Katkı maddesi
Türkiye’nin genel görünümü bir arınma, hukuk dışı eylem ve yapılanmaların tasfiyesinden çok bir mücadelenin sürdüğünü gösteriyor. Devlet üstün irade olma özelliğini yitirmiş, içinde birçok grupların olduğu ve bunların birbiriyle mücadele ettiği bir yapıya dönüşmüş durumda. Bu ortamda tarafların herhangi birinin yanında olmak çatışmanın sürmesine ve şiddetlenmesine neden olacak.
Taraflar birbiriyle mücadele ederken bazı gerçekleri kamuoyuna aktarıyor. Ancak bunlar saf haliyle değil, kendi amaçlarına yarayacak biçimde değiştiriliyor. Mesela iki kişi bir ağız dalaşına girmişse bunların yumruklaştığı hatta birbirine silah çektiğini söylerseniz bu iki kişinin bir anlaşmazlık içinde bulunduğu bir gerçektir ama kavganın biçimi değiştirilmiştir. Medyada her gün izlediğimiz haberler buna çok benziyor. Bir gerçeğin yanına öyle ilaveler yapılıyor ki bambaşka bir tabloyla karşı karşıya olduğunuzu düşünüyorsunuz. Bu nedenle düşüncelerini söyleyenler çoğunlukla taraflardan birinin askeri haline geliyor ve gerçeğin saklanmasında rol alıyorlar.
Böyle ortamlarda taraflardan birinin yanında bulunmak yerine mücadelenin yürütüldüğü karargahların neresi olduğunu ve amaçlarını anlamaya çalışırım. Yaptığım analizlerden şu sonuçlara vardım: Çatışan taraflar devletin içindedir ve diğer tarafla iç içe yaşamaktadırlar. Bu nedenle bilgiye ulaşmakta herhangi bir zorlukla karşılaşmıyorlar. Mesela bazı kişi ve kurumlardaki telefon dinlemeleri devlet dışı bir güç tarafından değil devlet görevlileri tarafından yapılmakta ve bunların yasal olup olmadığı tartışılmaktadır. Eğer bu dinlemeler devlet dışı bir aktör tarafından yapılsaydı yasadışı olduğu tartışılmaz bir gerçek olurdu. Elde edilen bilgi ve belgeler amaca uygun biçimde değiştirilerek medyaya sızdırılmakta ve halkın bu yönde şartlanmasına çalışılmaktadır. Bunun rastgele yapılmadığını, güçlü bir karargah tarafından yürütüldüğünü düşünüyorum.
Taraflardan biri demokrasi adına ve ordunun devlet içindeki konumunu yeniden belirleyerek onun siyasi iktidarın kayıtsız şartsız emrine girmesini isterken diğer taraf ülkenin ve rejimin tehdit altında olduğunu düşünüyor. Bu çatışmada her şeyin kamuoyu önünde yapıldığı söylense bile iki taraf da her türlü savaş hilesine ve örtülü faaliyet benzeri metotlara başvuruyor. Demokrasiye müdahale belgesi olarak adlandırılan belgenin ne olduğu ortaya çıktığı zaman bu operasyon hakkındaki gerçekleri göreceğiz. Ama bunun sade bir olay olmadığını ve birçok katkı maddesiyle bir mücadele aracı haline dönüştürüldüğünü göreceğimizi sanıyorum. Çıkan sonuç taraflardan biri lehine olmayacak aksine devlet içindeki bu çatışmanın sona erdirilmesini isteyen güçlerin zaferine dönüşecektir. Yani devlet kendi içinde çatışmaya izin vermeyecek biçimde yeniden şekillendirilecektir.
Bu sözüm bir tahmin olduğu kadar da bir temennidir. Herkesin birbirini dinlediği, en güvenli kurum olması gereken ordunun içinden her türlü belge ve bilginin sızdırıldığı bir devlet yapısı güçlü ve içinde çatışma olmayan bir yapıya dönüşmelidir.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.