YÖK eski üyesi: Geç bile kalındı
YÖK eski üyesi Prof. Dr. Halis Ayhan, farklı katsayı uygulamasının kalkmasını geç kalınmış doğru bir karar olarak nitelendirdi.
Siyasi bir karar alındığı eleştirilerini doğru bulmadığını söyleyen Ayhan, "Ülke ihtiyacı ve gençlerin beklentisini bilimsel yöntem ile ortaya koymuş bir karar." dedi.
YÖK eski üyesi Prof. Dr. Halis Ayhan, Cihan Haber Ajansı'na yaptığı açıklamada, farklı katsayı uygulamasının kaldırılmasının doğru bir karar olduğunu belirtti.
Kanunlar ve hukuk açısından da doğru bir karar verildiğinin altını çizen Ayhan; hangi okul olursa olsun ortaöğretimi bitiren gençlerin, üniversitede istedikleri alanda okuma imkanına sahip olması gerektiğini kaydetti.
Ayhan, son on yıldır yapılan uygulamanın yanlış ve kanunlardaki açık hükümlere aykırı olduğunu söyledi.
Siyasi bir karar alındığı yönündeki eleştirilere katılmadığını belirten Ayhan, YÖK ile siyasi organ arasında genel müdürlük, müsteşarlık gibi emredilen dikey bir ilişki bulunmadığını kaydetti.
Geçmiş dönemlerde hükümet ile YÖK'ün hep karşı karşıya geldiğini hatırlatan Ayhan, şu anda "yatay, ahenkli ve uyumlu bir çalışma" bulunduğunu ifade etti.
Ayhan, "Olması gereken de bu. Hükümetin ve ilgili bakanların eğitim ile ilgili aldığı kararlara cevap yetiştiren bir YÖK olamaz. Bir dönem böyle geçti. YÖK Başkanları hükümet üyelerinin eğitim ile ilgili görüşlerine cevap veren bir organ gibi çalışmamalı. Bu yanlış. Beraber çalışılmazsa, ülke ihtiyaçlarına uygun çözüm üretilemez. Yatay ve uyumlu ilişkiler içine girilmeli ki başarılı sonuç elde edilsin." diye konuştu.
YÖK üyelerinin geçmiş yılların tecrübesini dikkate aldığını ifade eden Ayhan, "Hükümet istedi diye bu yapılmadı. Ülke ihtiyacı ve gençlerin beklentisini bilimsel yöntemle ortaya koymuş bir karar alındı." şeklinde konuştu..
YÖK üyeliğine atandığı 2005 yılında da, bu konudaki görüşlerini defalarca paylaştığını ifade eden Ayhan, şunları söyledi: "Dört, beş sene sonra da olsa, veya on sene sonra da olsa, bir gerçek ortaya çıktı. Seviniyorum. Geç kalınmış doğru bir karar. Uygulama ortaöğretimi de, üniversitelerin niteliğini de olumlu etkileyecek. Karardan sonra mesleki ve teknik liseler daha çok öğrenci alacak. Sayısal yükseliş eğitimin niteliğini de yükseltir. Yükseköğretime de olumlu etkisi olur. Genel liseleri olumsuz etkiler, görüşüne katılmıyorum. Objektif, adil, haksızlık yapmayan rekabet, her alanda kaliteyi yükseltir. Adaletsiz, haksız, acımasız rekabetler zayıfları ezer. Bu uygulama ise adaletli, hakkaniyetli, bilimsel rekabete kapı açar. Bu kapıdan da herkes girebilir. Başarılı olan hakkımı aldım der, olamayan da kendisine haksızlık yapıldığını düşünmez."
(CİHAN)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.