AK Parti ve korku imparatorluğu suçlaması
Moda oldu. Hükümete ve AK Parti’ye Korku İmparatorluğu’nun Kurucuları yaftasını yapıştırmak.
Demokrasi var. İsteyen, dilediği yakıştırmayı yapabilir.
Ama halk oyuyla yönetimin seçildiği ülkelerde imparatorluk olmaz.
Salt bu nedenle olsa bile, Korku İmparatorluğu yerine Korku Demokrasisi daha uygun olur; dört yılda bir seçim yapıldığından, kapıyı göstermek kolaydır çünkü.
Korku İmparatorluğu adı altında yazılmış bir sürü çizgi roman var. Genellikle vampirlerin oluşturduğu imparatorluklar bunlar. Wesley Snipes’ın başrolünü oynadığı “Blade” adlı filmlerde vampirler böylesi bir imparatorluk kurmak için savaşıp duruyorlardı. Ama başaramadılar.
İmparatorluk yanını bilmem ama,
örneğin, 12 Eylül darbesi tam anlamıyla bir Dudak Uçuklatan Diktatörlük yaratmıştı ki, gönlü az biraz titrek olanın aklını başından uçurmuştu. Sonra, 28 Şubat, Post-Modern Darbesi tam anlamıyla tüyleri diken diken eden bir girişimdi. Efendime söyleyeyim, 27 Nisan Muhtırası Kel Hasan’ın orta oyunlarını hatırlatmasına rağmen, hiç kimseyi güldürmedi; tam aksi korkuttu ki, yüreği yarıldı milletin, “hah gene geliyor bunlar!” diyerek!
Bu örnekleri çoğaltmak mümkündür.
AK Parti’nin kimi icraatını eleştirebilirsiniz, yanlışları sıralayıp doğruları da alt alta yazar bunların yapılmasını isteyebilirsiniz. Ama son sekiz yıla bakıp “Korku İmparatorluğuuuuu!” narasını koyuverirseniz, sizi aklı başında kimse ciddiye almaz, canımın içi.
BİR KAĞIDI KAÇ KEZ KATLAYARAK AYA ULAŞABİLİRSİNİZ?
Cevap yaklaşık kırk üçtür! Aya olan mesafenin 400 bin kilometreye yakın ve ince bir kağıt tabakasının enini de 0.1 milimetre olarak hesaplarsanız, 43 doğru cevap olarak karşınıza çıkar. Gerekli katlama sayısının şaşırtıcı ölçüde küçük çıkmasının nedeni, kağıt kalınlığının sürekli ikiye katlanarak artmasıdır. Bu işlemi, bir hesap makinesi kullanmadan, biraz uğraşarak kafadan da yapabilirsiniz. Hasbelkader, dünyadan güneşe varmak için kağıdı 51 kez katlamanın yeterli olduğunu ve ayın güneşe oranla dünyaya 400 kat daha yakında yer aldığını biliyorsanız, sekiz eksik katlamayla aya ulaşmanın mümkün olduğunu söyleyebilirsiniz.
Kağıt katlama, aslında yarım yüzyılı aşkın bir süredir ciddi bir matematiksel inceleme konusudur. Bu konuda uzmanlarsa, kağıt katlamayı sanata dönüştüren Japonlar’dır.
(Fizik ve Felsefe Sınav ve Cevabı-Oxford Üniversitesi)
Köpeğin okur yazarı!
Kurt köpeği telgrafhanenin kapısını açıp içeri girmiş.
Ön patisiyle bir kağıdı telgraf memuruna uzatmış. Adam bakmış. Kağıtta: “Hav hav hav; hav hav hav! Hav hav” yazıyormuş.
Telgraf memuru “hav havları” saymış:
“Arkadaş burada sekiz tane “hav” var. İstersen bi tane “hav” daha yaz, aynı paraya gider.”
Köpek başını sallamış:
“Delirdin mi sen be adam! Eğer bir tane daha ‘hav’ yazarsam, cümlenin hiç bir anlamı kalmaz!
(Tufan Yamanlar’a teşekkürler)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.