Sürpriz madde belli oldu
Geçici 15. maddenin değişmesiyle 12 Eylül darbecilerine yargı yolu açılmış olacak.
Anayasa'nın geçici 15'inci maddesi kalkarsa, bu madde gereğince şimdiye kadar dokunulmazlık zırhı içinde bulunan dönemin Milli Güvenlik Konseyi üyeleri, o dönemde kurulan Bülent Ulusu Hükümetinin üyeleri ve yine darbenin ardından oluşturulan Danışma Meclisi'nin üyeleri yargı önüne çıkarılabilecek. Yaşamını yitirmiş olanlarla ilgili dava açılamayacak.
12 Eylül askeri darbesi, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Kenan Evren, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Nurettin Ersin, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Tahsin Şahinkaya, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Nejat Tümer ve Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Sedat Celasun öncülüğünde gerçekleştirildi.
Anayasa'nın geçici 15. Maddesi'nin kaldırılması halinde, 12 Eylül darbesini gerçekleştiren hayatta bulunan dönemin Genelkurmay Başkanı Orgeneral Kenan Evren, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Tahsin Şahinkaya ve Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Nejat Tümer yargılanacak. Yine Bülent Ulusu hükümetinde görev alan ve yaşayan bakanlar da hakim önüne çıkacak. Danışma Meclisi'nde görev alan 160 kişi de yargılanacaklar arasında yeralıyor. Buna göre, halen Tunceli Milletvekili olarak Meclis'te bulunan Kamer Genç de 12 Eylül darbesini gerçekleştiren sorumlularla birlikte aynı hakim önünde yerini alacak.
Yaşamını yitirmiş olanlarla ilgili dava açılamayacak. Anayasanın geçici 15. Maddesi'ne göre, koruma altında bulunan isimler şöyle:
Darbenin ardından Bülent Ulusu başkanlığında kurulan Hükümette şu kişiler bakan olarak görev aldı:
"Turgut Özal, Zeyyat Baykara, Refik Pasin, Mehmet Özgüneş, Nimet Özdeş, İlhan Öztrak, Vecdi Özgül, Recai Baturalp, Ali Bozer, Cafer Tayyar Sadıklar, İlhan Evliyaoğlu, Cevdet Menteş, Rıfat Beyazıt, Kazım Akdoğan, Haluk Bayülken, Selahattin Çetiner, İlter Türkmen, Kaya Erdem, A.Başer Kafaoğlu, Hasan Sağlam, Ahmet Samsunlu, Tahsil Önal, Necmi Ayanoğlu, Kaya Kılıçturgay, Cihat Baban, Mehmet Turgut, Kemal Cantürk, Serbülent Bingöl, Fahir İlkel, Sebahattin Özbek, Raif Güney, Turhan Esener, Sadık Şide, Şahap Kocatopçu, Necmi Özgür ve Mustafa Aysan"
Ayrıca 40 kontenjandan seçilen 160 kişilik Danışma Meclisi de Geçici 15. kapsamında bulunuyor.
GERÇEKER: PAKETİ DEĞERLENDİRECEĞİZ
Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker, anayasa paketiyle ilgili yaptığı açıklamada, paketin Başkanlan Kurulu'nda değerlendirileceğini söyledi.
HSYK'DAN TUHAF AÇIKLAMA
HSYK Başkanvekili Kadir Özbek de, konuyla ilgil kısa bir açıklama yaptı ve : "1. hedefin HSYK olduğu ortaya çıktı" iddiasında bulundu.
Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) Başkanvekili Kadir Özbek, Anayasa değişikliği çalışmalarına ilişkin olarak, ''Birinci hedefin HSYK olduğu da görüldü, o da belli. Sanıyorum bundan sonra belki bizim de bazı şeyleri ifade etme imkanımız olacaktır'' dedi.
Özbek, HSYK'ya gelişinde gazetecilerin çalışmaları sürdürülen Anayasa değişikliği paketine ilişkin sorularını yanıtladı.
Paket netleştikten sonra üzerlerine düşenleri ifade edeceklerini belirten Özbek, şimdilik bir şey söylemesinin mümkün olmadığını ifade etti.
Paketle ilgili bazı ayrıntıların kamuoyuna yansıdığının anımsatılması üzerine Özbek, ''Biraz daha netleşsin. Öyle sanıyorum ki sis bulutları dağılıyor. Daha netleşmeye başladı, daha da netleşecek. Birinci hedefin HSYK olduğu da görüldü, o da belli. Sanıyorum bundan sonra belki bizim de bazı şeyleri ifade etme imkanımız olacaktır'' dedi.
MUHALEFET JET HIZIYLA KARŞI ÇIKTI-TIKLAYIN
ANAYASA PAKETİNDE NELER VAR-OKUMAK İÇİN TIKLAYIN
habervaktim.com-AA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.