuoyunda da büyük rahatsızlık bulunan karma eğitimle ilgili Kamu Denetçiliği Kurumu, ulusal ve uluslararası mevzuat hükümlerine göre karar verecek.

Başörtüsü konusunda kamuda uygulanan zulme son noktayı koyan Kamu Denetçiliği Kurumu (Ombudsman), şimdi de kamuoyu gündemine yıllardır meşgul eden karma eğitimi ele alıyor. Akit’ten Hasan Önal’ın haberine göre, bir vatandaşın mağduriyetinin ardından konuyu Kamu Denetçiliği Kurumu’na taşımasıyla gündeme gelen karma eğitimle ilgili son noktayı ombudsman koyacak. Kamuoyunda da büyük rahatsızlık bulunan karma eğitimle ilgili Kamu Denetçiliği Kurumu, ulusal ve uluslararası mevzuat hükümlerine göre karar verecek.

BAŞÖRTÜSÜNE ÖZGÜRLÜK KARARI ALMIŞTI

Kamu Denetçiliği Kurumu, başörtüsüyle görev yaptığı için ikaz alan devlet memurunun yaptığı şikayeti kabul ederek, memurun başörtüsüyle görev yapmasının sağlanması yönünde tavsiye kararı almıştı. Başörtüsü yasağının, insan haklarına, eşitlik ilkesine, din ve vicdan hürriyetine, çalışma ve sözleşme hürriyetine, adalet anlayışına, hukuka ve hakkaniyete, iyi yönetim ilkelerine ve aynı zamanda Anayasa’ya ve uluslararası sözleşmelere aykırılık teşkil ettiğine dikkat çeken kurum, başörtüsü yasağının kaldırılması ve insanların serbestçe kamu kurum ve kuruluşlarında çalışmalarının olanaklı kılınması için Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Çalışan Personelin Kılık ve Kıyafetlerine Dair Yönetmelik’teki ‘görev mahallinde baş daima açık’ ibaresinin metinden çıkarılması konusunda Başbakanlığa tavsiyede bulunulmasına karar vermişti.

VELİLER KARMA EĞİTİMDEN ŞİKAYETÇİ

Uygulamaya başlandığı günden beri tepki çeken karma eğitimle ilgili birçok veli şikayetçi. Kız öğrenci velileri, çocuklarının erkek öğrencilerle zorla yan yana oturtulmasını istemiyor. Her eğitim-öğretim dönemi öncesinde de gündeme gelen karma eğitime yönelik tepkiler ise her geçen yıl artıyor. Birçok batı ülkesi karma eğitimden dönmenin yollarını ararken, Türkiye’de de aileler karma eğitimden vazgeçilmesini istiyor. Bir veli tarafından Kamu Denetçiliği Kurumu’na yapılan şikayet üzerine Ombudsman, karma eğitimi gündemine aldı. Ombudsman, karma eğitimle ilgili yakında kararını verecek.

YAKLAŞIK BİR ASIRDIR DAYATILIYOR

Karma eğitim, 1927 yılında Ortaöğretim Dairesinin eğitimin karma olması yönündeki teklifine zamanın Talim ve Terbiye Dairesi’nin karşı çıkmasına rağmen Maarif Vekili Mustafa Necati tarafından dayatıldı. Karma eğitim, yürürlüğe konulan Milli Eğitim Temel Kanunu’nun “Okullarda kız ve erkek karma eğitim yapılması esastır” şeklindeki 15. maddesi gereğince uygulanıyor. Amerika, Almanya, İngiltere’de yapılan araştırmalar, kız ve erkek okullarının başarı oranının, karma eğitim yapan okullara göre daha yüksek olduğunu ortaya koyuyor. Batı ülkelerinde yüzyılın pedagojik yanlışı olarak değerlendirilen karma eğitim sorgulanırken, bu sistemden vazgeçmenin yolları aranıyor.

AVCI: KARMA EĞİTİM DÜNYADA TARTIŞILIYOR

Demokrat Eğitimciler Sendikası (DES) Başkanı Gürkan Avcı, bazı ailelerin hassasiyetlerinden dolayı çocuklarının hemcinsleriyle aynı sınıfta okumasını istediğini belirterek, bunun son derece demokratik bir talep olduğunu vurguladı. Devletin görevinin vatandaşın istek ve taleplerine göre eğitim hizmetini sunmak olduğunu belirten Avcı, “Eğitim anayasal bir haktır, evrensel bir haktır. Çocuk engelli, yatalak dahi olsa devletin o çocuğa öğretmen göndererek eğitim hakkını sunma mecburiyeti vardır.” dedi. Sloganlarla düşünenlerin, sığ ideolojik hastalığı bulunanların bu taleplere karşı çıktıklarını belirten Avcı, “Dünyada bugün karma eğitim ciddi ciddi tartışılıyor. Çağdaş, demokratik ülkelerde kızlardan müteşekkil, erkeklerden müteşekkil okullar var. Aileler istedikleri okullara çocuklarını gönderebiliyor.” dedi. Bunun atılmış bir demokratik adım olacağını vurgulayan Avcı, bunların zaten çağdaş ülkelerde bulunduğunu kaydetti. Bunu vatandaşın istediğine de dikkat çeken Avcı, her okulda kız ve erkeklerin ayrı ayrı okuduğu sınıflar da oluşturulabileceğini kaydetti.

EĞİTİM BİR SEN: KARMA EĞİTİM DAYATMADIR

Eğitim Bir Sen Genel Başkan Yardımcısı Ali Yalçın ise karma eğitimin 1927 yılında Ortaöğretim Dairesinin eğitimin karma olması yönündeki teklifine zamanın Talim ve Terbiye Dairesi’nin karşı çıkmasına rağmen Maarif Vekili Mustafa Necati tarafından dayatıldığına dikkat çekerek, “1999’da Milli Eğitim Kanunu’nda 15. Madde’de yapılan değişiklikle ‘Okullarda kız ve erkek karma eğitim yapılması esastır’ düzenlemesi getirildi. Geçici 8 Madde ile ise ‘kız-erkek ayrı eğitim gören okullarda kademeli olarak karma eğitime geçirilecektir’ denilmiş ve özel eğitim kurumlarının da karma eğitime geçirilmesi şart koşulmuştur. İş daha ileriye götürülüp dershanelerde bu kapsama dâhil edilmiştir. Bu 28 Şubat’ın dayatmasıdır.” dedi.

İNSANLARIN DEMOKRATİK HAKLARI YOK SAYILIYOR

Karma eğitim dayatmasının kişi hak ve hürriyetleri açısından sakıncalı olduğuna dikkat çeken Yalçın, “Demokratik eğitim hakkının hiçe sayılması ve ‘benim dayatmalarıma razı olacaksın’ demektir. Bu konuda velileri hakkını aramaya ve bu dayatmayı reddetmeye çağırıyorum. İnsanların seçme özgürlüğü olmalıdır. İsteyen karma okula isteyen ayrı eğitim kurumlarına dilediği gibi gidebilmelidir. 28 Şubat’ın deli gömleklerinden birisi olan karma eğitim dayatması pedagojik ve bilimsel açıdan da sakıncalıdır.” diye konuştu.

KARMA EĞİTİM YÜZYILIN BİLİMSEL YANLIŞI

Karma eğitimle ilgili ABD’de Stetson Üniversitesi’nin dört yıllık bir araştırma yaptığını aktaran Yalçın, “Karma okulda okuyan erkek öğrencilerin yüzde 55’i başarılı. Aynı sınavdan sadece erkeklerin okuduğu okulda başarı yüzde 85. Üstelik demografik yapı, müfredat, sınıf mevcudu birbirine eşit. İngiltere’de bizdeki üniversite sınavı gibi bir sınav olan A Level ve GCSE sonuçları çarpıcı sonuçlar veriyor. İlk üçe giren okulların hepsi özel. Karma eğitim uygulanmayan okullardan St. Paul’s Grill School birinci, Perse School ikinci. Karma eğitim uygulamayan okulların başarı oranı yüzde 80. Başarıyı yorumlayan okul müdiresi ‘Kızlar erkeklerden ayrı mekanlarda eğitim almasının faydasını görüyor.’ diyor. Bu örnekleri çoğaltmak mümkündür.” diye konuştu.

28 ŞUBAT DAYATMASI KALDIRILMALI

Eğitim-Bir-Sen olarak ‘okullar tamamen ayrı eğitim görmeli’ demediklerini ancak insanların seçme özgürlüğünün olmasını istediklerini hatırlatan Yalçın, “28 Şubat’ın bilimsel ve pedagojik olmayan ideolojik dayatmasının bir an önce kaldırılmasını istiyoruz. Bu konuda tartışmanın pedagojik sonuçlar ve eldeki veriler üzerinden tartışılmayıp sloganik boyutta tartışılması yanlıştır. Birinci; olarak temel insan hak ve hürriyetlere aykırıdır. İkinci olarak ise bilimsel veriler bu dayatmanın yanlış olduğunu doğruluyor. Bir an önce insanlara demokratik eğitim hakkı verilmelidir.” dedi.

ABD’DE AYRI SINIFLAR TEŞVİK EDİLİYOR

Devlet okullarındaki kötü gidişe çözüm arayan ABD hükümeti, karma eğitimi masaya yatırdı. Karma eğitimin birçok soruna yol açtığını tespit eden ABD, kız ve erkek öğrencilere ayrı sınıflar açılmasını teşvik ediyor. Uygulamanın eğitimde kaliteyi yükselttiğini gören pek çok devlet okulu da ayrı sınıf açmaya başladı. 1995 yılında 3 devlet okulunda yürütülen ayrı eğitim uygulaması, şimdi binlerce okulda sürdürülüyor. Ayrı sınıf açan okul sayısı da her geçen yıl artıyor. ABD’de okul yönetimleri, öğrencinin başarısını olumlu etkileyeceğini düşündüğünde, istediği derslerde kız-erkek ayrı eğitim verilmesine karar verebiliyor. Kız ve erkek sınıflarına kayıt çocuğun isteğine göre yapılıyor. ABD’de yapılan araştırmalarda ayrı eğitim sonucu öğrencileri meşgul eden eğlence, kavga, suç işleme, vakti boşa harcama, taciz ve gebelik gibi olumsuzlukların en aza indiğini ortaya koydu. 

ALMANYA: KARMA EĞİTİM FAYDA SAĞLAMADI

Almanya’nın Münih Okul Pedagojisi ve Eğitim Araştırmaları Devlet Enstitüsü’nün raporu da karma eğitimle ilgili acı gerçekleri ortaya koyuyor. 1960’lı yıllarda, karma eğitimin ilerlemenin ölçüsü olarak kabul edildiğine dikkat çekilen raporda, 1980’lerden sonra karma eğitimin zararlarının tartışılmaya başlandığına vurgu yapılıyor. Raporun sonuç kısmında karma eğitimin, hem kızlar, hem erkekler için fayda sağlamadığına dikkat çekilerek, kız ve erkekler için ayrı okullar açılması gerektiği ifade ediliyor. 270 bin öğrenci üzerinde 6 yıl boyunca, 53 ayrı dersten inceleme yapan Avustralya Eğitim Araştırmaları Konseyi’nin raporu karma eğitimin yanlışlığını gözler önüne serdi. Araştırma sonunda ayrı okuyan öğrencilerin karma okul öğrencilerden yüzde 15 ile yüzde 22 arasında daha fazla başarılı oldukları ortaya çıktı.

İNGİLTERE: AYRI OKULLAR DAHA BAŞARILI

İngiltere’de ise kız ve erkek okullarının başarı oranının, karma eğitim yapan okullara göre daha yüksek olduğu belirlendi. Karşılaştırma, İngiltere’de liseyi tamamlama sınavı olan A Level ve GCSE sonuçlarına göre yapıldı. Üniversiteye girme puanı verilerine göre ilk 50’ye giren liseden, 27’si kız, 14’ü erkek okulu olurken, ilk 50’ye karma eğitim veren liselerden sadece 7’si girebildi.

Kanada’da en fazla öğrencinin eğitim gördüğü Toronto Devlet Okulları Eğitim Müdürlüğü’nün yaptığı araştırmada, karma eğitimin başarısızlığını ortaya koydu. Araştırma sonucunda hazırlanan raporda karma eğitimden kaynaklanan sorunlar nedeniyle erkek çocukların kızlara göre başarısız olduğu belirtildi. Erkek çocukların kızlara göre farklı bir eğitime tabi tutulması zorunluluğuna dikkat çekilen raporda, velilerle yapılan toplantılar sonrasında kız ve erkek çocuklar için ayrı sınıf projesi uygulanmasına karar verildiği bildirildi. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.