Baykal'ın 'zina' hakkındaki düşünceleri

Baykal'ın 'zina' hakkındaki düşünceleri
Hem de evli olan partisi milletvekili ile “şok ilişki”siyle gündemde olan CHP Genel Başkanı Deniz Baykal ve parti sözcüleri, 2004 yılında zinanın yeniden suç sayılmasına karşı çıkmıştı.

Deniz Baykal, “Zina şikayete bağlı suç da olmasın (…) Aldatanın hapse gönderilmesi sonucunda aile zaten bitecek. Bitmiş ailede taraflardan birini cezaevine sokmanın ne anlamı var? Bunun ailenin saygınlığına ne katkısı var?” derken, CHP’li vekiller zinanın suç olmasının geriye gidiş olduğunu iddia etmişti.

ERARSLAN: “ZİNAYA CEZA VERİLMESİ ORTAÇAĞ ZİHNİYETİDİR”
12 NİSAN 2004: CHP Niğde Milletvekili Orhan Eraslan, zinanın yeniden suç sayılmasına karşı çıktı. Eraslan, “Zinaya ceza verilmesi Ortaçağ zihniyetidir” dedi.

Orhan Eraslan, “AKP’nin istediği bu değişiklikler yasalaşırsa, o zaman TCK bir cumhuriyet yasası değil, şeriat yasası haline gelir. Atatürk devrimlerinin korunmasıyla ilgili maddeyi çıkarmak istiyorlar, zinayı yeniden suç olarak getirmek istiyorlar, türbanlı öğrenciyi derse almamak ya da kamu dairelerine almamaya 4 yıldan 10 yıla kadar hapis cezası verilmesini istiyorlar” diye konuştu. Eraslan, “Evlilikte cinsel sadakat diye bir borç vardır. Bu evliliğin temelidir. Cinsel sadakat borcu, insanların rızası temelinde olur. Ceza tehdidi ile cinsel sadakat olmaz” şeklinde konuştu.

BAYKAL: “ZİNA ŞİKAYETE BAĞLI SUÇ DA OLMASIN”
31 AĞUSTOS 2004- Zina konusu tartışılırken, CHP lideri Baykal'dan ilginç bir çıkış geldi. AKP'lilerin "Bize Anadolu'dan yüzlerce mektup geliyor. Aile birliğinin korunması için yeniden zinanın suç olmasını istiyorlar" şeklindeki açıklamalarına yanıt veren Baykal, "Biz kadın erkek eşitliği temelinde zinanın suç olarak düzenlenmesine sıcak bakabiliriz. Ancak bu yönde yapılacak değişiklik teklifine imza vermeyiz. Bunun sorumluluğu size ait olur. Bir de madem amacınız aileyi korumak. O zaman zina şikayete bağlı suç da olmasın. Savcılar resen harekete geçebilsin" dedi.

ARITMAN: “ZİNANIN YENİDEN SUÇ HALİNE GETİRİLMESİ GERİYE GİDİŞTİR”


1 EYLÜL 2009 - CHP İzmir Milletvekili Canan Arıtman: “Kadın ve erkeğe aynı oranda ceza verilecek olsa da zinanın yeniden suç haline getirilmesi geriye gidiştir. Kabul edilemez. Zina sekiz yıl önce suç olmaktan çıkarılmıştır. Bu düzenlemenin uyum yasalarıyla bir ilgisi yok. Uluslararası toplantılarda Türkiye'de kadınlar açısından da zinanın suç olmaktan çıkarıldığını söylediğimizde Avrupalı parlamenterler bizi ayakta alkışladı. Şimdi yeniden eskiye dönüldüğünü onlara nasıl anlatacağız?”

BAYKAL: ALDATANIN HAPSE GÖNDERİLMESİ SONUCUNDA AİLE ZATEN BİTMİŞ OLACAK


15 EYLÜL 2004 - CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, zinanın suç olmasının aileyi koruyacağı iddiasının ‘aldatmaca, ikiyüzlülük’ olduğunu, çift eşliliğin Türkiye’nin gerçeğini yansıttığını belirterek, “Bırakın Türkiye’nin gerçeği olmasını, Meclis’in gerçeği. Meclis’te duruyor, daha ötesini söylemiyorum” dedi.
Partisinin TBMM grubunda konuşan Baykal, TCK Tasarısı’nın herkesi tatmin ettiğini söylemenin mümkün olmadığını kaydetti. Tartışmaların, zinanın suç olup olmayacağı konusunda yoğunlaştığını belirten Baykal, buna gerekçe olarak da AKP’nin ‘ailenin korunması, kadının onurunun yükseltilmesini” gerekçe olarak gösterdiğini ifade etti.

Aldatan eşin hapse gönderilmesinin aileyi saygın bir konumda tutacağı iddiasını anlamanın mümkün olmadığını bildiren Baykal, “Aldatanın hapse gönderilmesi sonucunda aile zaten bitecek. Bitmiş ailede taraflardan birini cezaevine sokmanın ne anlamı var? Bunun ailenin saygınlığına ne katkısı var?” diye sordu.
Resmi eş bunu şikayet konusu yapmadığında ailenin saygınlığının korunacağını söylemenin mümkün olmadığını belirten Baykal şunları söyledi:

“Bütün dünya alem bilecek, ama resmi eş bunu şikayet konusu yapmadığı için aile kurumu korunacak. Hadi canım sen de... Kimi kandırıyorsun? Bu baştan aşağı aldatmaca, ikiyüzlülük. Bir yandan aldatma, bir yandan sureti haktan görünme. Bu herhalde yeni model muhafazakarlık. Bu en ucuzundan demagojik, aldatmaca, içi boş, ikiyüzlü bir düzenleme.”

“ZİNA GERİ DÖNERSE GENEL KURUL'U TERKEDERİZ”
16 EYLÜL 2009- CHP Grup Başkanvekili Ali Topuz, AK Parti milletvekillerinin zina konusunda TCK içinde cezai bir düzenleme yapmaya kalkışması durumunda TBMM Genel Kurulu'nu terk ederek görüşmelerin devamına katılmayacaklarını bildirdi.

HABERVAKTİM.COM

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.