İmam Hatip Okulları dindar halkımızın aşkıdır
İhsan Yılmaz Bey İmam Hatip Okulları hakkında bana şunları yazmıştır:
'İmam Hatip açılmasına değil, devlet eli ile insanların istekleri rağmına buraya kayıt ettirilmesine itiraz ediyorum. Konuşmamı yaptığım zamanda bu problem yaşanmıştı, bunu zikrediyorum. Yeni Imam Hatipler talep ve ihtiyaç varsa açılır ancak, zaten kurulu başka okulu, velilerin rızası olmadan bir gecede İmam Hatip'e çevirirse devlet, bu bazı insanlara din adına eziyet etmek olur ve sevdirmek yerine nefret ettirirsiniz. Bu tur olaylar yaşanıyor. Benim evimin köşesindeki okula aynen böyle oldu. Bunları Today's Zaman'daki köşemde İngilizce defalarca yazdım. Batılılar da bunu okuyor.'
Ancak bir CHP'liye veya kemaliste yakışan bir üslup ile İmam Hatip Okullarını, birkaç istisnai olayı diline dolayarak karalayan bu ifadenin ne kadar doğru veya yanlış olduğunu, bu konuda en bilgili olarak kabul ettiğim bir zata sordum. Aldığım cevabı belki birden fazla yazıda –söz uzamasın diye çok azını atlayarak- soru-cevap şeklinde vereceğim:
Soru: Halka rağmen kaç ortaokul İmam Hatip yapıldı?
Cevap: Halka rağmen İmam Hatip açılması söz konusu değildir. Burada kamuoyu tarafından yanlış anlaşılan ya da kamuoyunu bilinçli olarak yanlış yönlendiren veya 'halka rağmen' algısı oluşturarak İmam Hatip Okulları aleyhine propaganda yapan bir kitleden söz edilebilir. 30 Mart 2012 tarihinde Meclis'te kabul edilen 6287 sayılı yasa ile zorunlu eğitim 4+4+4 şeklinde kademeli hale getirilmiştir. İkinci dörtteki okullar ise ortaokul ve İmam Hatip Ortaokulu olarak belirlenmiştir. Bu nedenle ülke genelindeki sekiz yıllık ilköğretim okullarının bazıları bulundukları yerdeki veli ve öğrenci talebine göre kademeli olarak İmam Hatip Ortaokulu olmuştur. Mevcut ilköğretim okullarının tamamına yakını ise ortaokul olarak devam etmiştir. Çünkü yeni yasa ile ortaokul ve İmam Hatip Ortaokulu açılması tabii olarak bu durumu doğurmuştur...
Ortaokullarda seçmeli olarak okutulan Temel Dini Bilgiler, Kur'an-ı Kerim, Arapça ve Siyer-i Nebi dersleri İmam Hatip Ortaokullarında zorunlu olarak okutulmaktadır. Diğer ortaokullarla aralarındaki tek fark bundan ibarettir.
Çocuklarını İmam Hatip Ortaokuluna göndermek isteyen velilerin talebine binaen İmam Hatip Ortaokuluna dönüştürülen bazı okulların önünde eylemler olmuştur. İmam Hatip Okullarına öteden beri karşı olan ve geçmişte bu okulların önünü kesmek için sekiz yıllık kesintisiz eğitim ve katsayı engeli ile ülkemizdeki eğitimi felç eden kitleler ve onların peşinden giden küçük gruplar okulların önünde eylemler yapmışlardır. Üç yılda ancak bir kaç yerde olan ve az bir grubun bilinçli olarak yaptığı eylemler, birileri tarafından görsel ve yazılı medyada ülkenin her tarafında bu okullara tepki varmış ya da 'halka rağmen bu okullar açılıyormuş' gibi bir havayla ve kamuoyunu yanıltma politikasıyla ısrarla sürdürülmüştür. Dolayısıyla üç beş okul önünde birileri tarafından bilinçli olarak yapılan birkaç eylem üzerinden 'halka rağmen imam hatip ortaokulu açıldı' gibi bir algı oluşturulmak istenmiştir.
Aksine, İmam Hatip Ortaokullarına halkımız büyük rağbet göstermiş ve çocuklarını göndermiştir. Daha açıldığı ilk yıl 100 bin öğrenci kayıt olmuş, geçen yıl 240 bin civarında olan öğrenci sayısı bu yıl 386 bine ulaşmıştır. Bugün toplam sayısı 1.628 olan İmam Hatip Ortaokullarının çoğu yeni okullar olup dönüşüm değildir. 2012 yılından bu ana kadar üç yıl içerisinde ilköğretim okulu iken velilerin talepleri ve öğrenci kayıtlarına göre İmam Hatip Ortaokuluna dönüştürülen okul sayısı sadece 747'dir. Öte yandan, Türkiye genelinde toplam düz ortaokul sayısı ise 13 bin 757'dir.
Eğer 'halka rağmen' bir durum olsaydı 13 bin 757 rakamının en az yarısının İmam Hatip Ortaokulu olması gerekirdi ki böyle bir şey asla olamaz.
(Devam edeceğim)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.