Bayram için öneriler
Mübarek Ramazan bu sene zorladı. ‘İmanı zayıf olanlar zorlanır’ diye kim uydurduysa, herkes yalandan ‘çok rahattım valla’ diyor. Halbuki, Haziran ayı en uzun gündüzün olduğu ay. 19 saat oruç tutuyoruz, 5 saat tutmuyoruz. Uyku düzeni, yemek düzeni alt üst oldu. Sahabe imanı olsa zorlanır. Neyse Allah kabul etsin.
Yarın arefe, öbür gün bayram nasipse. Bazıları için mübarek aylar bayramdan sonra başlıyor.
Bayram öncesi birkaç hususu yazarak sizinle paylaşmak istedim. Güzel geçsin, neşeli geçsin, huzurlu geçsin umuduyla. Buyurunuz.
Bayram mesajlarına dikkat edin:
Bu bayram lütfen toplu mesaj atmayın. Bir kere çok ayıp. İnsan büyüklerinin, sevdiklerinin bayramını toplu mesajla kutlamaz. Bu sene bir de bir caps yapmışlar, onu gönderiyor herkes, mesaj bile yazmıyor.
Yakında Google sizin adınıza toplu mesaj resimleri göndereceğiniz bir uygulama yapacakmış. Siz hiçbir şeyle uğraşmadan bayramlar, kandiller, yıl başını falan kutlayacak sizin adınıza. Sonunda olacak bu.
Ben şahsen toplu mesajlara cevap yazmıyorum. Siz de yazmayın. Yeğenlerim, çocuklar falan toplu mesaj gönderdiğinde fırçayı yerler. Siz de öyle yapın.
Toplu olmayan mesaj da iyi değil. Ya ziyaret edin, ya telefonla arayın.
Bayram ziyaretine gidin:
Modern zaman bizi bireyselliğe ve yalnızlığa mahkum etti. Bu büyük bir dramdır aslında. Bizim geleneklerimiz ise sürekli toplanmayı, bir araya gelmeyi, vefalı olmayı, teşvik eder. Ailemiz de bunun başında gelir. Bayramda ailenizin, dostlarınızın, sevdiklerinizin yanına gidin. Yüz yüze, ona dokunarak, hissederek halini hatırını sorun, bayramlaşın. Unutmayın, insan yalnız yaşayamaz.
Sakın ola ki aynı şehirdeyseniz babanızla, annenizle mesajla, telefonla bayramlaşmayın. Onlar size bir şey söylemez ama gönülleri çok kırılır. Büyüklerinizi ziyaret edin derken, siyasi büyükleri anlayan arkadaşlarımız var. O da büyük sayılır, lakin önce ailenize gidin.
İletişim şeklinizi değiştirin:
En başta sosyal medya hesaplarınızı geçici olarak silin. WhatsApp gruplarını sessize alın. Zorunlu değilse hiçbir şekilde dijital iletişim yöntemlerini kullanmayın, internete girmeyin.
Buna organik iletişim denir. Bu bayram internet, sosyal medya diyeti yapın. Çok şaşıracağınız şeyler göreceksiniz.
İletişiminizin ne kadar tahrip olduğunu, organik iletişimin ne kadar güzel bir şey olduğunu, kafanızın ne kadar rahatladığını göreceksiniz.
Ayrıca bayram günü elinizde telefon sürekli mesaj yazmak, tivit atmak, meşgul olmak karşınızdaki insanlar için kabalıktır.
Stresinizi yönetin:
Hayatımızın tam orta yerine depresyon yerleşti, gitmiyor bir türlü. İslam dünyası perişan. İnsanlık bir deliliğe kapılmış. Ülkemiz zor günler yaşıyor. Ahlak, ilke, ideal tüm kavramlar erozyona uğruyor.
Bunlardan dolayı ciddi olarak sinirlerimiz bozuk. Bir kısmımız da depresyonda. Bu sağlıklı bir şey değil. Stresimizi yönetmezsek, hem sorunların çözümüne katkı sağlayamayız hem de sağlığımızı kaybederiz.
Bu bayram kısmi terapi yapın kendinize. Haberleri takip etmeyin, ağır konuları konuşmayın, tartışmaya girmeyin. Bu kabine değişikliğine bu kadar kafayı takmayın mesela. Makamlar gelip geçici, mühim olan sağlığınız.
Sevdiğiniz insanlarla, sevdiğiniz şeyler yapın. Bayram sürecinde kendinizi tedavi edin yani. Zaten bayramdan sonra otomatik olarak sorunların, dertlerin için düşeceksiniz. Hiç olmazsa bünyenizi güçlendirin.
Doğayla buluşun:
Ramazan'da benim gibi spor ve doğa düşkünü birisi bile, yerinden kıpırdayamadı. O nedenle vücudun ciddi biçimde kondisyonu düştü, kaslar gevşedi. Bu sağlıklı bir şey değil. Bayramda muhakkak doğayla buluşun.
Kapalı ev, iş ortamından çıkıp, toprakla, ağaçla, denizle buluşun. Bu, Bodrum’a gidip, otele kapanın anlamına gelmiyor. Organik doğa ortamından bahsediyorum. Hafif sporla vücudunuzdaki hantallığı atın. Günler ilerledikçe egzersizleri arttırın.
Yemeğe dikkat edin:
Mübarek Ramazan sonrası en büyük işkenceyi mide ve sindirim sistemi çekermiş. Ramazan’da az yemeye alışmış vücut, birden açlıktan çıkmış gibi her şeyi yiyince ciddi sarsıntı geçirirmiş. O nedenle az yemek, hele hele tatlıyı az yemek lazım (gerçek ev baklavası bulursanız o serbest).
Hazır vücut iki öğüne alışmışken, bunu sürdürmek de iyi bir yoldur. Herkes diyet yapıp duruyor normal zamanda. Aslında az yediğinizde hem sağlığınızı korursunuz, hem de şişmanlamazsınız.
Hayırlı Bayramlar olsun efendim. Allah birliğimizi dirliğimizi, akıl sağlığımızı korusun.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.