Çiçek ana hedefi açıkladı

Çiçek ana hedefi açıkladı
Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, anayasa değişikliği konusunda uzlaşı arayışı içinde olduklarını söyledi. Çiçek, anayasa değişikliğinde amaçlarının kendi iktidarlarını güçlendirmek değil, her alanda halkın iktidarını tesis e

Çiçek, Adalet Bakanı Sadullan Ergin ve AK Parti Grup Başkan Vekili Bekir Bozdağ ile birlikte basın toplantısı düzenledi. Çiçek, Türkiye'nin yeni bir anayasaya ihtiyaç olduğunu belirterek, kendileri açısından beş maddenin dışında bütün maddelerin bütünlük içerisinde ele alınmasını arzu ettiklerini hatırlattı. Türkiye şartları içinde anayasa değişikliğini yapmak imkanlarının olmadığına işaret eden Çiçek, anayasaların uzlaşı metini olduğunu ve hala uzlaşı arayışı içinde olduklarını belirtti. 

Mevcut anayasanın tepki anayasası olduğunu ve bunun arızalarının yaşandığına dikkat çeken Çiçek, anayasanın Türkiye'nin ihtiyaçları karşılayacak durumda olmadığını kaydetti. Çiçek, mevcut anayasa ile AB sürecinin yürütmesinin zor olduğunun altını çizdi. Çiçek, ilerleme raporunda zikredilen hususların yerine getirilmesi için anayasa değişikliğinin zaruri olduğunu belirtti. Türkiye'nin 21. yüzyılı bu anayasa ile karşılamasının doğru olmadığını belirten Çiçek, amaçlarının kendi iktidarlarını güçlendirmek değil, halk egemenliğini her alanda tessis etmek, halkın iktidarını güçlendirmek olduğunu söyledi. Çiçek, iktidarların geçici olduğunu, tek değişmeyecek olanın halkın iktidarı olduğunu belirtti. İşleyen bir demokrasi istediklerini söyleyen Çiçek, TBMM'nın anayasa yapamayacağı yönündeki görüşleri eleştirdi. Çiçek, "TBMM'nin dışında anayasa yapacak merci yoktur. Bugünkü Meclis'in anayasa yapamayacağı yönündeki görüşleri asla kabul etmiyoruz." dedi.

Çiçek'in açıklamaları şöyle: 

Medyamıza da bu çerçevede bir bilgilendirme yapacağız. Toplantıda bugünkü ziyaretlerle ilgili bilgi sunmuş olacağız. 3 arkadaş milletvekili sıfatıyla turlayacağız. Anayasa değişikliğini yapacak yegane merci TBMM'dir. Saat 11:00'den itibaren partimizin sitesinden temil edilebilir. 

HERKES İSTİYOR AMA...
Ülkemizin bir anayasaya ihtiyacının olduğu herrkesin kabulüdür. En çok tartışılan anayasalardan bir tanesine sahibiz. Siyasete ilgi duyan herkes bu anayasanın değişmesi gerektiği ile ilgili fikir beyan etmiştir. Buna rağmen bir bütünlük içinde anayasa değişikliği yapılamadı.

ANAYASANIN TÜMÜ DEĞİŞMELİ
Bizim parti olarak da 5 madde dışındaki tüm maddelerin bir bütünlük içinde ele alınmasını istedik ve çalışma yaptık. Ama şartlar buna imkan vermedi. Bunun için bugün sunacağımız kısmi bir anayasa değişikliğini kamuoyuna sunmak istiyoruz. Anayasalar bir uzlaşı metnidir. Bunun için de bu taslak metindir. Değilse altına imzayı koyar ve TBMM'ye sunardık.

UZLAŞI ARIYORUZ
Biz halen bir uzlaşı arayışı içindeyiz. Samimiyetimiz bu metinle de teyid edilmiş olacaktır. Toplumsal taleplerin önündeki en büyük engel bu anayasadır. 1982 anayasası bir tepki anayasasıdır. Ekonominin büyüdüğü ve dış politikadaki ağırlığın değiştiği bir noktada değişmeyen bir anayasa ile yola devam etmek mümkün görünmüyor.

MART AYI ÇIKMADAN
Mart ayı çıkmadan bu teklifi TBMM'ye vereceğiz. Bu değişikliğin yapıbalileceği kanaatindeyiz. Geçen her günün bir kayıp olduğunu düşünüyoruz. İlgili tüm tarafların bir sorumluluğunun bulunduğunu düşünüyoruz. Tarihi bir sınavla karşı karşıyayız. Siyaset kurumunun başarı ile bu sınavı vermesi hepimizin temennisidir. 

habervaktim.com-CİHAN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.