Sosyal Medyanın Arkasındaki Gizli Güçler
Son 5 yılın en önemli terimlerinden, en çok aranan kelimelerinden, en gözde mesleklerinden birisi oldu "SOSYAL MEDYA" .
Facebook, Twitter ve buna benzer internet sitelerin ismi gibi algılandı "SOSYAL MEDYA" terimi. Oysa Sosyal Medya çok geniş bir tanımı içinde barındıran, çok yönlü bir kavram.
WEB 2.0, içerik, yenilik gibi tanımlar ile nitelendirilse de basit tanımlamayla , " İçerikleri kullanıcılar tarafından oluşturulan ağlar denilebilir. Çok geniş bir açıklaması olduğu için detaya girmeyeceğim, zaten internette bu konuyla ilgili yüzlerce makale mevcut.
Peki genel olarak SOSYAL MEDYA dediğimiz ve kullandığımız bu sosyal ağların arkasında kimler var. Yani, Facebook, Twitter, Youtube, Linkedin, Foursquare Instagram mecraların arkasında bir güç olduğunu söylesek pek yanlış olmaz.
Sene 2006, Mark Zuckerberg'in aklına Facebook fikri geldikten ya da fikri arkadaşlarından çaldıktan 2 sene bile geçmeden 27 Milyon Dolarlık dev bir yatırım alıyor. Yatırımı yapan firma, Greylock Partners isimli bir yatırım şirketi. Şirket şu anda Facebook'un %10 hissesine sahip. Bu firma aynı zamanda Slikon Vadisi'nin en önemli yatırımcılarından birisi. Facebook’un dışında, Linkedin, Instagram, Path, Tumbrl, Instagram ve Dropbox’ta da önemli yatırımları bulunuyor.
Şirketin en önemli isimlerinden birisi, yönetici kadrosunda yer alan Howard E. Cox. 40 yılı aşkın bir süredir yatırım piyasasında yer alan COX adeta piyasanın kurdu, Cox çok sıkı bir yatırım danışmanı olmasının yanında 2009 yılına kadar ABD Savunma Bakanlığı’nda, Pentagon'un iş dünyasını kontrol eden ekibin başında yer alıyordu. Kısacası, Howard E. Cox, Pentagon'dan, kendi alanına dair piyasayı izleyip nereye nasıl destek verilip ortak olunacağına karar veren, kritik hamleleri yapan bir isim.
Cox’un bugün bile ABD Savunma Bakanlığı ile organik bağları sürüyor. IN-Q-TEL şirketinin yönetim kurulunda olan Cox, bu şirket üzerinden yeni başlayan teknoloji şirketlerine yatırım yapılmasını sağlıyor. IN-Q-TEL yeni kurulan ve gelecek vaat eden küçük teknoloji firmalarına büyük yatırımlar yapan ve bu şirketleri etkisi altına alan dev bir yapı. Bu yapının en önemli noktası ise, CIA ve Pentagon’un önem listesinde yer alan konularda çalışmalar yapan şirketlere yatırım yapması. Kısaca IN-Q-TEL firması CIA ve Pentagon tarafından belirlenen kritik şirketlere yatırımlar yaparak operasyon ve istihbarat etkilerini artırmak için çalışmalar yapmakta.
Yine Facebook'un yönetici isimlerinden birisi Peter THIEL bilişim dünyasında çok etkili bir danışman ve yatırımcı. Facebook'un yanında, Paypal ve Spotify gibi iki büyük şirketin daha kurucuları arasında yer alıyor. Ayrıca THIEL, PALANTIR TECHNOLOGİES isimli bir şirketin kurucusu, PALANTIR TECHNOLOGİES şirketi Veri Madenciliği ile ilgili çalışmalar yapmakta, çok büyük verilerin kolay anlaşılabilir bir şekilde işlenmesi ve CIA, Pentagon gibi kurumlar ile paylaşılmasını sağlıyor, bu şirketin finansmanı da yine IN-Q-TEL tarafından sağlanıyor.
Tabi isimler ve şirketler üzerinden gitmeye kalkınca konu biraz uzun ve karmaşık gibi görünse de bugün kullanılan sosyal ağların neredeyse yarısı hatta daha fazlası Amerika İstihbarat Örgütü ve Savunma Bakanlığı tarafından kurulan ve ilişkileri olan şirketler.
Şimdi Gezi Parkı döneminde ABD ve İngiltere'nin iki büyük medya devi CNN ve BBC’nin nasıl provokatif ve yalan içerikli haberler paylaştığını, 8 saat kesintisiz canlı bağlantı kurduğunu biliyoruz. Türkiye olarak; Amerika ve Avrupa devletlerinin içeride ve dışarıdaki bağlantıları üzerinden nasıl oyunlar oynadığını Televizyon, Gazete, Dergi gibi geleneksel medyayı nasıl kullandıklarını iyi biliyor ve görüyoruz. Son iki senede SOSYAL MEDYA dediğimiz bu büyük gücünde artık kimler tarafından yönetildiğini, geliştirildiğini biliyor, sosyal ağlar aracılığıyla yapmaya çalıştıkları operasyon ve algı yönetimini çok iyi görüyoruz.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.