Fırıldak Baykal!
1994 CHP Parti Programı: “Cumhuriyet Halk Partisi 12 Eylül hukuk ve yönetim anlayışını tümüyle tasfiye edecektir. (...) Özgürlüklerin önündeki tüm engeller kaldırılacaktır...”
2008 CHP Parti Programı: Anayasanın bazı maddelerinin değiştirilmesinin Parlamentoda sağlanacak uzlaşmayla gerçekleştirilmesi hedef alınacaktır. (...)
2010- Deniz Baykal: “Türkiye, bugün anayasa değişikliği konusunu konuşmanın şartlarına sahip değil... CHP, yargı reformu için Anayasa Mahkemesi’ne gidecek”
KENAN KIRAN'IN HABERİ...
Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Deniz Baykal’ın 1982 Anayasası konusunda nasıl dönüş yaptığını gözler önüne seriyoruz.
CHP; 1994-2008 yılları arasında parti programlarında 12 Eylül Anayasası’nın darbe anayasası olduğunu savunuyor, söz konusu Anayasa’nın tümüyle tasfiye edileceğini açıklıyor. Aynı CHP; 2010 yılında Meclis’in anayasa değişikliği yapamayacağını iddia ediyor, yaptığı takdirde Anayasa Mahkemesi’ne gitmekle tehdit ediyor.
“1982 ANAYASASI TÜMÜYLE TASFİYE EDİLECEK”
CHP’nin 1994 yılındaki parti programında, 1982 Anayasası’nın tümüyle tasfiye edileceği maddesi yer alıyor. “Değişen CHP” adı verilen parti programında yer alan “Anayasa Değişikliği-Toplumsal Yasaklardan Arındırılması” bölümünde aynen şu ifadeler yer alıyor: “Cumhuriyet Halk Partisi 1982 anayasası veya diğer yasa ve mevzuatta siyasal ve toplumsal yaşamımıza getirilmiş olan tüm yasak, kısıtlama ve engelleri, özgürlükçü, çoğulcu demokrasi anlayışıyla aşacaktır. 12 Eylül hukuk ve yönetim anlayışını tümüyle tasfiye edecektir.
1.3 DEMOKRATİK DEVLET
a) Yeni Bir Anayasa
1982 Anayasası bir uzlaşma anayasası değildir, seçeneksizlik yaratarak topluma dayatılmış, eskimiş değerleri ve yasakları temel alan anayasadır. Türkiye’nin özgürlükçü, ara rejimlerin hukuksal kalıntılarını tasfiye edecek, toplumdaki özgürleşme ve demokratikleşme beklentilerini karşılayacak nitelikleri taşımalıdır. Bu aynı zamanda toplumsal denge ve barışın ön koşuludur.”
“1982 ANAYASASI’NIN BAZI MADDELERİNİN DEĞİŞTİRİLMESİ HEDEF ALINACAK”
CHP, 2008 yılında hazırladığı parti programında da, 1982 Anayasası’nın bazı maddelerinin değiştirilebileceğini şöyle ifade ediyor:
2008- CHP PARTİ PROGRAMI
“Anayasanın, evrensel hukuk devleti normları ile uyuşmayan maddeleri değiştirilecek: Dünyada ve Türkiye’de ortaya çıkan ihtiyaçların karşılanması amacıyla anayasanın bazı maddelerinin değiştirilmesinin Parlamentoda sağlanacak uzlaşmayla gerçekleştirilmesi hedef alınacaktır. Ancak, Anayasamızın değiştirilmesi teklif bile edilemeyecek maddelerinin doğrudan veya dolaylı yollardan değiştirilmesi veya etkisiz kılınmasına yönelik çabalara kesinlikle karşı çıkılacaktır. Başta milletvekili dokunulmazlığının kaldırılması olmak üzere Anayasamızın çağdaş hukuk devletlerindeki temel anlayışla bağdaşmayan hükümlerinin değişmesi temel önceliğimizdir.” (SAYFA 33)
(...)
Anayasanın temel hak ve özgürlüklerin engelini oluşturan tüm maddeleri değiştirilecek: “Cumhuriyet Halk Partisi, 1982 Anayasası’nın, siyasi partilerin yapılanma, örgütlenme ve çalışma koşullarına getirdiği, çoğulcu demokrasinin doğal gelişimini engelleyen kısıtlamaların kaldırılmasını, bu amaçla gerekli yasal ve anayasal düzenlemelerin yapılmasını amaçlamaktadır.” (SAYFA 76)
BAYKAL ŞİMDİ NE SÖYLÜYOR?
17 senedir 1982 Anayasası’nı darbe Anayasası olarak nitelendiren Deniz Baykal, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve AK Parti Hükümeti’nin toplumsal uzlaşmayla yapmayı düşündüğü sivil anayasa girişimini ise şöyle eleştiriyor:
TARİH / 20 OCAK 2010: Partisinin grup toplantısında konuşan Deniz Baykal, “İktidarın Anayasa değişikliği projesi yargıya ve Silahlı Kuvvetler’e yönelik savaşın yeni aşaması, kurumları etkisiz kılma girişiminin en son adımıdır” iddiasında bulundu.
TARİH / 28 ŞUBAT 2010: Partisinin Ankara İl Kongresi’nde konuşan CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Türkiye’nin bugün anayasa değişikliği konusunu konuşmanın şartlarına sahip olmadığını savundu.
TARİH / 3 MART 2010: CHP Merkez Yönetim Kurulu (MYK) Genel Başkan Deniz Baykal başkanlığında toplandı. Deniz Baykal, Anayasa değişikliğine ilişkin olarak, “Hukuk devletini, yargı bağımsızlığını ortadan kaldıran bir düzenleme olursa bunu elbette Anayasa Mahkemesi’ne taşırız” dedi.
VAKİT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.