Eğitim Bir-Sen'den Özcan'a 'katsayı' desteği

Eğitim Bir-Sen'den Özcan'a 'katsayı' desteği
Eğitim Bir-Sen, YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan'ın üniversite giriş sınavında katsayı farkını kaldıracakları yönündeki açıklamalarına destek verdi.

Eğitim Bir-Sen Genel Sekreteri Halil Etyemez, yaptığı açıklamada, YÖK Başkanı Prof. Dr. Özcan'ın açıklamalarını eyleme dönüştürmelerini beklediklerini belirterek, "Bu ülkenin geleceği olan gençliğini 10 yıldır mağdur eden bu uygulamanın derhal kaldırılmasını bekliyoruz. Meslek lisesi öğrencileri yeni eğitim-öğretim yılına geleceklerinden ümitli olarak başlamalıdırlar." dedi. 

Etyemez, ÖSYM'nin 2009 ÖSS sonuçlarını açıklaması ile birlikte Türkiye'de tüm eğitim sistemi yeniden tartışılır hale geldiğine işaret ederek, "30 bin adayın ÖSS'de sıfır çekmesi nedeniyle puanının hesaplanamaması, bazı illerin başarısızlarının gelenekselleşmesi tartışmayı artırmıştır." ifadesini kullandı.

Etyemez, bu sorunların yanında asıl konuşulması gerekenin katsayı adaletsizliği olduğuna dikkat çekerek, açıklamasına şöyle devam etti: "Asıl konuşulması gereken konuların başında eğitim sistemini çıkmaza sokan katsayı adaletsizliği gelmektedir. Üniversite kapılarında 1 milyon 500 bin öğrenci bekliyorsa, orta öğretimdeki yapılandırma yeniden ele alınmalı ve mesleki eğitimin önü mutlaka açılmalıdır."

Etyemez, Türkiye'de şu an için, mesleki ve teknik eğitimin ortaöğretim içerisindeki payı yüzde 30'lar civarında olduğunu, Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde bu oran yaklaşık olarak yüzde 70 seviyesinde olduğunu kaydetti.

Bu düzenleme sayesinde AB ülkelerinde üniversite önlerinde büyük yığılmalar oluşmadığına dikkat çeken Etyemez, açıklamada şu görüşlere yer verdi: "28 Şubat 1997'de tezgâhlanan manipülasyonlar sonucu, meslek liseleri için 'özel olarak' katsayı uygulamasına geçilmiştir. Daha önce tüm lise mezunlarının, ÖSS'de almış oldukları ham puana ilave edilen, Ortaöğretim Başarı Puanı (OBP) 0,8 katsayısı ile çarpılırken, bu operasyon sonucu bu katsayı meslek liseliler için 0,3'e düşürülmüştür. Böylece melek lisesinde okuyan öğrenciler aleyhine 40-50 puanlık kayıplar oluşturularak eğitim sistemimizin kimyası değiştirilmiştir. İlköğretim, kademeli geçişe kapalı şekilde 8 yıl zorunlu hale getirilmiş, o yıllarda ortaöğretim sistemi içerisinde yüzde 50'lere yaklaşan mesleki ve teknik eğitimin oranı bir anda yüzde 25'lere düşürülmüştür. Katsayı engelinin bir sonucu olarak bugün meslek liselerinde nitelikten de bahsedilememektedir. Nitekim meslek liseliler ÖSS'de 30 matematik sorusundan, 2004'te 1.12, 2005'te 0.98, 2006'da 2.51, 2007'de 2.34 ortalama soru çözebilmişlerdir. "

Etyemez, yapılan düzenleme sayesinde sadece İmam Hatip Liseleri'nin değil, aynı sosyal tabandan gelen tüm meslek liselilere üniversite kapılarının kapatıldığını vurguladı.

(CİHAN)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.