İçki ve entelektüel
Bir yazar (Rengin Soysal) entelektüele şöyle bir yaklaşık tarif veriyor: "Hayatı seksten ve yemek içmekten ibaret görmeyen kişi" . Entelektüelin özelliği olarak da "hür düşünce ve bilgi"yi zikrediyor.
Bir başka yazımda ülkemizde entelektüel geçinen ama gerilerde kalmış, bağımlı düşünen (düşünmüş gibi yapan) kimseler ile gerçek entelektüelleri ayırmak gerektiği üzerinde duracağım. Bu yazıda ise içki ile ilgili iki mektubu aktaracağım:
"Hocam içki konusunda size katılıyorum. Ben içki sevmeyen bir ateistim. Arada sırada çevremdekilere uymak için bir bardak içiyorum. Çevremdeki herkes çok seviyor. İçki içenler agresif oluyor; birbirleriyle dalaşıyor. Erkek güçlüyse kadını dövüyor; kadın ya da erkek dili dolanır vaziyette ne dediğini bilmiyor. Bir arkadaşım kocasına rest çekti: İçkiyi bırakmazsan cinsel ilişki yok diye... Adam ölene kadar karısına elini süremedi ama içkiden vazgeçmedi :) İçki sofralarında çocuklar sıkıntıdan perişan oluyor. Çocuğun uykusu geliyor, baba bir kadeh daha bir kadeh daha.. Tabii içkili araç kullanmak da cabası...
İçki seven sonunda alkolik olmasa bile akşamcı oluyor.
Gençler kesinlikle içkiye özendirilmemeli. İçkiye ulaşımın zorlaştırılmasını olumlu buluyorum." (N. Ö.)
"Alkol Dünya Sağlık Örgütünün istatistiklerine göre dünyada sigara ve yüksek tansiyondan hemen sonra gelen ölüm sebebidir. İçkinin ne derece zararlı olduğu gerçeği eğer yeterince Batı'da kabul görseydi eminim tüm Türkiye de -aynı sigara konusunda olduğu gibi- kabul edecekti. Onlar kabul edemiyorlar çünkü kilise ayinlerinde 2000 yıldır şarap kullanılıyor ve alkol şirketleri reklam parası tehdidiyle medyayı sindiriyorlar.
Sizlere tavsiyem biraz daha aklı selim ile örneğin kendi çocuklarınızın bu alışkanlığa sahip olduklarında çekeceğiniz sıkıntıyı düşünmenizdir. Müslüman kendisi için istediğini tüm kardeşleri için de ister. Ayrıca "canım millet içsin, biz çocuğumuzu özel eğitiriz" anlayışının işlemediğinin de sayısız örneği toplumumuzda mevcuttur. Selamlarımla," (G.A.)
Liberal-laik-demokrat bir sistemde içki ve sigarayı yasaklamak mümkün olmuyor. Aklı ve bilgisi olanlar (entelektüeller dahil) iradeleriyle zararlı alışkanlıklardan kurulamıyorlar. Bu durumda devlet ve iktidar hiç değilse yeni nesilleri korumak için bazı tedbirler alıyor, bunlara hürriyet, demokrasi ve insan hakları adına karşı çıkarsanız bu kavramların değerlerini düşürmüş olursunuz.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.