Vodafone'nun 2020 Vizyonu 'Kodlama'nın dijital çocukları geliyor
3 Mayıs Çarşamba günü Türkiye siyasetinde sıcak gelişmelerin yaşandığı saatlerde Londra’da Vodofone Vakfı’nın 25. Yıl kutlama etkinliklerinde insanların hayatına dokunan başka bir dünyanın fotoğraflarını izliyordum.
Vakfın 25. yıldönümü nedeniyle Londra’da düzenlenen etkinliğe, Vodafone Grubu İcra Kurulu Başkanı Vittorio Colao, Vodafone Grup Vakfı Direktörü Andrew Dunnet, Türkiye Vodafone Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Süel ve Türkiye Vodafone Vakfı Başkan Yardımcısı Gizem Keçeci de katıldı.
Türkiye Vodafone Vakfı Başkanı Hasan Süel (solda), Vodafone Grubu İcra Kurulu Başkanı Vittorio Colao.
Açıkça ifade etmek gerekirse, siyasetin dehlizlerinde kendisini korunaklı alanların arkasına gizleyerek hayatın döngüsünü ve dünyadaki değişimi ıskalayan siyaset esnafı beni hep tedirgin etmiştir. Zira bu zihniyet için ülkenin yüksek menfaatleri değil, kendi siyasi hesapları önemlidir. Bu yüzden de dünyada olup bitenlere hiçbir zaman vakıf olamadıkları gibi, ne tür değişimlerin yaşandığı konusunda da asla bir duyarlılığa sahip değildirler. Oysa büyük Türkiye hayalini esas zenginleştirecek olan; bilimde, teknolojide, kültür ve sanatta daha kaliteli ve yaratıcı bir iklimin oluşturulmasıdır. Ama gelin görün ki, bugün siyasetin kısır dünyasına hapsolan Türkiye her gün kalite kaybının biraz daha hızlandığı bir iklime doğru yol alıyor.
Türkiye Vodafone Vakfı Başkan Yardımcısı Gizem Keçeci
Dünyanın değişik bölgeleriyle birlikte Türkiye’de de yatırımları bulunan küresel şirketler, sadece para kazanan şirketler değildirler. Bu tür şirketlerin aynı zamanda hayatın farklı alanlarına dokunan bir başka yüzü daha vardır. Mesela Vodofone... Herkesin malumu olduğu üzere Vodofone bir telekomünikasyon şirketidir. Ama aynı zamanda bu şirketin bir de vakfı var. Dünyada 27 şubesi bulunan Vodofone Vakfı 25 yılda sosyal projeler için toplam 1 milyar dolar yatırım gerçekleştirmiş.
Türkiye Vodafone Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Süel’le yaptığımız sohbette öğreniyoruz ki, vakıf sosyal sorumluluk projeleri anlamında çok önemli hizmetlerin altına imza atmış. Vakfın halen yürüyen pek çok sosyal sorumluluk projesi var, ancak ben öncelikle, şu anda planlama aşamasında olan ve Türkiye’nin dijital ufkunu genişletecek çok önemli bir projenin altını çizmek istiyorum.
Vodafone, daha iyi bir gelecek için toplulukları birbirine bağlamak üzere ilan ettiği yeni ‘Connecting for Good’ vizyonu doğrultusunda Türkiye’de 7-13 yaş arasındaki çocuklara kodlama eğitimi verilmesi için hazırlık yapıyor. Vodafone bu proje ile Türkiye’de kodlama eğitiminin yaygınlaşmasına katkıda bulunarak eğitimin dijitalleşmesinde ve çocukların dijital geleceğe hazırlanmasında önemli rol oynayacak.
Teknoloji üreten yeni bir nesil
Türkiye’de dijital kalkınma atağı başlatmaya hazırlandıklarını belirten Hasan Süel, kodlama eğitimi ile ilgili şu bilgileri veriyor: “Türkiye Vodafone Vakfı’nı dünya genelindeki 27 Vodafone Vakfı’ndan biri olarak 2007 yılında kurduk. Engellilerin hayata aktif katılımları ve kadınların güçlendirilmesine odaklanarak bugüne kadar 3 milyonu aşkın bireyin hayatına dokunduk, 27 milyon TL’lik sosyal yatırım yaptık.Şimdi Dijital Dönüşüm vizyonumuzu tamamlayacak yeni bir Dijital Kalkınma Seferberliği başlatmaya hazırlanıyoruz. Vodafone Vakfı’nın 25. yılında Türkiye’de hayata geçireceğimiz Dijital Kalkınma Seferberliği ile sadece ‘teknoloji tüketen’değil ‘teknoloji üreten’ bir nesil yetiştirmeye katkı sağlamayı amaçlıyoruz. Bu kapsamda, ülkemizde 7-13 yaş arasındaki çocuklara kodlama eğitimi verilmesini hedefliyoruz. Bu eğitimlerle çocuklarımıza yeni teknoloji ya da dijital eser yaratmanın yollarını öğreteceğiz. Çocuklarımızı dijital geleceğe hazırlarken, onlarla birlikte Türkiye’nin kodlarına dijitali işleyeceğiz. Türkiye’yi dijital geleceğe çocuklarımızla taşıyacağız.
Türkiye’de de kodlama konusunda önemli adımlar atılıyor. Milli Eğitim Bakanlığı, ortaokullardaki kodlama içerikli bilişim teknolojileri dersinin müfredatının güncellenmesi için çalışmalara başladı. Kodlama dersinin mayıs sonunda müfredata girmesi bekleniyor. Biz bu çabaların en kısa sürede sonuç vereceğine ve Türkiye’de kodlama kültürünün yaygınlaşacağına inanıyoruz. Türkiye’nin Dijital Dönüşümü’ne liderlik etmeyi hedefleyen bir şirket olarak, ülkemizde çocukların dijital kültürle yetişmesine ve dijital geleceğe hazırlanmasına katkıda bulunmayı hedefliyoruz.”
Kız öğrencilere de kodlama eğitimi
Dijital Kalkınma Seferberliği’nin önemli bir ayağının da kız çocuklarına yönelik eğitim verilmesi olacağını belirten Süel, şunları söyledi:
“Araştırmalara göre, BT işletme teknisyenlerinin sadece yüzde 30’u, BİT yöneticilerinin sadece yüzde 15’i ve BT strateji ve planlama uzmanlarının sadece yüzde 11’i kadın. Diğer yandan, kadınların bilişim sektöründe daha fazla yer almasının sadece AB ekonomisine yıllık katkısının 9 milyar euro olacağı öngörülüyor. Biz de bu oranların artırılması ve kız çocuklarının bilişim ve teknolojiyi kariyer planları arasına almaya teşvik edilmesi gerektiğine inanıyoruz. Bunun için, yaşları 13-18 arasında değişen kız öğrencilerin bilişim sektöründeki kariyer fırsatlarını daha yakından tanımalarını ve kariyer rotalarını çizerken teknoloji, bilim, mühendislik ve matematik gibi alanlara yönelmelerini amaçlayan ‘Bilişimde Kızlar Günü’ne destek veriyoruz. Dijital Kalkınma Seferberliğimiz kapsamında ‘Bilişimde Kızlar’ oluşumunu sadece bir gün kutlanan bir etkinlik olmaktan çıkararak daha kapsamlı hale getirmeyi planlıyoruz. Kız öğrencilere yönelik programımızın önemli bir bölümünü kodlama eğitimi oluşturacak.”
2020 hedefleri
Tüm dünyada daha iyi bir yaşam için toplulukları birbirine bağlamayı hedefleyen Vodafone Vakfı, 2020’ye kadar belirlediği yeni programını ‘Connecting for Good’vizyonu altında topladı. Bu yeni vizyon doğrultusunda anne sağlığı, acil durum iletişimi, eğitim, güvenlik ve bağış toplama gibi alanlarda toplumsal hayatı iyileştiren özgün projelere imza atan Vodafone Vakfı, dünyada bir fark yaratmak hedefiyle faaliyetlerini sürdürüyor. ‘Connecting for Good’ vizyonu, insanlığın iyiliği için kesintisiz çalışan şebekelerle hizmet verilmesini, mobil veri kullanımının artırılmasını, makinelerarası iletişim çözümlerinden yararlanılmasını ve mobil bağış platformlarının daha da geliştirilmesini öngörüyor. Vodafone Vakfı ayrıca, bu vizyon çerçevesinde 2020’ye kadar 215 milyon sterlin değerinde bağış toplamayı, 5 yeni inovatif projeyi hayata geçirmeyi ve 1 milyar insanın hayatına dokunmayı da hedefliyor.
Dünyada kodlama eğitimi
İngiltere’de, derslerin içeriğine, zorunlu ve geniş bir programlama bölümü eklendi.
2014 Eylül ayında 5-6, 7-11 ve 11-14 yaş grubu için üç basamakta eğitimlere başlandı.
Mark Zuckerberg, Bill Gates gibi isimlerin desteğiyle 2013’te kurulan ‘code.org’ oluşumuna göre,
- Ebeveynlerin %90’ı bilgisayar biliminin okullarda okutulmasını istiyor.
- 10 ebeveynden 9’u çocuklarının bilgisayar bilimi üzerine eğitim görmesini arzu ediyor.
- 4 okuldan 1’inde bilgisayar programlama öğretiliyor.
Diğer yandan, dünya çapında bir eğitim hareketi olan Kodlama Saati ile bir saatlik bilgisayar bilimi eğitimi verilerek kodlamanın korkulacak bir şey olmadığı ve herkesin bu işin temellerini öğrenebileceği gösteriliyor.
- Kodlama Saati, 180’in üzerinde ülkede on milyonlarca çocuğa ulaşıyor. Bir saatlik eğitimler 40’tan fazla dilde veriliyor.
- Bugüne kadar tüm dünyada 198.474 Kodlama Saati etkinliği yapıldı.
- Bunların 1.670’i Türkiye’de gerçekleştirildi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.