Tüketicinin hayallerini bile aşan ürünlerin çağı
Geçenlerde Rauf Tamer'le bir akşam Boğaz'daki balık lokantalarından birine gittik.
Biz oturup balık öncesi mezelerin gelmesini beklerken, lokantaya birbirlerine âşık veya birbirleriyle nişanlı oldukları, el ele tutuşmalarından ve birbirlerine aşk dolu bakışmalarından anlaşılan genç bir çift girdi.
Bu genç çift de ilerideki bir masaya oturdular.
O lokantada yaklaşık iki saat kaldık.
Bu süre boyunca o genç çift birbirleriyle hiç konuşmadılar.
İkisi de kulaklarına dayadıkları iPhone'ları ile başkalarıyla konuştular.
Ama bu sırada birbirlerine öylesine aşk dolu bakıyorlardı ki...
Acaba birbirlerine söylenebilecek güzel sözlerin hepsini söyledikleri için, artık aralarında konuşmaya gerek kalmamış mıydı?
En uzak ihtimal ise, masada karşılıklı konuşmak yerine birbirleri ile telefonda konuşmayı yeğ tutmuş olmalarıydı.
"iPhone4S" ve diğerleri
Önceki gece Apple'ın yeni üst yöneticisi Tim Cook'un "iPhone"un yeni modelini açıklamasını izlerken bu çifti hatırladım.
"iPhone5"i beklerken "iPhone4S"le yetinmek durumunda kalmaları acaba bu genç çiftte ne tür bir hayal kırıklığı yaratacaktı?
Ama belki bu yeni modeldeki "Siri" işlemcisi sayesinde cep telefonunun kendisi ile konuşabileceklerini, emirler verebileceklerini, çeşitli konularda telefona sözlü danışabileceklerini öğrenince, hayal kırıklıkları hafifleyecekti.
Apple'ın tüm dünyadaki insanların yaşamlarını etkileyen "iPhone", "iPad", "iPod" gibi aygıtlarının tıpkı uyuşturucular, alkol veya sigara gibi bağımlılık yarattıklarını ileri süren savlar var.
Daha önce Sony'nin Walkman'i ile başlayan ve çeşitli markalardaki Mp3 çalarlarla yayılan cepte taşınır diskotekler, Apple'ın iPod'u ile büyük boyutlara ulaşıp yaygınlaştı.
Yalnızlık mı?
Mesela 160 gigabaytlık bir iPod'a sıkıştırılmış biçimde 35 bin şarkı yükleyip, cebinizde taşıyabiliyorsunuz. Bir kulaklıkla bunları dinlerken, çevrenizden kopup, dünyanın uzak köşelerinin müziğine gidebiliyorsunuz.
Bunun yanında iPhone'unuza, iPad'inize veya iPodtouch'unuza konserleri, filmleri, belgeselleri görüntülü olarak yüklemeniz de mümkün.
Eğer çevreniz bu aygıtların sizi toplumdan koparttığını ve "Kendin çal-kendin dinle" modeli ile yalnızlığa sürüklendiğinizi ileri sürüyorlarsa, bu aygıtların tümünü çok gelişmiş mini ve makro amplifikatörlere kablolu veya kablosuz bağlayıp, hoparlörlerle çevrenize seçtiğiniz müziği dinletebilirsiniz.
Siberya gezisi
"iPhone"un kötü kullanımına balık lokantasındaki çiftte rastlamış olsam da, bu "Akıllı telefon"un insanları birbirlerinden kopardığını, yalnızlığa ittiğini söylemem mümkün değildir.
Bu aygıtla sade insanlara ulaşmıyorsunuz ki.
"Siberya"nın her köşesi cebinizde ve elinizin altında.
Bir konuşmacıyı dinlerken verilen bir bilgi hakkında kuşku duyduysanız, telefonunuzdan Google'a girip bunu kontrol edebilirsiniz.
Önce ekonomiye "Üretici"ler hâkimdi. Henry Ford aynı model ve siyah Ford- T'yi 14 milyon tane sattı.
Derken "Tüketici"lerin egemenliği geldi. GM ürettiği farklı renklerdeki otomobillere radyo da koyarak tüketiciyi tatmin etmeye çalıştı.
Bugün ise, tüketicinin istemeyi hayal bile edemeyeceği ürünlerin dünyasındayız.
Apple işte bu dünyanın markasıdır.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.