Teröre destek
Alman vakıflarının terör örgütüne para aktarması tartışılıyor. Sorunu bu boyutta ele almak yeterli değildir. Şu sorulara cevap aranmalıdır: Başka ülkeler, farklı yollardan da olsa, örgütü destekliyor mu? Örgüt politikalarını kendisi belirleyip sadece destek mi alıyor yoksa politikaları da belirleyen destek veren ülkeler mi? Destek veren ülkelerde eğitilen kişilerin örgütteki rolleri ne?
Bunlardan daha önemlisi bu ülkeler Kürt sorununu kullanarak nereye varmak istiyorlar? Farklı ülkeler aynı hedefe mi yönelik yoksa kendi aralarında bir rekabet var mı?
Bu konudaki modellerimi 1990’lı yılların başında şöyle oluşturdum. AB Kürtler’in Türkiye’den ayrılıp Irak’la bütünleşmesini istiyor. Böylece homojen, gelir düzeyi yüksek ama küçülmüş bir Türkiye’yi AB’ye alarak etkinliğini de sınırlamış olacaklardı. Irak’ı kendileri kontrol edecek, böylece önemli bir petrol ülkesini kontrolleri altına almış olacaklardı.
ABD; AB’nin enerji kaynaklarını kontrol etmesi haline kendisine rakip olacak bir güç odağının oluşacağını düşünerek bu projeye karşı çıktı ve Irak’ı işgal etti. İşgalin bunun dışında mantıklı bir nedeni yoktur.
Değişen şartlar hedeflerin de değişmesine neden oldu. Türkiye’nin bölgesel bir güç haline gelmesi Avrupa’nın gücünü ve etkinliğini sınırlayacaktı ama gelişmeler bu yöndeydi. Türkiye bölgedeki tüm halklarla iyi ilişkiler kuruyor ve etkisini Afrika’ya kadar yayıyordu. Yakınlaşma sadece Müslüman ülkelerle değildi başta Yunanistan olmak üzere Balkanlar’da ve Kafkasya’da da aynı dostluk ilişkileri kuruluyordu. Bütün bunları destekleyen bir gelişme de yaşanıyordu. AB ülkeleri ekonomik bir krizle boğuşurken Türkiye’nin ekonomik alanda da etkili olması ve bunu gerçekleştirmek için Arap sermayesinin desteğini alması ihtimali endişe yaratıyordu.
Bunu engellemenin tek yolu kalmıştı. Kürtler’den başlayarak Türkiye’nin açılım politikasını engellemek gerekiyordu. Türkiye’nin Kürtler’in taleplerine olumlu karşılık vermesine rağmen eskisinden daha sert bir politika izlemelerinin nedeni neydi?
Avrupalı ülkeler modellerini yeniledi ve şu biçime soktu: Kürtler’le Türkiye arasında çatışma yaratmak ve bir arada yaşamalarını imkansız hale getirmek. Kurulacak bir Kürt yapılanmasını İran’ın kontrolüne vermek ve böylece hem Türkiye sınırlanmış olacak hem de ABD’nin karşıtı bir gücün bölgede etkin olması sağlanacaktı.
ABD’nin buna karşılık olarak alacağı tedbirler vardır. Kaynağında kontrol ettiği uyuşturucu trafiğine yeni bir güzergah sağlayarak bölgenin önemli bir gelir kaynağını kurutabilir. Yeni güzergahın Irak-Suriye hattı olması mümkündür.
ABD’nin Irak’tan çekilmesinden sonra Kuzey Irak yönetimine karşı İran destekli bir hareketin olması muhtemel. Bunu önceden gören bölge yöneticilerinin ülkemizle işbirliği yapması güçlü bir olasılık. Zaten yapacağımız bir kara harekatının bu amaca yönelik olması ihtimali daha güçlü. Karşılaştığımız olayı bir terör olayı saymak ve bunu engelleyecek tedbirlerle yetinmek yeterli değildir. Yeni dünya düzeninde bölgemiz çok önemli bir rol oynayacaktır ve bugün yaşadıklarımız bu sürecin bir kademesidir.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.